PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556864}

Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 279 tys. ocen
7,6 10 1 279362
6,5 63 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Film jest znakomicie, po prostu znakomicie zrealizowany!! Na prawdę, te wszystkie efekty
specjalne są pięknie dopracowane, już dawno nie widziałam tak dobrego filmu. Ogólnie to
uwielbiam filmy osadzone w XVII-XIX w. szczególnie w Anglii. Jedynie zasmuca mnie fakt, że
uśmiercona została Irene :( Bardzo mi się podobał wątek Holmesa i Irene. Dzięki tym filmom,
zakochałam się w Sherlocku Holmesie i dr Watsonie, teraz w ogóle inaczej sobie ich wyobrażam,
lecę kupić sobie książki, zawsze myślałam, że Sherlock Holmes jest nudny i zawsze wybierałam
Herculesa Poirot, po tych filmach (I cz. i II cz.) widzę, że muszę nadrobić stracony czas. :)

ocenił(a) film na 10
The_Indygo

Dokładnie tak było ze mną. Najpierw film potem książka. Nie zawiodłam się. Polecam : )

ocenił(a) film na 10
The_Indygo

Co do książki polecam jedno grube wielkie wydanie, gdzie jest wszystko :) 2 i pół kilo, około 1100 stron ^^

Maly_debil

wiem, już je widziałam :D świetna rzecz :D
ale kupię te małe książeczki, wydanie kieszonkowe ;> małe, poręczne, idealnie do podróży :)

ocenił(a) film na 8
The_Indygo

Rzeczywiście musisz nadrobić, żeby wiedzieć, iż Irene pojawia się u Sherlocka jedynie jako epizod. W książkach o ile pamiętam nie występuje "wątek Holmesa i Irene"...

andrejewna

tak, tak, słyszałam już o tym, a szkoda ;>

ocenił(a) film na 9
The_Indygo

Zgadzam się ! A co do Irene... film jest raczej luźną adaptacja książki a ten wątek przyciągał wiele osób wiec moze to nie koniec ;-) ? 3 część moze nas miło zaskoczyć...

Karlaaajn

a będzie 3 część?! :D

ocenił(a) film na 9
The_Indygo

Tak, już powstał scenariusz nawet :-) jakby co na filmwebie ma stronke to tam pewnie będą newsy ;-)

Karlaaajn

jeee!!
wspaniała wiadomość!! :D

ocenił(a) film na 10
The_Indygo

Świetnie to ujęłaś, film jest super, i te klimaty starej Anglii, ale chyba chodzi o odtwórcę Sherloka albo o niego w jego postaci:)
Dla mnie Robert Downey Jr., idealny do tej roli.