PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9509}

Shrek

2001
7,8 846 tys. ocen
7,8 10 1 845680
7,6 62 krytyków
Shrek
powrót do forum filmu Shrek

PRZEGADANY

użytkownik usunięty

Mówiono i pisano, że "właściwie jest to film dla dorosłych" i szczerze powiedziawszy - ta informacja podziałała na mnie elektryzująco. Niestety nadzieje moje okazały się płonne - mimo sporej ilości subtelnej ironii i mniej subtelnej, acz nadal zabawnej satyry, ten film jest niestety PRZEGADANY. Problem leży w tym, że z założenia miało to być dzieło TAKŻE dla dzieci, co odebrało twórcom możliwość pełnej absurdalnej kpiny z konwencji baśni o rycerzu i jego rumaku, a powstałą w wyniku "cenzuralnych cięc" dziurę czymś trzeba było wypełnić.
I tu niestety twórcy dali d... - akcja wypełniona jest przydługimi przekomarzaniami osła z ogrem, puentowanymi w sposób nader przewidywalny. Mało to zabawne i jeszcze mniej twórcze. Dzieci zostały potraktowane trochę po amerykańsku, jak jełopy. Tak jakby autorką scenariusza była "zwariowana pani przedszkolanka", która "wie jak być dowcipną" i kiedy wcisnąć do "śmiesznego" dialogu, dowcip "o prykaniu"...
Cóż, Dzieci na sali "mało się nie posrały ze śmiechu" - taki śmieszny film! Szkoda mi tych dzieci - takie poczucie humoru wionące z ekranu może im tylko zaszkodzić. Grunt, żeby był obok ktoś, kto wytłumaczy im te bardziej subtelne żarty