Shrek Forever

Shrek Forever After
2010
6,6 166 tys. ocen
6,6 10 1 166267
5,9 39 krytyków
Shrek Forever
powrót do forum filmu Shrek Forever

Na 1. część poszedłem przez przypadek (serio), nie chcąc iść na dziennik bridget jones, który wtedy też leciał. I byłem "blown away", nie wiem, jak to po polsku napisać;) Zachwycenie, bolący brzuch od śmiechu, coś, co nie zdarza się często. Genialna rzecz, która dała początek, o zgrozo, wysypowi filmów spod znaku cgi,czyli wrzućmy to w komputer. Nikomu chyba nie muszę mówić, dlaczego daję 10/10.

2 część i kontynuacja świetnej zabawy. Tylko dlaczego przetłumaczyli "I need a hero"??:( 9/10, godna kontynuacja.

3 i odejście od kanonu ustanowionego przez poprzedników. mija 6 lat, odbiorcy jeszcze bardziej dorośli, a dostaliśmy bajkę dla dzieciaków, gdzie brak scen typu dorośli się śmieją, a dzieci nie wiedzą, o co chodzi. Tragiczny Artur. Sytuację ratuje częściowo Wierzbięta i polski dubbing. 6,5/10

Czas na ostatnią część serii. Kilka fajnych gagów, ale odczucie, jak przy 3, czyli nic nowego, za dużo moralizowania. Znowu brak odniesień do popkultury, a w zasadzie do czegokolwiek. Jakby to była bajka disneya. Stracił ząb. Wieelka dziura fabularna, która nie pozwalała mi się cieszyć filmem, mianowicie co z Księciem z Bajki?? NIC o nim nie wiadomo. Poza tym historia, którą film opowiada, nie jest odnośnią do gagów, jak to było w 1 i 2. Za dużo dłużyzn, zrobił się film dla młodszej widowni, postacie poboczne nie mają prawie żadnego czasu dla siebie. Słowem, porównywalny z 3, pozbył się wad tamtej części, a nabrał własnych. Niewykorzystany potencjał. Naciągane 7.

Dziękuję wszystkim za uwagę:)

ocenił(a) film na 9
ender140

bardzo ciekawie to opisałeś... ja jestem przed czwartym, ale pozostałe odebrałam podobnie, jak i Ty... pierwsza część była powalająca i mnie faktycznie zaskoczyła - spodziewałam się filmu fatalnego i nudnego i nie pojmowałam wówczas zachwytu, jaki towarzyszył jego odbiorowi (po obejrzeniu sama zachwyt ten podzielam)... ale potem było już niestety tylko gorzej...

ocenił(a) film na 10
ender140

bla bla bla widze ze pozjadales wszystkie rozumy panie wszystko wiedzacy otoz 3 i 4 byly re-we-la-cyj-ne jak bys chcial wiedziec a co do ksiecia to jasno bylo powiedziane ze fijona uwolnila sie sama nara ps w trojce i czworce bylo mase gagow dla doroslych przimulony sztywniaku no chyba ze jestes nie ten tego to niezrozumiales ;]

ocenił(a) film na 3
stefaniak_a

miałem okazje wczoraj obejrzeć ten film. Dosłownie było max 5 momentów gdzie można było się zaśmiać z czego 3 tak trochę mocniej a dwa z nich widziałem w zwiastunie. Jeżeli chodzi o efekty 3d to szału nie ma. Czasami jak zdejmowałem okulary podczas filmu to postacie nawet nie były rozmyte. Wiadomo czym większe rozmycie bez okularów tym lepszy efekt.... Tak jak ktoś wcześniej napisał 3d tylko z nazwy.....gdybym wiedział co to za film drugi raz bym nie poszedł.

ocenił(a) film na 10
Slawkooo

a ja z checia poszedlbym jeszcze kilka razy nawet za 50 zeta od biletu ;] bo film niesamowicie magiczny ale nie dla nudziarzy a ty widac zaliczasz sie do tej grupy bo kto powiedzial ze to komedia? to komediodramat przygodowy jak bys chcial wiedziec lolu

stefaniak_a

Dobrze gadasz Donaldzie.!!!!

FILM PRZEZAJEBISTY A WY DWAJ GO PO PROSTU NIE ZROZUMIELSICIE!

Debile jesteście i tyle!!!

Narouto1324

fajna argumentacja: nie zgadzasz się ze mną toś debil! Jeśli tak naprawdę myście, to aby znaleźć debila powinniście zaglądać w lustro! :)

ocenił(a) film na 3
Picard

Zgadzam się, że to najsłabsza i najmniej zabawna ze wszystkich dotychczasowych części Shreka i zrobiona najbardziej "na siłę" ze wszystkich, co widać po początkowej sztucznej retrospekcji.
W żadnej z poprzednich części nie było choćby najmniejszej wzmianki o tym Rumpelu i o umowie, której to rodzice Fiony w ostatniej chwili nie podpisali.
W dodatku niektóre motywy są zerżnięte z "Powrotu do przyszłości" - w tym ten pocałunek w ostatniej chwili, gdy Shrek już znikał.
Twórcom chyba skończyły się ciekawe pomysły. Nawet Wierzbięta w polskiej wersji tu nie pomógł, bo chyba żaden cytat z tej części nie stanie się tak klasyczny jak niektóre z 1 i 2 części.

ocenił(a) film na 8
Trojden

Kurcze, czy jest gdzieś jakieś miejsce na forum filmwebu, gdzie ludzie nie wyzywają się od debili?? Litości!

ocenił(a) film na 10
Picard

sam se zajrzyj debilu

ocenił(a) film na 8
stefaniak_a

Pustakom dziękujemy, a kysz!

fizzlymike

Przez cały film myślałam tylko o jednym, dlaczego? Dlaczego twórcy Shreka musieli aż tak bardzo skopać ostatnią część? Dla pieniędzy? Pewnie tak.
Ja od czasów zapowiedzi domyślałam się, że film będzie odbiegać nieco poziomem od poprzednich. Bo nowych gagów nie dodadzą, a historia wygląda dosyć banalnie. i przyznam szczerze, że byłam i nadal jestem bardzo zawiedziona, bo nie dość (jak ktoś wspomniał wcześniej z tym rozmazanym ekranem) jakość 3D była kiepska, to jeszcze przez większość filmu zdejmowała okulary, bądź przymykałam oczy, bo sceny były aż tak "ckliwe"/żałosne. Sytuację moim zdaniem ratowały jedynie momenty z Kotem i Osłem (chociaż ten ostatni nie był taki wspaniały jak poprzednio).
I to tyle. 5/10 to w moim odczuciu max.

gocha06

Ludzie, wy się nie łudźcie, że to ostatnia część, którą oglądacie. Minie trochę czasu, ludzie zdążą zapomnieć i znowu zobaczycie plakaty z zielonym ufolem. Znajcie moje słowa.

ocenił(a) film na 9
szogun

ha-ha-ha! tak "psychlogicznie" do tego podszedłeś! suuuper!
:D fakt, że za sam wizerunek głównych bohaterów ich twórcy zbierają niezłą kasę! :)))

ocenił(a) film na 3
stefaniak_a

a gdzie ty tam dramaturgie widziałeś "lolu"

ocenił(a) film na 7
stefaniak_a

troll. nie zniżę się do poziomu i nie będę nikogo wyzywał.
NIE JEST wyjaśnione. Co z tego, że się sama uwolniła, powinien być pokazany np. zjedzony przez smoczycę.
W dwójce jest pokazane, że wjeżdża do zamku i wchodzi do komnaty. Więc powinien zostać pokazany pokonany przez smoka, którego Shrek nie pokonał, bo się nie urodził.

ocenił(a) film na 7
ender140

czemu księcia nie było? proste - kiedy dowiedział się że rodzice fiony, którzy przestali istnieć, nie dadzą wybawcy córki królestwa, sam zrezygnował. w końcu w trzeciej części robił wszystko by zostać królem, a więc odpadła mu ta motywacja.

ocenił(a) film na 7
666gonzo666

po 2. to czemu sam nie zagarnął? w takim razie powinna byc scena, gdzie rumpel go pokonuje.

ender140

To przecież jest bajka i nie wszystko musi być logiczne i wgl cacy . Nie doszukuj się błędów tylko oglądaj dla zabawy . Z Księciem historia się już skończyła , wystarczy mieć wyobraźnie i sam sobie wymyśl co się z nim stało potem ... jeżeli go nie pokazali w 4 to znaczy że twórcy chcieli by rozwijać widzów wyobraźnie, gdyż już ktoś wymyślił co się z nim stało , Rodzice Fiony zniknęli, Fiona się sama uratowała, wtedy Rumpel przeją władze i Książe się wyprowadził . A jak wiadomo z trzeciej części no na niego spadła tekturowa wieża , i twórcy pokazali że teraz to "On jest w niej uwięziony".
Tylko nie wiem co mogło się stać z Arturem , jego to powinni dać do 4 części , jak na początku polecieli do Zasiedmiogórogrodu na smoczycy , tam była Królowa Lilian , a Artura nie było na urodzinach dzieci swojej kuzynki (Fiony)

ocenił(a) film na 7
jakeziom

"A jak wiadomo z trzeciej części no na niego spadła tekturowa wieża , i twórcy pokazali że teraz to "On jest w niej uwięziony"." - przecież trzecia część to normalna rzeczywistość, a czwarta to alternatywna. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Ano właśnie, bajka, a pierwsza część, druga także, były pewnym odniesieniem do naszej rzeczywistości i zakpiewaniem sobie z niej. Nic z tego nie zostało. Zastanawiam się, czy nie obniżyć oceny.

ocenił(a) film na 10
ender140

nie rób tego błagam ;[ ja z checia dalbym 11/10 moze dlatego ze w przeciwienstwie do ciebie jestem dorosly i wprzeciwienstwie do dzieci zrozumialem te bajke oraz humor slowny ;]

ocenił(a) film na 7
stefaniak_a

gratulacje. a teraz umyj rączki i spać.

ocenił(a) film na 7
ender140

bo rumpel wziął bezpośrednio sukcesję do królu i królowej. książę w tym czasie nie był zgorzkniały po śmierci matki, więc żądza posiadania królestwa nie była tak silna. znając życie, ruszył w stronę zachodzącego słońca, by szykać innych królewn. czy jakoś tak. większe pytanie co z Farquadem.(aczkolwiek fakt, że magiczne stwory znalazły się w zasiedmiogórogrodzie, może znaczyć, że akcja wysiedlania mu się udała, a azyl znalazły właśnie tam)

ocenił(a) film na 7
stefaniak_a

Przykro mi, ale 3 jest dla mnie po prostu BADZIEWNA. Z autorem tematu co do 3 części się stuprocentowo zgadzam- w większości naiwne, pruderyjne i nudne jak cholera. Czy pójdę na 4, jeszcze się okaże.

ocenił(a) film na 3
ender140

4/10... najgorsza ze wszystkich części,
efekty 3d? gdzie? w 90% oglądania nie zauważałem nic co można nazwać 3d... już w pierwszym szerokopuszczanym filmie 3d (blizna) było więcej efektów 3d..
fabuła - straszny gniot... non stop przewijał się muzycznie motyw standardowy z pierwszej części...
jak zwykle podobała mi się tylko postać kota, a i to był jakiś taki byle jaki...
czy obejrzeć? tylko dla chętnych i fanów części poprzednich... celem porównania i stwierdzenia identycznego jak u mnie po skończeniu seansu: "Mam nadzieję iż kolejnej części już nie zrobią"...

ocenił(a) film na 10
Cooler1978

a ja mam nadzieje ze doczekam czasow ze na portalach bedzie wiecej madrych wypowiedzi a mniej pseudopaplaniny

ocenił(a) film na 7
stefaniak_a

mądrych, czyli takich, jakie Ci się podobają? stwórz własny portal, zostań tam dyktatorem i usuwaj, co nie po Twojej myśli. jak byś nie wiedział, to jest portal, na którym się przekazuje myśli nt filmów. swoją wyraziłeś, więc daruj sobie komentarze nie na temat.

ocenił(a) film na 6
stefaniak_a

Nie wiem typie czemu piszesz że jesteś dorosły,bo nie jesteś.Możesz co najwyżej być pełnoletni a to nie jest wyczyn przeżyć ~18 lat w takim państwie.Idź płakać dziecinko że nie wszyscy myślą(?) tak jak Ty.Póki co reprezentujesz żałosny poziom i nie wiesz od czego jest forum.To że innych nie śmieszy ten film,to nie znaczy że go nie zrozumieli, a to że może mają inne poczucie humoru, albo Ciebie bawi byle co.Lubisz obrażać - kolejny dowód na Twoje ograniczenie - nie umiesz podać sensownych argumentów więc atakujesz innych i zarzucasz im bezmyślność(kompleksy?).I niestety nie ma "madrych" wypowiedzi.Są mądre.Jesteś Polakiem to naucz się pisać po polsku.Polskie znaki i składnia to (wiem tutaj przeżyjesz szok!) wbrew pozorom nie są nazwy potraw ani gier komputerowych.Nie używaj żałosnego argumentu że w internecie polskie znaki nie obowiązują.Język to język.Szczycisz się dorosłością.Pochwal się co w życiu osiągnąłeś.Dzięki

ocenił(a) film na 9
Serge91

wow to mu pojechales lol jak bys chcial wiedziec to 30 lat oznacza dojrzala doroslosc a twoja paplanina wskazuje ze jestes dzieciakiem a on takich ignoruje zycze milego dnia i wiecej rozumku

ocenił(a) film na 6
arek2010

1. Naucz się pisać po polsku.Skoro nie umiesz pisać, nie pisz w ogóle.
2. To nie "pojazd" tylko prawda.
3. rozumku to mogę życzyć Tobie który ocenia Piłę VI 10/10.
4. Dojrzałość? nie.Dojrzałość jest niezależna od wieku.Filozofia 4 life
danke i zamilcz.