Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633772
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

Ten film jest w mojej pierwszej piątce najlepszych filmów. Świetny klimat,aktorstwo. i ta zaskakująca końcówka...zauważyliście że przez cały czas w tym filmie leje deszcz,a na ostatni siódmy dzień w końcu wychodzi słońce? to też daje do myślenia...

ocenił(a) film na 8
maghera

zły na pewno nie jest, ale trochę zbyt przewidywalny

ocenił(a) film na 9
makumba_filmweb

ufff ... ulżyło mi że przewidywalność filmu to nie tylko moje odczucie, myślę sobie, tak wysoko notowany film, a ja takie krytyczne spostrzeżenia...
Jednakże powyższe refleksje są tylko namiastką w stosunku do całości, nie ma co genialnie wykonany thriller. Trzyma w napięciu do samego końca. Daje do myślenia jak podły może być świat...a raczej człowiek.

ocenił(a) film na 8
pawellwo

Może to niezbyt trafna analogia, ale przychodzi mi na myśl breivik. Obaj kierowali się wyższą ideą (oczywiście słuszną w ich mniemaniu), a do tego postępowali spokojnie i racjonalnie (z punktu widzenia mordercy).

W jednej z recenzji pojawia się słowo szaleniec. Czy ten człowiek rzeczywiście był szaleńcem? Moim zdaniem raczej nie.
To raczej dlatego, że pod koniec, gdy już jadą w trójkę samochodem i opowiada o 2 pozostalych osobach, ktore sa konieczne do wykonania planu, wygląda jakby rzeczywiście miał z tego satysfakcję.

ocenił(a) film na 9
makumba_filmweb

Breivik myślę że jest jak najbardziej trafną analogią do John Doe, inne wy

ocenił(a) film na 9
makumba_filmweb

Breivik myślę że jest jak najbardziej trafną analogią do John Doe, inne wykonanie swoich ideologicznych i poniekąd jednak szaleńczych poglądów. Czyż nieszalonym jest zabijanie niewinnych dla sprawy którą wielkie mocarstwa świata rozwiązują w bardziej humanitarny sposób? (pominę rozwiązania stosowane poza publiką i świadomością ogółu )

ocenił(a) film na 8
pawellwo

Inne porównanie nie przyszło mi do głowy w tym momencie:)
Z tym, ze John zabijał ludzi, którzy popełniali grzechy główne, skrzydziwli w jakis sposob innych, a Breivik czy to o czym Ty mowisz, tutaj mamy do czynienia z ludźmi niewinnymi, bardzo często dziećmi.

ocenił(a) film na 10
maghera

10/10 arcydzieło! mój unboxing: http://www.youtube.com/watch?v=1csyldx1-M4