Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279954
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Czy Moriarty

ocenił(a) film na 8

nie był przeciwnikiem Holmesa w 1 części? Jeżeli nie to z kim walczył na samym koncu 1 części na bodajże moście? btw. odnośnie końca...w jakim innym filmie przy napisie 'the end' był stawiany znak zapytania? To niby takie gówienko, ale nie daje mi spokoju ;D

ocenił(a) film na 10
loozack

W pierwszej części przeciwnikiem Holmesa był Blackwood. Moriarty był postacią bardzo odległą, jedynie zapowiadającą kolejną część. Myślę, że znak zapytania miał po prostu dać nadzieję fanom na kolejną, trzecią część.

ocenił(a) film na 8
Kinomaniaczka_fw

no własnie już sobie odnalazłem, że to był Blackwood - nei wiem co mi się pokićkało ;D

użytkownik usunięty
loozack

za dużo Holmesa :D

Kinomaniaczka_fw

Kinomaniaczka_fw - ten znak zapytania był czymś więcej - odnosił się przede wszystkim do opowiadania Arthura Conana Doyle'a, które było inspiracją dla "Gry cieni" - otóż, na końcu rzeczonego opowiadania, Holmes razem z Moriartym spadają w otchłań wodospadu, i... no właśnie. Przez kilka następnych lat Doyle nie pisał już więcej opowiadań o Holmesie, utrzymując przy tym, że Sherlock zginął razem z Moriartym. Miał już po prostu dość tej postaci, chciał zająć się pisaniem czegoś innego. Na szczęście, fani go przekonali, aby pisał dalej.