Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633751
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

No właśnie, zabrakło mi jeszcze na koniec samobójstwa Millsa. Wtedy dopiero każdy grzech niósłby ze sobą śmierć.

Jainapl

W jego wypadku byłoby to wybawienie i mi jako widzowi przyniosłoby ulgę ;)

ocenił(a) film na 9
benok1994

Jak to wybawienie? Co przez to rozumiesz? Wybawienie Mills'a od życia w bólu po stracie żony?

Właśnie spodziewałem się, że skoro Doe'owi chodzi o to, by Mills zgrzeszył gniewem, to Mills zginie - by plan Doe'a wypełnił się do końca.
No ale po początkowych pięciu zabójstwach, Doe zabił dwie osoby - Tracy z jej dzieckiem w brzuchu. Więc wszystkich siedmiu zbrodni już dokonał. Mills byłby jego ósmą ofiarą.

Zresztą, to, że Doe zabił Tracy, nie ma podstaw w jego ideologii. Ona nie zgrzeszyła ani gniewem, ani zazdrością (czyli dwoma pozostającymi grzechami głównymi), a co dopiero mówić dziecko...

damiano444492

Ma podstawy w jego ideologii, bo to była jego zazdrość o takie życie, jakiego nie miał. Sam miał zostać jedną z ofiar swojej ideologii. Miał w sobie zazdrość i w jego mniemaniu też musiał umrzeć, dlatego wywołał w Mills'ie gniew.

ocenił(a) film na 10
damiano444492

A kto powiedział, że grzesznik musi umierać? Grzesznik ma spędzić resztę życia w ten czy inny sposób pokutując za swój grzech.
Śmierć nigdy nie była karą za grzech, a tak naprawdę jedynym grzechem przy którym ofiara musiała umrzeć były tylko obżarstwo (co nie jest 100% pewne, bo nie znamy szczegółów) i zazdrość Doe. Cała reszta albo przeżyła, albo miała taką możliwość.

Także to nie zakłóca żadnej ideologii. Śmierć Tracy i dziecka (choć dziecko nie ma tu znaczenia, bo Tracy i tak by zmarła) to efekt zazdrości Doe, zabił z zazdrości i dlatego w swoim przekonaniu zasługiwał na karę.

Dealric

Ja bym się wolał zabić jeżelibym się dowiedział że zabili kogoś kogo kocham , to chyba logiczne? Zemsta a potem co ? Pustka egzystencji ? Już wolałbym strzelić sobie w łeb !