PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1454}

Siódma pieczęć

Det sjunde inseglet
1957
7,8 55 tys. ocen
7,8 10 1 54506
8,3 65 krytyków
Siódma pieczęć
powrót do forum filmu Siódma pieczęć

Zacofanie

ocenił(a) film na 6

data premiery: 2007-01-05 (Polska) , 1957-02-16 (Świat)

Boze zal mi troche ludzi w naszym kraju

simon999x

gdybys troche kumał czacze to bys obejrzał sobie na TVP kultura albo na TVP 1 kilka lat temu.

traktuje twoj post w kategorii zartu - jesli tak nie jest to niezły jełop jesteś

dr_o

A ja bym poszła z chęcią na film Bergmana, ale niestety jego stare filmy graja pewnie w duzych miastach typu Warszawa, Poznań itp :(

ocenił(a) film na 10
simon999x

Nie chce mi się coś wierzyć, że Siódmej pieczęci nigdy wcześniej nie było w Polskich kinach. Film mógł być np. pokazywany w kinach/kinie studyjnym, ale jeśli tego nie ma nigdzie napisane w sieci to oczywiście tak jakby tego nigdy nie było...

Night

To taka mała (już druga zresztą) fanaberia kogoś z teamu, odpowiedzialnego za wprowadzanie danych. Wydaje mi się nawet, że - w przypadku obu filmów - jest to "dzieło" tej samej osoby...

simon999x

Ja ten film oglądałam podajże na początku 2006 w Muranowie...

Desir

No widzisz... a poza tym, jak coś może mieć 2 daty premiery, skoro ta może być tylko jedna? I miała miejsce lata temu... bezsens na miarę złotej czcionki. Ciekawe, który/która z werów zaakceptował(a) taki cosik...

ocenił(a) film na 7
NYPD

tak co do premier, miałem kiedyś ksiązkę Metropolis. Film na ekrany światowe wszedł lata temu, a o PL nic na filmwebie nie ma, a w ksiązce jak wół stało kiedy wchodził u nas do kin.

ocenił(a) film na 10
dino40i4

tak samo jest z pulp fiction - pierwszej daty nie ma podanej jest dopiero ta z grudnia zeszłrgo roku.

ocenił(a) film na 10
VesnA

To już zmieniłem. Po prostu,żeby film pojawił się za zapowiedziach musi mieć datę "współczesną". Ponieważ "Pulpy" już spadły i z zapowiedzi i premier to przywróciłem datę oryginalnej polskiej premiery.

ocenił(a) film na 4
Rednacz_w_stanie_spoczyn

Ja film ten widziałem w kinie niezaleznym, kameralnym.... Takie kina też istnieją... a filmy Bergamana pojawily sie na duzych ekranach w Polsce i na dvd jako projekt Gutek filmu......
a moja ocena filmu jest mierna, nie mówcie mi, ze nie zrozumiałem tego filmu itd, bo po spektaklu miałem wykład itd i niczego nowego sie nie dowiedziałem... raczej chodzi o forme w jakiej sie dostaje..
Każdą historię można podać na różne sposoby....sposób podanie pana Bergmana do mnie nie trafił i tyle... a za pomysl i treść nie bede dawal np 10/10

simon999x

czasami trzeba dużo casu aby docenić fil i jego autora. widocznei u nas musiało to potrwać 50 lat:/ Cieszczie sie bo mogliście go obejrzeć tylko w TV. A teraz można to zobaczyć na dużym ekranie:D

simon999x

Ten film jak i inne filmy Bergman'a były wyświetlane w kinach a czasach PRL, bo wiem, że jeszcze moi dziadkowie oglądali je na dużym ekranie. Ważniejsze jest to, że wtedy filmy pojawiały się dość szybko po światowych premierach , nie dlatego że "tajni agenci" je wykradali, tylko ponieważ ludzie chodzili do kina na wszystkie zagraniczne produkcje jakie się tylko pokazywały, więc dystrybutorzy (czy jakieś biuro, które się tym zajmowało) zarabiali na biletach.

Dzisiaj, w czasach VHS, DVD i przede wszystkim DivX ludzie coraz rzadziej idą do kina. Wystarczy poczekać i wypożyczyć film na DVD i za cenę jednego biletu obejrzeć w domu w kilka osób. Chociaż to nie jest główny problem (tak jak sądzono kiedyć o VHS i DVD).
Popularyzacja DivX jest najgorszym zabójcą. Film można obejrzeć kilka razy, za darmo i kiedy się chce, a do tego często przed polską premierą. I tak się dzieje co raz częściej, bo jak dystrybutor wie, że film jest w internecie to czeka aż będzie mógł go kupić od producenta po najniższej cenie tak by nie stracić. Świetnym przykładem jest film Chaos (Chaos Theory). Polska premiera była przesuwana 2 razy, ponieważ film można było ściągnąć z różnych źródeł w internecie w jakości DVD bez czarno-białych wstawek. Ostatecznie film pojawił się w polskich kinach prawie 9 miesięcy po premierze na świecie, równo z premierą DVD w USA o ile dobrze pamiętam.

Więc zamiast narzekać na marny los, zamiast obrzucać się błotem lepiej po prostu iść do kina. Wtedy dystrybutorom będzie się opłacało kupować film równo z premierą światową. Chociaż znając mentalność rodaków ciężko będzie ich przekonać, żeby dali zarobić polskim dystrybutorom, którzy później mieli by pieniądze na inwestycje w polską kinematografię, prawda?

ocenił(a) film na 10
simon999x

chyba nie zrozumieliscie autora tego tematu...
data premiery: 2007-01-05 (Polska) , 1957-02-16 (Świat)
film powstal pol wieku temu a dopiero teraz jest jego polska premiera.

użytkownik usunięty
Poznaj_Rzeznika

Hmmm suuuper :) skoro tak sporo osob twierdzi, że premiera polska miała miejsce w 2007 roku to dlaczego film od wieeeeelu lat jest juz w Polsce, można z łatwością wypożyczyć go na kasetach VHS [nie jestem pewna czy na DVD tez...], poza tym sporo razy można go było obejrzeć w telewizji, i to z pewnością nie w obcym języku:p

Stąd może taka mała prośba do tych tam na górze filmwebu ;) Może by tak wpisywać datę 'pierwszej' premiery, a opcjonalnie datę przypomnienia kinowego? :)

ocenił(a) film na 10
Poznaj_Rzeznika

Polska premiera "Siódmej pieczęci" Bergmana NIE miała miejsca w 2007 r., ani w ogóle w XXI wieku. Film od wielu lat z rzadka powtarzał się w różnych cyklach w warszawskim "Iluzjonie", a kiedy i w jakim trybie miał prawdziwą polską premierę, trzeba by sprawdzić w książkach na temat filmografii Bergmana lub w starych rocznikach czasopism typu "Film" lub "Kino". Howgh!