PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60985
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

10/10 POLECAM !

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie najlepszy horror jaki kiedykolwiek powstał :) Naprawdę oglądałem ich dość dużo i większość była przewidywalna :) TEN jest świetny ;D Można się przestraszyć :)

ocenił(a) film na 8
Efeljot

Dokładnie !. Jeden z niewielu strasznych horrorów ( według mnie ). Ciekawy pomysł. Musze przyznać że zakończenie mnie zaskoczyło.

ocenił(a) film na 3
karkxia

Raczej jeden z najnudniejszych filmów w tym gatunku ...

ocenił(a) film na 3
Efeljot

Doprawdy ?
Widziałem lepsze horrory !

A ten jest tylko słaby i beznadziejny !!!

3/10

ocenił(a) film na 10
adorixon

może podasz tytuł jakiegoś twoim zdaniem lepszego ;) ?

ocenił(a) film na 3
Efeljot

Ja obejżałem wiele horrorów , a ten jest azjatyckim gównem pokroju pierwszych części Omena kóry mnie straszyły jak miałem 10 lat.
Jakie horrory są dobre? Myślę że te które mają odpowiedni klimat dla tego gatunku , oraz fabułę . Podam ci teraz Efeljot kilka tytułów horrorów które wywarły na mnie pozytywne wrażenie:

np. Egzorcyzmy Emilie Rose , Lśnienie , Egzorcysta , Stygmaty , Demon Historia Prawdziwa , Saga Zmierzch księżyc w nowiu i zaćmienie , droga bez powrotu wszystkie części , Teksańska masakra piłą mechaniczną , Dziecko Rosemary i dalej można by ich wymieniać setki...

adorixon

hahaha xDDD Saga zmierzch bo jebne . No masz racje znasz sie na horrorach skoro polecasz zmierzch jako horror:) bardziej bym powiedzial komedia romantyczna

ocenił(a) film na 3
heros33

Jeśli sądzisz heros33 że Saga Zmierzch to komedia romantyczna to chyba coś Ci się poprzestawiało pod kopułą ! I tu pomoże tylko leczenie !

A pozatym jak nie posiadasz odpowiednich wiadomości na temat Sagi Zmierzch to po co wypisujesz to jakie jakieś głupoty ! Tak więc saga Zmierzch Zaćmienie , oraz Saga Zmierzch Księżyc W Nowiu są zaliczane do gatunków horror , romans: Proszę sprawdzić osobiście jak się nie jest w temacie...

http://www.filmweb.pl/film/Saga+%22Zmierzch%22+Za%C4%87mieni...

http://www.filmweb.pl/film/Saga+%22Zmierzch%22+Ksi%C4%99%C5%...

To tyle znawco horrorów heros 33 hahahha :D !

adorixon

ja dobrze o Tym wiem , że według filmweb to jest gatunek horror tylko ,że zapomnieli dodać ,że dla nastolatek ktore ubustwiaja Edwarda <lol2>

ocenił(a) film na 9
adorixon

Haahaahaa...Sorry, ale nie wytrzymam. Adorixon, człowieku weź się ogarnij. Nie dość, że nie masz żadnych argumentów przeciwko Shutter'owi (chyba, że jest nudny i w ogóle żal, jak przystało na twój poziom inteligencji i wiedzy filmowej). Uważasz, że "Saga Zmierzch księżyc w nowiu", "zaćmienie","droga bez powrotu wszystkie części", i chociażby "Egzorcyzmy Emilie Rose" są filmami lepszymi od Shutter'a to ja w takim razie podziękuje. Może jeszcze Muminki dodasz.
Znawca horrorów się znalazł... Jeszcze będzie pouczał innych.

ocenił(a) film na 3
GHX03

hhahaha GHX03 niezły z Ciebie cwaniak ale troszkę przygłupi... Mój poziom inteligencji jest ponad przeciętny ! Niewiem jaki jest twój ,ale sądząc po tym co tu wypisujesz można się domyślać że jest o wiele niższy... Wiedza filmowa też jest u mnie niezła , w przeciwieństwie do Ciebie ! Dlaczego?

Zapamiętaj tak na przyszłość :

Nie wolno uznać gniotu za superprodukcję !

Ogarnąć to ty się musisz buraku bo wypisujesz tu jakieś głupoty i wszystko to się kupy nie trzyma . .. Albo zapisz się do lekarza który leczy schorzenia na umyślę takim osobom jak ty pajacu ! Muminki też możesz dodać do swoich ulubionych seriali bo zachowujesz się jak mała tandetna żmija Migotka hhaha noi chyba Ci spodobały muminki skoro wyjechałeś z tym tematem do mnie . Ile ty masz lat wogóle lamusie? Nie musisz głośno o tym mówić że to Cię przeraża i jest dla Ciebie straszne znawco kina hahaah :D

Shutter jest beznadziejny , ma kiepską i beznadziejną fabułę , słabo trzyma w napięciu jak na film z gatunku do jakiego jest zaliczany . Posiada słabą grę aktorska i ma jeszcze wiele innych argumentów które przemawiają że to słaba produkcja . Dla mnie jest raczej za słaby jak na horror z prawdziwego zdarzenia... Jest za bardzo przereklamowany przez małolatów kochających takie filmy jak ten ... Wiem że niektóre osoby nie podzielają mojej opinii ale takie są fakty... Egzorcyzmy Emile Rose oraz filmy na liście umieszczonej poniżej są napewno lepszymi filmami z gatunku horror niż film który tak bardzo kochasz GHX03 :D !

A teraz lista horrorów które są o wiele lepsze od tego azjatyckiego gniota :

1.Egzorcyzmy Emilie Rose
2.Stygmaty
3.Egzorcysta
4.Jeździec bez głowy
5.Dracula (1992)
6.Demon historia prawdziwa

i wiele innych

Chciałeś śmieciu więcej argumentów to je dostałeś od konesera prawdziwego kina !

I jeszcze jedno :

Ja tu nikogo nie zamierzałem i niezamierzam pouczać tak idiotycznymi opiniami jak ty GHX03 . I taka dobra rada na koniec;
-Przebadaj się u psychiatry bo tobie to jest bardzo wskazane !!!

To tyle znawco horrorów hhaha

ocenił(a) film na 9
adorixon

Niestety...Tym komentarzem zdradziłeś właśnie swój poziom inteligencji, bo ja nikomu nie ubliżałem słowami typu "buraku", "pajacu", "lamusie", skoro masz się za człowieka tak bezgranicznie inteligentnego to raczej nie powinieneś używać słów na poziomie pierwszej klasy gimnazjum... Nie będę się z tobą kłócił co do filmu, ale jeszcze jedno:

"Nie wolno uznać gniotu za superprodukcję !"

Dlaczego niby jak forum służy właśnie do wyrażania swoich opinii na temat filmu, a Shutter'a nie uważam za superprodukcję tylko za bardzo rzetelnie zrobiony horror trzymający odpowiednio wysoki poziom napięcia. Każdy ma swój gust, a o gustach się nie dyskutuje, bynajmniej nie chodzi mi o kłótnie, tylko o rozmowę na odpowiednim poziomie.
Ja na przykład uważam, że takie "Egzorcyzmy Emilie Rose" to właśnie taki film dla mnie, jak dla Ciebie Shutter, czyli bajeczka, która może zrobić wrażenie tylko na małolatach. Otóż fabuła-ta sama historyjka jak we wszystkich "Egzorcystach" z niepotrzebnie (jak dla mnie) dodanym wątkiem z sądu. Film pod żadnym względem nie posiada żadnego napięcia, ani wszechogarniającej atmosfery grozy.
Dla twojej informacji ja nie uważam się za znawcę horrorów, tak jak Ty, ale nie ulega wątpliwości, że obejrzałem więcej horrorów niż Ty.
Shutter nie jest moim ulubionym horrorem, dla mnie horrorem wszech czasów jest "Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną" z 1974, lecz Shutter bije na głowę wszystkie nowsze produkcję.
Tak wiedziałem, że przy "Zmierzchu" przypisywane jest miano horroru romantycznego (?), ale jest to horror tylko dla tego, że występują tam wampiry, nie więcej. Kompletny brak klimatu, napięcia lub atmosfery grozy. Dosyć mocno mnie rozśmieszyłeś wypisując "Zmierzch" do horrorów, które mógłbyś polecić, ale uszanuje to bo każdy ma swój gust, a każda ocena powinna być subiektywna.

Nie wiem dlaczego każesz się leczyć wszystkim którzy mają inne zdanie od Ciebie, ale to na pewno dobrze nie świadczy o tobie.

ocenił(a) film na 3
GHX03

Zapamiętaj :

"Słowa są dla ludzi , wyrażanie opinii i poglądów też" .

Tak więc użyłem mocnych słów bo uważałem że to w tym wypadku jest konieczne i na pewno nie ma to nic wspólnego z moim ilorazem inteligencji ! hahha bo jebnę. Słowa którymi Cię zaatakowałem Cię używają też ludzie w bardzo zaawansowanym wieku a nie tylko dzieci .Fabuła Egzorcysty jest inna niż Egzorcyzmów Emilie Rose. Ale jak uważasz że prawie jest taka sama to jesteś jakiś chory na umyśle, hhaha Pisanie po raz kolejny przez ciebie farmazonów świadczy o tym że masz najprawdopodobniej jakieś schorzenia psychiczne którymi się kierujesz wypisując tu głupstwa jakich mało na świecie. I tu jest argument który świadczy że powineneś się przebadać u lekarza specjalisty. Ja mam inne zdanie na temat Egzorcyzmów Emily Rose.Ja uważam ten film za bardzo oryginalny , trzymający bardzo mocno w napięciu , oraz posidający rewelacyjną fabułę jak na horror. A ty jak wolisz oglądać jakieś badziewia w stytu Shutter'a czy Ringu to oglądaj dalej . nikt ci nie broni. A czym różni się Ring od Shutter'a. Myślę że prawie niczym oprócz kilku malutkich szczegółów. W jednym filmie zabija kaseta a w drugim duch pokazuje się na fotografiach oraz mści się na gościu . Dla mnie takie filmy są bez sensu. Ja wolę widocznie obejrzeć film o ludzkim dramacie niż o dziewczynce która żyje w studni kilka dni czy też o gościu na którego plecy siada duch . Czy to jest straszne i trzyma jakoś w napięciu? Według mnie nie.. A o gatunek sagi zmierzch to zgodzę się w 100 %.. Jest to horror/romans . Fabuła też jest niezła. Jak mówią występują różne gusta. Zgodzę się z tym też że jednej osobie spodoba się taki film drugiej inny .

Leczyć się radzę tylko tobie bo tobie to jest bardzo wskazane !

ocenił(a) film na 9
adorixon

W sumie to i tak widzę, że rozmowa z tobą do niczego konkretnego nie doprowadzi. Uważasz, że jestem chory psychicznie bo napisałem, że "Egzorcyzmy Emilie Rose" ma podobną fabułę do "Egzorcysty"...Dokładnie ten sam temat był powielany w każdej części "Egzorcysty" tylko, że z inną "otoczką". Dla mnie horrory Azjatyckie zawsze miały to "coś" co naprawdę powodowało dreszczyk i posiadają ciekawą fabułę jak Ty to nazwałeś przeważnie o ludzkim dramacie, tylko, że klimat filmów jest trochę inny. Długowłose zjawy zawsze muszą być...
Umiesz pisać coś innego niż tylko wyzwiska. Widzę, że rodzice kultury nie nauczyli...Swoją drogą do użytkownika "heros33" też kazałeś się leczyć po tym jak Cie wyśmiał za wypisanie "Zmierzchu", tak więc jesteś hipokrytą. Właśnie przez takich ludzi jak Ty nie ma możliwości prowadzić rozmowy na poziomie.

ocenił(a) film na 3
GHX03

Uważam że jesteś chory dzieciak bo piszesz tu cały czas jakieś farmazony .

Ja cały czas piszę na temat a ty chyba niewiesz co znaczy dobry dialog i psujesz tą rozmowę pajacu !...

Wiesz co ci powiem małolat widzę że się wogóle nie znasz na filmie., bo widziałem u ciebie same kiepskie horrory i komedie horroro-podobne. A Egzorcysta i Egzorcyzmy Emily Rose to dwa inne filmy z przesłaniem i bardzo mądrą wciągającą fabułą. Ja kulturę osobistą posiadam a u Ciebie nie do końca się jeszcze ukształtowała co ja zauważam i wiele innych osób.Myślisz że jesteś taki mądry jesteś zwykłą tandetną małpką która jest chora psychicznie i truje ludzie innym durnymi postami na forum filmweb.pl... Nie zawsze muszą być zjawy z długimi włosami. Obejrzyj sobie patafianie coś prawdziwego to wtedy pogadamy... Nie w każdym dobrym filmie są długowłose zjawy. Chyba że w tych twoich gniotach frajerze typu schutter czy ring gdy wychodzi pod koniec filmu z telewizora i zabija gościa.nawet nie pokazali nawet dobrze tej sceny. hahha przecież to jest śmieszne ścierwo !!!

Zapamiętaj:

W te ferie weź walnij banią w ścianę , może coś Ci tam się nastawi i zaczniesz myśleć jak człowiek a nie jak dzieciak !!!!

ocenił(a) film na 8
Efeljot

racja :)

ocenił(a) film na 10
loko89

To mój ulubiony horror, zdecydowanie najlepszy, jaki widziałam, a jest tego sporo.. Właściwie to nie mam już pomysłów na kolejne, a zależy mi na czymś naprawdę dobrym, porównywalnym do "Widma". Możecie mi coś polecić?

ocenił(a) film na 8
Madx

jeśli nie chodzi Ci o filmy typu - obślizgłe potworki,latajace siekiery,piły mechaniczne i ludzie zombie..
to polecam np:
- 1410
-oko
- z innej beczki - Egzorcyzmy Emily Rose ;)
- lustra

ocenił(a) film na 10
loko89

Udało Ci się trafić w mój gust aż za dobrze, bo te filmy też już widziałam.. czy czasem nie chodziło Ci o 1408?;)

ocenił(a) film na 8
Madx

racja.. :) w pospiechu pisalem:)

ocenił(a) film na 4
loko89

Też polecam 1408 ;] Trzyma w napięciu..

ocenił(a) film na 10
Efeljot

dla mnie ten horror jest na 1 miejscu, jest najlepszy a także oglądałam ich sporo:) dawno temu go widziałam a do tej pory mam przed oczami jego zaskakujące zakończenie! wrrr to jest to!

ocenił(a) film na 10
youlka

adorixon nie chce mi się czytać tak szczerze twoich powyższych wypowiedzi. Zobaczyłem tylko twoją listę horrorów i coś zrozumiałem :)
Bo ja osobiście mówiąc horror mam na myśli film który ma na celu mnie przestraszyć ;) Przeczytałem listę twoich horrorów i osobiście nie mam nic do sagi zmierzchu ALE NIE MA TAM NIC STRASZNEGO :) Podobnie z Dracula czy Jeźdźcem bez głowy. Te 2 filmy są po prostu rewelacyjne ale w moim pojmowaniu słowa "horror" nie kwalifikują się do tego gatunku.

użytkownik usunięty
Efeljot

przestraszyć może nie, bo film... no cóż, nie okłamujmy się, straszny nie jest pod względem efektów, ale za to przeraża mentalnie, wpływa na psychikę i człowiek boi się sam swoich wyobrażeń. oczywiście niewiarygodnie niespodziewane zakończenie, po którym film długo jeszcze zostaje w pamięci. nie zwykłam oglądać horrorów ponownie, ale muszę przyznać, że shutter obejrzałam więcej niż 5 razy ; )