Dlaczego David powiedział Leili w klubie, że nie chce z nią być, a potem nagle zmienia zdanie i
spotyka się z nią na tym weselu? Coś mu się odwidziało?
Ogólnie film całkiem przyzwoity (chociaż to może nie do końca odpowiednie słowo ;) ). Wydawało
mi się jednak, że niekiedy fabuła i warstwa słowno-uczuciowa są pomijane kosztem scen
erotycznych.
SPOILERY będą, bo przecież pytanie dotyczyło treści filmu
No cóż, ja widzę to tak:
Zachowanie Davida w klubie, to,
1. po części wynik reakcji na zranienie i rozczarowanie Leilą (dziewczyna ulotnila się przeciez, kiedy najbardziej jej potrzebował),
2. po części próba bycia konsekwetnym i dojrzałym (jest przecież w tym klubie ze swoją ex-dziewczyną, która wróciła do niego, kiedy był całkiem rozbity i zaopiekowala się nim - nie może jej przecież w tej chwili znowu rzucić, i to publicznie, bo Leila kiwnęła właśnie znowu na niego palcem
3. po częsci jest to wynik głosu tzw. zdrowego rozsądku
(David wie, że Leila jest niedojrzala, nie można na niej polegać, nie potrafi kochać i na dodatek ma skłonnosci nimfomańskie – żadna z tych cech nie jest dobrym fundamentem do budowania związku).
David nie zmienia wcale nagle zdania w sprawie Leili - między scena w klubie, a sceną na weselu mija prawdopodobnei kilka tygodni, podczas których na próżno próbuje zapomnieć o dziewczynie, pogrążając się w coraz głebszej depresji (tym głębszej, że nakłada się na jego żałobę po ojcu). Była dziewczyna próbuje go pocieszać, jak umie (nieprzyzwoite sceny, ale jej wysiłki sa daremne.
Byc może David nie planowal wcale szukać Laili, ale kiedy ją widzi po raz kolejny - nie ma już żadnych wątpliwości. Reasumując: David nigdy nie przestał jej kochać, nawet jeśli probówał sobie to uczucie wyperswadować. Decyduje się iść za głosem uczuć.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Dodam jeszcze tylko, że nie zgadzam się z Twoją opinią, ze „fabula i warstwa słowno-uczuciowa zostaly ograniczone w tym filmie kosztem scen erotycznych”.
W moim odczuciu film ten jest bardzo precyzjnie skonstruowany i chyba wręcz żadna ze scen erotycznych nie jest tu czystym ozdobnikiem, uatrakcyjnieniem filmu przyciągającym widzów, jak to bywa z większością innych filmów fabularnych, wręcz przeciwnie - każda z tych scen wnosi coś istotnego nowego do charakterystyki bohaterów lub do zrozumienia historii ich związku.
Żeby to wszystko widziec, trzeba byc jednak za pan brat z gatunkiem filmowym określanym jako dramat psychologiczny.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, teraz wszystko pasuje.
Gdyby na fw było więcej takich ludzi jak ty to by było pięknie :)
w moim odczuciu David po rozstaniu szukał Leili, a świadczy o tym miejsce gdzie siedział - plac zabaw, na który pierwszy raz go przyprowadziła...
laska jest typowym produktem socjologii społecznej, wytresowana na poszukiwanie satysfakcji teraz, natychmiast
największą daje jej sex więc gdy jest sfrustrowana poszukuje jej natychmiast aby rozładować napięcie
jak sama mówi wie jak się pie...szyć nie wie jak kochać.
Budzi pożądanie, może namieszać w głowie ale to wszystko. Nie zmieni wzorców zachowania.