PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=92444}

Siłacz

The Strong Man
1926
5,7 37  ocen
5,7 10 1 37
Siłacz
powrót do forum filmu Siłacz

Harry Langdon, jeden z "wielkiej czwórki" komików niemego kina. Debiut reżyserski Franka Capry. Film dla tych, którzy lubią ten typ gagów. Ale nie dla mnie.

paulion

Czwórki? Widzę Chaplina, Keatona, Lloyda, Lindera, Senneta, Arbuckle'a i Langdona. Którzy do niej nie należą?
Jeśli juz to bym powiedział "wielka trójka" z trzech pierwszych co wymieniłem.

ocenił(a) film na 7
krysiron

Chaplin, Keaton, Lloyd, Langdon - wedle większości amerykańskich rankingów. Dla mnie - Lloyd i Keaton (w takiej kolejności). Więc dwójka, bo Chaplina nie lubię.

ocenił(a) film na 5
paulion

Twoje sympatie czy antypatie nijak się mają do rangingów kina. Chaplin to jeden z 'ojców kina', czy to się Tobie podba, czy nie. Pomijając Chaplina i wymieniając jedynie Bustera i Harolda ośmieszasz się.

ocenił(a) film na 5
krysiron

Dokładnie. W większości źródeł mówi się albo o trójce, którą wymieniłeś, albo o dwójce: Chaplin, Keaton. Dajmy spokój z tym Langdonem (który rzeczywiście zdobył wielką popularność, ale wystarczy porównać jego filmy z Chaplinem czy/i Keatonem, by zobaczyć przepaść, którą go dzieliła od tych dwóch; tak więc ówczesna popularność ma mało wspólnego z artystyczną wartością, zweryfikowaną w tym wypadku przez czas, który upłynął i fakt, czy filmy danych twórców się zestarzały, czy nie). Myśląc inaczej i wrzucając wszystkich do jednego wora, doszlibyśmy do 'piętnastki'.

ocenił(a) film na 6
krysiron

Znaczy też się pierwszy raz stykam z takim zestawieniem, ale na Wiki też pada zdanie: "At the height of his film career, he was considered one of the four best comics of the silent film era." Nie popieram ani nie zgadzam się, ale jednak OP nie jest tutaj odosobniony.