PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713103}
7,2 140 tys. ocen
7,2 10 1 140495
7,2 91 krytyków
Sicario
powrót do forum filmu Sicario

7/10

ocenił(a) film na 7

Nowy film Villeneuve’a wymaga dużej cierpliwości i silnego żołądka. Cierpliwości, bo to kino powolne, raz na jakiś czas walące obuchem po łbie, ale przez większość czasu wymagające skupienia na kwestiach proceduralnych, planowaniu, rozmowach, żartach i kłótniach.

Silnego żołądka, bo dość bezceremonialnie pokazuje się tutaj metody działania meksykańskich karteli, zamurowywanie ofiar w ścianach, dekapitacje i amputacje oraz inne urocze czynności. Kartel nie bawi się w subtelności, podobnie reżyser. Czego akurat nie pokaże, o tym na pewno opowiedzą nam bohaterowie.

Nie jest to kino łatwe w odbiorze, nie łasi się to widza, nie próbuje zainteresować ekscytującą intrygą kryminalną i nie piętrzy scen akcji, zamiast tego stawia na próbę uchwycenia pewnego wycinku współczesnego świata, złożenie świadectwa beznadziejnej walki z przestępczością, wiążące się z tym ustępstwa moralne i skazę na psychice. „Sicario” nie zbierze dużego poklasku, ale znajdzie swoją niszę, tych ludzi, którzy docenili „Adwokata” Ridleya Scotta oraz „Miami vice” Michaela Manna. Film Villeneuve’a nie tylko dzieli z nimi podobny styl narracji, ale i piękną stronę wizualną. Sceny za dnia nie powalają wprawdzie na kolana, ale Roger Deakins rozwija skrzydła w scenach nocnych, w ujęciach z kamer noktowizyjnych oraz kadrach z sylwetkami bohaterów oświetlanych jedynie światłem księżyca. Te obrazy pozostają w widzu długo po seansie.

Nie jest to najlepszy film w karierze reżysera, ale za to kolejny, który zdradza drzemiący w nim potencjał. Trochę słabo, jak na Cannes, ale nie należy zapominać, że jest to duży potencjał.

Więcej recenzji i innych wrażeń z tegorocznego Cannes:
https://m.facebook.com/profile.php?id=548513951865584

użytkownik usunięty
T-Durden

http://film.org.pl/r/recenzje/sicario-denis-villeneuve-o-kartelach-narkotykowych -2-66799/
No cóż, nie tego się spodziewałem. Ale i tak obejrzę.

ocenił(a) film na 9
T-Durden

Cannes to od lat przegląd znanych nazwisk, a nie dobrych filmów. Tym niemniej zapowiada się ciekawy seans. Obejrzałeś po angielsku? Ja czekam na napisy.

ocenił(a) film na 7
michal.2907

No raczej, wszystkie filmy są w oryginalnym języku z towarzyszeniem napisów angielskich i francuskich.

ocenił(a) film na 9
T-Durden

Szczęściarz :)

ocenił(a) film na 10
T-Durden

W mniejszych kinach i na targowych czesto francuskich nie ma ;)

Ale z opinia sie nie zgadzam. DLa mnie kino to przede wszystkim rzemiosło. Sicario to majsterstyk rzemieślniczy i Villeneuve to nowy Michael Mann i Chris Nolan. Fajny pomysł czy genialny przekaz może sobie wymyślić każdy. Ja zawsze wybiore kogos kto ciekawie opowie taka sobie historie niż nieciekawie opowie najlepsza. Villeneuve mógłby zrobić film o świeczkach i byłby ciekawy.