Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633751
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

Pisałem już wcześniej na forum o filmie, który uważam za absolutny klasyk, jeden z najlepszych filmów wszech czasów. Ale tutaj chciałbym poruszyć inną kwestię, mianowicie: która wypowiedź z filmu najbardziej zapadła wam w pamięć? Ja zapamiętałem rozmowę Somerseta z Tracy w barze, gdy wyznaje mu ona, że jest w ciąży. Somerset wspomina historię ze swojego życia związaną z ciążą jego dawnej partnerki. ''Jak mogę sprowadzić dziecko na ten świat? Jak może ono dorastać z tym wszystkim wokół?'' - tak mniej więcej brzmiały jego słowa. Prosta sentencja, ale ile w tym prawdy. Widząc, co dzieje sie na świecie i wokół nas historia tej postaci powinna być przestrogą i pokazaniem jak wielką odpowiedzialnością jest decyzja o posiadaniu dzieci w dzisiejszych czasach, w których jest tak wiele zła, pokus i pułapek i jak wielkim ciężarem jest ich wychowanie na dobrych ludzi.

ocenił(a) film na 10
Myneiro10

To kiedyś niby zła, pokus i pułapek było mniej?;>
Żyjemy w praktycznie najbezpieczniejszych czasach w historii ludzkości...

ocenił(a) film na 10
Dealric

''świat jest piękny i warto o niego walczyć... zgadzam się tylko z drugim stwierdzeniem''-Somerset

ocenił(a) film na 7
Myneiro10

A według mnie postawa, którą akurat wyraził w tym stwierdzeniu jest żałosna. Zachowanie osoby której od dobrobytu, i stałego, pewnego żywota trochę się w głowie poprzewracało, jedynym jego wytłumaczeniem jest to, że naocznie w pracy napatrzył na te wszystkie zbrodnie.

Z takim podejściem to ludzie w krajach 'trzeciego świata' musieli by sobie wszyscy zbiorowo w łeb strzelić. Człowiek ma pewny stały żywot, żyje w najbardziej wygodnych i cywilizowanych czasach w historii ludzkości, i takie rozkminy...

forzaroma

ludzie w krajach trzeciego świata nie wydłubują nikomu oczu za rogiem jakiegoś budynku, nie każą nikomu jeść aż wybuchnie i nie odcinają nikomu nosa, bo 'chcą zbawić świat'.. nie jest to dobre poróbnanie, bo zestawiasz tutaj ubóstwo, głód z okrucieństwem, barbarzyństwem, nienawiścią międzyludzką itd.

ocenił(a) film na 7
dimestorediamond

No tak bo z pewnością w najbiedniejszych krajach świata nie ma złodziei, bandytów, zwyrodnialców i psycholi...Tacy ludzie się zdarzają wszędzie, a w miejscach gdzie panuje bieda, głód, bezprawie, jest jeszcze więcej okrucieństwa.