Sekretne okno

Secret Window
2004
7,1 249 tys. ocen
7,1 10 1 248520
5,9 32 krytyków
Sekretne okno
powrót do forum filmu Sekretne okno

polecacie? ;> kurde właśnie czekam.. tylko pewnie nie dostanę w mojej bibliotece :(

ocenił(a) film na 7
maga89

czytałam.. bardzo dobre opowiadanie
zupełnie inna końcówka niż w filmie, ale też dobra .. czy lepsza ? przeczytajcie i oceńcie

ocenił(a) film na 6
maga89

Chcialam zapytac ile stron ma to opowiadanie? Bo niestety nigdzie nei moge go dostac, a tam gdzie moge jest tylko mozliwosc czytania na miejscu :/ Prosze o odp :)

ocenił(a) film na 7
kamiiisia

O ile pamiętam to coś koło stu stron będzie, może nieco więcej. Jeśli chodzi o zakup, na allegro można dostać bez problemu zbiór "Czwarta po północy" w którym jest ta nowela ;]

ocenił(a) film na 6
Pigus

No i przeczytalam :) Ksiazka a film roznia sie ogromnie. Po przeczytaniu dotarlo do mnie, dlaczego tak wiele kwestii wydawalo mi sie niespojnych i niewyjasnionych. Nienajlepszy ten scenariusz... A ksiazka bardzo dobra :) Szczerze polecam :)

kamiiisia

Ja nie czytałam,więc mam pytanie.Czy zakończenie w książce jest inne niż w filmie.

ocenił(a) film na 6
MorganaBlackcat

Jest inne, wlasciwie calkiem inne :) Nie rozumiem, dlaczego w filmie zostalo zmienione tak wiele faktow. Gdybym to ja byla autorem ksiazki, w zyciu bym sie na takie cos nie zgodzila.

kamiiisia

Jeżeli jest inne to znaczy że Mort w końcu znormalniał i przestał i zabijać? Czy na przykład tak jak w innych książkach Kinga były jakieś tam duchy?

ocenił(a) film na 7
kamiiisia

Niestety ekranizacje wielu książek (także Kinga) mają to do siebie, że nie da się przenieść całej akcji na ekran, lub scenarzyści/reżyserowie zakładają, że widz domyśli się pewnych rzeczy :) Przecież to samo ma miejsce w przypadku słynnego Kubrickowego "Lśnienia", gdzie bez przeczytania książki szalenie ciężko jest się połapać w niektórych wątkach fabuły (kobieta w wannie, mężczyzna przebrany za psa, itp.) Chociaż "Lśnienie" jest akurat dość drastycznym przykładem, bo tutaj nawet sam Stephen nie zdzierżył zmian i uznał ekranizację Kubricka za kiepską :)
A co do "Sekretnego Okna", to mimo różnych uchybień jest to film niezły, a nawet trochę lepiej ;]

ocenił(a) film na 6
Pigus

Ale nie chodzi mi nawet o to ze nie da sie przeniesc calej akcji, bo to oczywiste, film ma swoje ograniczenia :) Ale glupie niepotrzebne zmiany i zmiana zakonczenia :) Zamiast mowic jak sie skonczylo to polecam przeczytac :D Sekretne okno no oceniam na 6, ale niestety Lsnienie jakos do mnie nie przemawia.

kamiiisia

Rozumiem że w filmie trzeba się więcej domyślać.Przeczytam książkę , zobaczę jakie jest zakończenie.:)))