Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633772
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

Gniew Davida

ocenił(a) film na 9

SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER
SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER

Czytam wasze wypowiedzi na temat gniewu Davida i zabójstwa jego żony i czegoś nie
rozumiem. Większość osób zauważyła, że David popełnił grzech gniewu, dlatego, ze
dowiedział się, że John zabił jego żonę i obciął jej głowę. Ale według mnie David był
zawsze ginewny. Brad Pitt świetnie zagrał tego bohatera. Jako młodego, narwanego
policjanta, który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy i wywyższa się będąc na stanowisku
detektywa.
David od zawsze szybko się denerwował:
1. Jak Somerset kazał mu przeczytać kilka książek, w aucie, szybko się na niego wkurzył;
2. Jak przy pierwszym zabójstwie Somerset odesłał go do przesłuchiwania
mieszkańców;
3. Jak wykopał fotografa (Johna) z komisariatu...
To świadczy o tym, że John musiał go od dłuższego czasu obserwować.
Przecież gdyby chciał zabić za gniew, to mógłby kogokolwiek wziąć na to pustkowie i
przysłać mu głowę żony w paczce, każdy by się wkurzył.
Mogliby jeszcze pokazać jakiś wątek, że John ma jakiś stary, zakorzeniony uraz do
Davida... to nabrałoby głębszego sensu ;) Ale to takie moje domysły :)

ocenił(a) film na 9
Altaiq

nie. po prostu on już kończył dzieło, a że uważał się za osobę nieprzeciętną to przecież nie dałby się zabić zwykłemu śmiertelnikowi czy innemu grzesznikowi. słyszałaś jak mówił parę razy o tym, że podziwia ich? to miało być idealne dokończenie dzieła. aczkolwiek zgadzam się z tym, że wcześniej musiał rozszyfrować jego charakter i wiedział, że jest trochę gwałtowny.

ocenił(a) film na 8
Altaiq

David był z natury gniewny, dlatego John postanowił go ukarać za ten grzech. A sam siebie chciał ukarać za zazdrość. Uczynił to właśnie reką Davida. Wiedział, ze on go zabije, jak zobaczy głowe żony. To był bardzo sprytnie obmyslony plan.

ocenił(a) film na 10
madzia_sw16

hmmmm. Ale Doe przez teefon powiedział im, że zmienia plan, więc może gdyby go nie odszukali w mieszkaniu potoczyło by się to inaczej ;> Mnie ten fragment ciekawi..

Altaiq

Pierwotna wersja scenariusza z 1992 roku zakładała, że John Doe zabija Davida Millsa, po czym pada od strzału Williama Somerseta. Rzeczywiście zagadka gniewu jako grzechu jest w tym filmie zagadką. Może to pozostałość po pierwszej wersji filmu, w której młodszy z głównych bohaterów umiera? Możliwe jest też, że to Tracy poniosła śmierć za grzechy swojego męża. Nie mniej najbardziej oczywiste wydaje się ukaranie Millsa za to, że był z natury gniewnym człowiekiem. Nie wiadomo, jak potoczyły się jego losy, ale prawdopodobnie został skazany za morderstwo. Można jedynie snuć domysły. Pewnie sąd uwzględnił, że działał w afekcie, ale jednak detektyw dokonał zabójstwa.

ocenił(a) film na 9
Altaiq

ja osobiście myślałem, że karą musi być śmierć i David przez swój gniew zabije siebie. To by pasowało, bo za wszystkie grzechy ktoś by umarł.