Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633772
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

No właśnie - jak wyobrażacie sobie alternatywne zakończenie, w którym Mills opanowuje się (wbrew swojemu charakterowi) i nie strzela do Doe? Ja osobiście uważam, że byłoby to na pewno gorsze rozwiązanie, bo założeniem Finchera było chyba ukończenie misji "mesjasza", nawet mimo turbulencji w postaci Millsa i Somerseta właśnie. Do tego mam też jedno pytanie, bo mogło mi coś umknąć - każda z ofiar Johna była karana za grzech, a "leń" został jakby do niego przymuszony - bo przecież nie z własnej woli leżał przykuty do łóżka i sam nie faszerował się narkotykami i lekami, by sobie spokojnie egzystować. Przypuszczam, że czegoś w tamtym momencie nie załapałem, tak więc jaką Doe miał podstawę, by ukarać lenia?

ocenił(a) film na 9
Pilarenko

Weź pod uwagę, że Doe był psychopatą i swój plan mógł uważać za doskonały i nie zauważać w nim błędów ;)
Zakończenie, w którym Mills nie strzela na pewno byłoby pozytywne, ale reżyser zdecydował się pokazać mroczną stronę.

ocenił(a) film na 9
MithrandirII

Oczywiście, ale zależy mi na stu procentowym zrozumieniu filmu, więc wolałem się upewnić, czy nic mi nie umknęło :).

ocenił(a) film na 8
Pilarenko

Ja osobiście myślałem że Mills strzeli sobie w głowę:D...

ocenił(a) film na 9
Kustosz_Dzwieku

Ja tak pomyślałam, że tak zrobi, jak już zabił Doe.

ocenił(a) film na 9
Pilarenko

co do Twoich watpliwosci mysle ze - na koniec jak jada autem Doe wymienia swoje rzekomo tylko "niewinne" ofiary - i ich przewinienia z punktu widzenia samego Doe:cytuje:
"Niewinni? Chyba zartujecie...Otyły człowiek:Odrażający typ, wstający z trudem, gdybyś zobaczył go na ulicy,śmiałbyś się z niego z kolegami.Gdybyś zobaczył go jedzącego,nie skończyłbyś swojego posiłku.Po nim był prawnik.W cichości ducha pewnie mi dziękowaliście.To człowiek, który poświęcił życie na robieniu pieniędzy,kłamiąc za każdym otwarciem ust, żeby mordercy i gwałciciele pozostali na ulicach... Kobietao tak ohydnym wnętrzu, że nie mogłaby żyćgdyby nie jej uroda zewnętrzna. Handlarz narkotyków., a raczej handlujący narkotykami pedał.No i roznosząca choroby ku.wa.Tylko w tak gównianym świecie można stwierdzić z powagą,że byli to niewinni ludzie" koniec cyatatu
o tym Wiktorze mowi ze byl dilerem narkotykowym wiec widocznie wg niego jest to LENISTWO -zarabiac w ten sposob na zycie, dodatkowo czerpiac ten zarobek kosztem cierpien innych jakim jest uzaleznienie, wiec samo lezenie w lozku juz bylo kara, a cale wczesniejsze zycie ofiary - grzechem lenistwa, tak to zrozumialem :)

ocenił(a) film na 9
paczka1

Rzeczywiście - nie patrzyłem na tą kwestię w ten sposób, wydaje się to sensowne. Dzięki.