nie był przeciwnikiem Holmesa w 1 części? Jeżeli nie to z kim walczył na samym koncu 1 części na bodajże moście? btw. odnośnie końca...w jakim innym filmie przy napisie 'the end' był stawiany znak zapytania? To niby takie gówienko, ale nie daje mi spokoju ;D
W pierwszej części przeciwnikiem Holmesa był Blackwood. Moriarty był postacią bardzo odległą, jedynie zapowiadającą kolejną część. Myślę, że znak zapytania miał po prostu dać nadzieję fanom na kolejną, trzecią część.
no własnie już sobie odnalazłem, że to był Blackwood - nei wiem co mi się pokićkało ;D
Kinomaniaczka_fw - ten znak zapytania był czymś więcej - odnosił się przede wszystkim do opowiadania Arthura Conana Doyle'a, które było inspiracją dla "Gry cieni" - otóż, na końcu rzeczonego opowiadania, Holmes razem z Moriartym spadają w otchłań wodospadu, i... no właśnie. Przez kilka następnych lat Doyle nie pisał już więcej opowiadań o Holmesie, utrzymując przy tym, że Sherlock zginął razem z Moriartym. Miał już po prostu dość tej postaci, chciał zająć się pisaniem czegoś innego. Na szczęście, fani go przekonali, aby pisał dalej.