Shutter, Klątwa, The Ring sa w czołowce moich ulubionych horrorów. Czy znacie filmy dorównujące im w skali strachu??? Od razu mówię, że Dark Water ogladałam i wcale nie był straszny (ze dwie sceny z dreszczykiem a reszta to taki bardziej dramat czy thriller niz horror). No i oczywiście pomijam wszystkie te amerykańskie jatki typu piła, taksańska masakra, silent hill... The Ring z Naomi Watts jeszcze im sie udał a reszta..szkoda gadać -SHIT.
Nieodebrane połączenie mysle ze jest równie dobre. produkcji japońskiej rzecz jasna:)
Martyrs jest zajebistym i najlepszym horrorem jaki ogladalem!!!polecam w 10000000%.Obrzydliwie brutale sceny.jak ktos ma slaba psyche to niech nie oglada bo nie wytrzyma.
ogladalem Martyrs i nie nazwalbym tego horrorem, jak napisales sceny sa brutalne, a dla niektorych pewnie i obrzydliwe, ale nie sa one straszne, a dobry horror powinien wystraszyc.., predzej zaliczylbym go do filmow psychologicznych lub jako thriller
klątwa to gniot...!! Powiedziałbym, że "zejście" (descent) też ma dobre momenty - spodziewałem się kaszany, lecz dostałem nawet dobry film :) Ring (usa) i Shutter (japan) oczywiscie moje najlepsze pozycje wśród horrorów. Podobał mi się także "Pulse"- miał jako-taki swój klimat :) i te sceny samobójcze... :)nawet śmieszny z pozoru Sierociniec mi się podobał :)
SILLENT HILL - TOTALNE GÓWNO... Eey dziewczyno - widze ze masz bardzo podobne zdanie do mnie ;) I ta sama czołówka filmów... No ale takie filmy jak RING czy SHUTTER to naprawde godni przedstawiciele gatunku HORROR zwłaszcza na tle 85 % "pseudohorrorowych" gniotów... Tez nie przepadam za takimi filmami jak piła czy masakra w teksasie... Po obejrzeniu pierwszej czesci piły nastepnych nie chcialmo mi sie ogladac... Ale to dlatego ze wole typowe horrory - ze zjawiskamiparanormalnymi, duchami itp bo wtedy mozna sie naprwade przestraszyć.Ja polecam MARTWĄ CISZĘ - calkiem niezly horror, ale co do thrillerów jest jeden rewelacyjny co mi sie bardzo podobał - WŚCIEKŁOŚĆ. EFEKT MOTYLA tez rewelka. A sie rozpisalem, pozdro ! :)
A i bym zapomnial "LĘK" jest fajny, ale nie chodzi mi o ten w metrze (bo tego nie widzialem) tylko w lesie - grupa przyjaciol je grzybki zeby miec haluny , jednak to co ich pozniej spotyka to niestety nie są halucynacje jak im sie na poczatku wydaje... Zakonczenie swietne !
A je ten w metrze widziałam i polecam ;) A tak poza tym no to może Ci się spodoba "Bunhongsin". Jak dla mnie skośnookie horrory są najlepsze :)
najbliżej "shutter" leży chyba obok "omen" (ale tylko tego pierwszego z Peckiem) - motyw fotografii - to jest to co lubię
Nie wiem jaki rodzaj strachu prezentuje ten film, bo go nie oglądałam, ale mogę ci polecić Egzorcystę albo Egzorcyzmy Emily Rose chociaż ten drugi to bardziej thriller
Jeśli podobała Ci się amerykańsk Klątwa to proponuję japoński pierwowzór o niebo lepszy
Polecam lśnienie i Kiedy dzwoni nieznajomy. Te filmy nie są straszne ale naprawdę świetne ! A jeśli chodzi o kino grozy to polecam całą trylogie Piły :)
Polecam częśći Klątwy, Piły, Drogi bez powrotu.. a także : Oszukać Przeznaczenie ( części ) , Paranormal Activity, Men Behind The Sun, Oko, Shutter, Lustra, Lśnienie, Kiedy Dzwoni Nieznajomy, Wind Chill itp..
Jeżeli chodzi o Japońskie to podobać się może:
-Bushinsaba
-Alone
-Noroi
-Ryeong
-Oko(japońskie)
Jeżeli chodzi o wszystkie inne:
-Omen
-Lśnienie
-Psychoza
-Egzorcysta
-Teksańska masakra piłą mechaniczną(1974)
-Koszmar z ulicy wiązów
-Noc żywych trupów(1990 i 1968)
-Ptaki
-Dziecko Rosemary
Bardzo polecam 1408 lecz to nie horror.
Niestety nie polecę niczego straszniejszego niż Shutter bo po prostu nie umiem. Dla mnie najlepszy horror jaki dotychczas oglądałem.
Dla mnie najlepszy azjatycki horror to nadal Krąg. To jest majstersztyk grozy. Shutter jest ok, ale tu już zalatuje komercyjną papką. Straszy bardziej efektami niż wszechogarniającą atmosferą grozy.
Poza tym wkurza mnie przyspisywanie wszystkich tytułów Japończykom.
Oko jest produkcją z Hongkongu. Ale szczerze polecam.
Poza tym dobre kino grozy kręcą Koreańczycy. Bardzo wysoki poziom prezentuje Opowieść o dwóch siostrach. Warto obejrzeć również Epitaph - majstersztyk realizacyjny.