PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9509}

Shrek

2001
7,8 846 tys. ocen
7,8 10 1 845706
7,6 62 krytyków
Shrek
powrót do forum filmu Shrek

Ogr zwyciezca!!

ocenił(a) film na 10

Fantastyczny film!!!!!!! Antybajkowa bajka, zupelnie inna niz te wszystkiw disneyowskie krolewny Sniezki i inne takie.
Znakomita animacja, momentami ma sie wrazenie, ze na ekranie widzimy prawdziwych ludzi. Ciekawe postacie - Shrek niby rycerz o wygladzie i zwyczajach zupelnie nierycerskich, osiol - pelniacy w filmie role wiernego psa, lord Farquad - czarny charakter, i ona - Fiona - piekna, lecz tylko w dzien ksiezniczka.
I dubbing - po prostu r e w e l a c j a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdyby Amerykanska Akademia Filmowa dawala Oscary za dubbing, polska wersja powinna by go dostac poza konkurencja. Wersja jezykowa dostosowana do polskich realiow (ser podlaski, kremowki), poza tym nie ma sie wrazenia, ze ten film nie jest polski (dialogi idealnie dostosowane do mimiki i gestow postaci). I wreszcie aktorzy - jedyny niepowtarzalny najlepszy osiol to nikt inny jak Jerzy Stuhr ( ktory notabene mowi czasem tekstami z ''Seksmisji''!). Znakomici rowniez poradzil sobie Zbigniew Zamachowski czyli Shrek - nie wiem, czy kto inny bylby w stanie wykreowac taka postac.

Ogolnie film jest ZNAKOMITY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Teraz wyjasnie tytul mojego komentarza - mam na mysli zwyciestwo nad bajkami wytworni Disney World, ktora chyba przy zadnym filmie nie miala takich obrotow. Jednym slowem - bylam na tym filmie 3 razy, w dosc dlugich odstepach czasu, jakis czas po premierze i zawsze sala byla wypelniona niemal po brzegi, a to chyba o czyms swiadczy!!!!!!!!!!!!