Sekretne okno

Secret Window
2004
7,1 249 tys. ocen
7,1 10 1 248520
5,9 32 krytyków
Sekretne okno
powrót do forum filmu Sekretne okno

Nie wiem czy to spoiler ale ostrzegawczo napiszę.
!!!!SPOILER !!!!!

A teraz przejde do sedna problemu. Czy ktoś mogłby mi wyjasnić jeden motyw z tego filmu.
Nie rozumiem co oznaczało to takie jakby rozciąganie szczęki przez głownego bohatera.

A druga sprawa.

TU JUŻ SPOILER !!!!!!!

Czy to drugie zakończenie oznaczało zabicie tej babki, jej kochanka i zagrzebanie i ciał ?
To w takim razie jakie bylo pierwsze zakończenie ?

ocenił(a) film na 6
ciech007

to rozciaganie szczeki ma zwiazek z jedzeniem kukurydzy (zapowiadajacego przychylnosc bohatera do wprowadzenia korekty w scenariuszu - zabicia zony i kochanka). Motyw z ta kolba kukurydzy przejawia sie od samego poczatku, a duzy nacisk jest na to kladziony przez postac Shootera. Rezyser moze chcial w ten sposob ukazac poczatki swirowania, bo raczej nie byl to tik nerwowy (robi ten ruch szczeka nawet jak jest sam, zrelaksowany po drzemce). W momencie, kiedy zdaje sobie sprawe, ze Shooter nie istnieje tak na prawde, to przez chwile trwa w nim wewnetrzny konflikt jaka osoba sie stac - dalej pisarzem czy morderca. Na samym koncu filmu jest krotka scena jak juz gryzie ta kukurydze - czyli szalenstwo i chec mordu w nim zwyciezylo.

ocenił(a) film na 6
vilk

I mozna jeszcze sie chwile zastanowic nad samym symbolem kukurydzy: kiedy rozciaga szczeke i gryzie powietrze to znak, ze jeszcze panuje nad soba, ale juz podwiadomie chce gryzc ta kolbe kukurydzy (mordowac). Jedzac prawdziwa kukurydze - poddal sie swojej prawdziwej naturze.

vilk

Fajnie to wyjaśniłaś , poczułam za plecami mordercę,że tak powiem . Może dlatego ,że w Rose Madder też był motyw z gryzieniem.