PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60985
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

9/10

ocenił(a) film na 10

Horror to taki rodzaj filmu, z ktorego nie da sie zrobic kina przelomowego, wybitnie inteligentnego, czy idac dalej - filmu zbytnio ambitnego.... Niestety konwencja gatunku zbyt mocno to ogranicza. W horrorze chodzi jednak o cos innego - chodzi o klimat i tego nalezy w horrorach szukac. a przeszywac do szpiku kosci wcale nie musi film, w ktorym krew sie leje strumieniami, a potwory wyskakuja nagle i niespodziewanie z ciemnych zakamarkow... W horrorze moze nie przelac sie nawet kropla krwi, a bedzie pozostawal w naszym umysle dlugie, dlugie dni... Trzeba tylko odpowiednio uchwycic klimat i potrafic go stworzyc!! I to sie udalo doskonale tworcom Shuttera. Film nie pozwala przestac o sobie myslec.. kaze o sobie pamietac, gdy kladziemy sie spac... i o to chodzi!! Bo to jest wlasnie wskaznik dobrego horroru!!
Dlaczego wiec "tylko" 9/10 ?? Bo jedna rzecz byla dla mnie zbyt latwa do przewidzenia (dzieki Bogu nie koniec, bo tu zostalem zaskoczony)... To przyczyna bolu karku Tun'a... JAkos tak od razu wiedzialem, czemu go ten kark boli... Abstrachujac od tego, ze wiedzialem, to trzeba przyznac, ze przyczyna byla wymyslona rowniez doskonale...
Podsumowujac - BAAAARDZO goraco polecam wszystkim (no moze prawie wszystkim, bo ludzie szukajacy horrorow typu tandeciarskich Egzorcyzmow Emily Rose....)

ocenił(a) film na 8
Qbolec

Hej,zgadzam sie z Tobą,z tym karkiem,to akurat podobało mi się...tylko na poczatku ta dziewczyna wychodząca z umywalki,te włosy,chodzi o to,ze odrazu nasunał sie na mysl"Ring"na którym mało sie bałam,ale..tu:p

Viva_La_South_Park

Ile Wy macie lat żebyu bać się horrorów? :-)

ocenił(a) film na 10
KaRBiD

A gdzie znalazłeś w mojej wypowiedzi słowo "bać się" ?? Przeczytaj uwaznie, zanim zaczniesz sie wypowiadac.... A pomijajac Twa ingorancje, to tytulem wyjasnienia - kazdy czlowiek czagos sie boi, a to czy akurat przerazaja go horrory to juz indywidualnie zalezy od psychiki i wrazliwosci, a nie od wieku... Wiec pomysl chwile nim sie wypowiesz w malo inteligentny sposob...