PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713103}
7,2 140 tys. ocen
7,2 10 1 140495
7,2 91 krytyków
Sicario
powrót do forum filmu Sicario

Z pełną odpowiedzialnością daję ocenę 9! Wiem, że malkontenci i różni inni znawcy kina będą siedzieli, oglądali, przewijali i szukali dziury w całym. Ja oceniam film jako całość: obraz, klimat i emocje. Już dawno nie trafiła mi się okazja obejrzenia filmu, który dosłownie wgniótł mnie w fotel, nie pozwalał ruszyć się przez dwie godziny. Jasne, że to fikcja, chociaż niebezpiecznie bliska rzeczywistości, że bohaterów tego filmu oglądamy w skrajnych sytuacjach, że tak naprawdę dowiadujemy się jedynie strzępków informacji o ich przeszłości. Ale to co widzimy na ekranie jest kompletnym obrazem sytuacji, charakterów postaci i uzasadnienia ich działań. Szybka narracja, nerwowa praca kamery, niesamowita muzyka i gęsta atmosfera dławiącego strachu, spójny scenariusz i tempo – to wszystko sprawia, że mamy do czynienia z filmem wyjątkowym.

ocenił(a) film na 7
Lasiurus

Zgadzam się. Trzeba oceniać całokształt. Co do narracji to proszę zauważyć, że momentami ekstremalnie zwalnia - np. scena czekania na zewnątrz w czasie przesłuchania Guillermo - bohaterka czeka aż do zmroku, a potem wchodzi na dach oglądać "fajerwerki". Podobnie scena przesłuchania nielegalnych emigrantów wyciągniętych z autobusów, ta scena również się dłuży, szczególnie, że partner prosi o wyjaśnienia i wszyscy idą na stronę. Myślę że to celowy zabieg, który ma na celu podkreślić, przez kontrast, szybkość tych naprawdę szybkich scen. Jest to doskonale zrobione. I podobnie - naiwność bohaterki, jej ogląd świata, jest oglądem widza - "człowieka z zewnątrz". Ten motyw nie jest może zbyt oryginalny - wykorzystanie agentki jako ślepego narzędzia widzieliśmy choćby w naszych krajowych "Służbach specjalnych". Do tego świetne zdjęcia pogranicza i podkreślająca klimat muzyka, dobre aktorstwo dają na w sumie sprawnie zrealizowany film sensacyjny.

użytkownik usunięty
Lasiurus

Nope.

użytkownik usunięty
Lasiurus

Po co te sofizmaty rozszerzenia?