7,2 20 tys. ocen
7,2 10 1 20479
6,1 10 krytyków
Senność
powrót do forum filmu Senność

Film o ludziach, którzy przespali swoje życie, każdy z nas może je kiedyś przespać. Cytat z filmu, który zapadł mi w pamięci: ‘Nie chce trafić do piekła. W piekle na powitanie pokazują Ci wszystkie twoje niewykorzystane szanse. Pokazują jak wyglądałoby twoje życie, gdybyś w odpowiedniej chwili znalazł odpowiednie wyjście. A potem zostajesz sam. Całą wieczność. I nie ma nikogo ani niczego tylko ty i twoje wyrzuty sumienia.’

ocenił(a) film na 7
peza_92

Doskonałe. Dzięki za ten cytat, zmusza do myślenia zresztą jak cały film.

ocenił(a) film na 3
peza_92

Trzeba naprawdę przespać kawał życia, żeby była szansa coś wynieść z tego filmu.

ocenił(a) film na 8
Kwietny

HaHa :) Po prostu nie Twój Typ i wszystko :)
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 3
peza_92

Jesli mówisz o gatunku filmowym - właśnie jak najbardziej mój typ. Temat ważny i pewnie jeszcze niejeden doniosły wniosek można w nim przedstawić. Ale ten film - no sorry, jak komuś on jakieś klapki otwiera to pewnie się zachwyci. Otwieraniem klapek, bo grą aktorską w tym przypadku nie wypada. Niemniej wydaje mi się, że niewielu oglądaczy tego typu obrazów znajdzie tu cokolwiek odkrywczego.

peza_92

"Wie Pan... czuję, że coś przespałem..." Dobry jak na polskie kino film, ale siada na psyche. Ja daje 8/10.

ocenił(a) film na 9
peza_92

niesamowity cytat - takiego piekła właśnie się boję. Świetny film, książka również.

ocenił(a) film na 8
peza_92

No właśnie, jak nie przespać życia ? Jeden z moich ulubionych bohaterów literackich mawiał, że woli odpowiadać za to co zrobił, niż za to że nie zrobił nic.

ocenił(a) film na 9
peza_92

Zgodzę się w całej okazałości naprawdę dobry film, smutny ale z doskonałą refleksją. Film motywuję widza aby ten nie przespał swojego życia jak bohaterowie filmu a czerpali z niego bo wówczas nabiera ono wartości. Myślę że drugim tłem jest świetnie pokazane polskie społeczeństwo w tle a postać grana przez Dziędziela została idealnie pokazana. Jestem ciekaw książki, czy została wydana po tym samym tytułem? I co równie dobra jak film? Mam nadzieje że ktoś się podzieli swoimi refleksjami.

ocenił(a) film na 6
peza_92

Film faktycznie z poważnym i sporym przesłaniem. Może nie tyle poddaje widzowi jakieś odkrywcze prawdy, co raczej znane i doskonale rozumiane prawdy bardzo dobrze unaocznia. Pokazuje jak w praktyce wygląda slogan "przespać swoje życie".
Jednak jako film sam w sobie, jako forma przekazu sztuki (wyższej czy niższej), obrazu tego nie oceniam zbyt wysoko. Widziałem bowiem lepsze kino, także w polskim wykonaniu. Ot, chociażby "Pręgi" tej samej reżyserki, czy ostatnimi czasy "Róża". Jednak mocna 6 z aspiracją na 7 jak najbardziej się należy, a sam film powinien znaleźć się w filmotece (choćby tylko tej obejrzanej) każdego kinomaniaka.

peza_92

i jeszcze ten dołujący motyw z pedekami.