7,2 20 tys. ocen
7,2 10 1 20479
6,1 10 krytyków
Senność
powrót do forum filmu Senność

Pierwszy raz spotykam się z tak dobrym odzwierciedleniem książki. Może dlatego, że
scenariusz pisał sam autor? Na dodatek Pani Piekorz reżyserowała. Śląska śmietanka.
Polecam książkę (ale tylko przed filmem!!!), bardziej syci i daje większą satysfakcję. Ktoś
czytał? Możę się podzielić się wrażeniami, wnioski z porównania?

ocenił(a) film na 7
Nataliiaa

Czytałam książkę i filmem jestem lekko zawiedziona. Z książki najbardziej zapadły mi w pamięci dwa fragmenty: Adam, który po powrocie do domu mówi: Już się Ciebie nie boję tato., i pouczenie które daję Robert Adamowi. Strasznie brakowało mi tego w filmie.

ocenił(a) film na 6
Nataliiaa

Mi też w filmie zabrakło paru scen, między innymi pocałunku między "Bystrym" a Adamem, który w książce był długo wyczekiwanym punktem kulminacyjnym ich relacji. "Już się Ciebie nie boję tato" - te słowa pewnie by padły, gdyby dogłębniej były przedstawione dość okrutne metody wychowawcze ojca Adama, a ponieważ raczej mogliśmy się ledwie domyślać, że między nimi się nie układało, to te słowa i tak nie miałyby właściwej im mocy. Film jest poprawny, ale trochę płaski i bez głębi. Książka kipiała emocjami, może przez specyficzny język Kuczoka, który dobrze buduje napięcie i opowiada historię. I myślę, że obowiązkowo należy przeczytać książkę przed filmem, żeby wzbogacić sobie odbiór obrazu o niuanse i wątki zawarte w tekście.