Siedem

Se7en
1995
8,3 634 tys. ocen
8,3 10 1 633772
8,4 78 krytyków
Siedem
powrót do forum filmu Siedem

z 10 na 9

ocenił(a) film na 9

Obejrzałem po raz drugi. Nie wywarł na mnie już takiego piorunującego wrażenia jak za pierwszym razem, niemniej jednak nadal uważam go za ulubiony thriller (Milczenie Owiec również oceniłem na 9). W międzyczasie obejrzałem inne filmy, dla których "Siedem" stanowiło inspirację. Niestety żaden z nich nie był nawet porównywalny. Świetna rola Kevina Spacey'a. Metodyczność, cierpliwość (wręcz pietyzm) z jakim dokonywał mordestw nadal mrozi mi plecy.

ocenił(a) film na 10
galladorn

Ja już oglądałem chyba trzy razy ten film i nadal mocne 10 :) Chyba znowu obejrzę.

ocenił(a) film na 9
Michal88

A ja zrobię sobie dłuższą przerwę. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Michal88

Daję 10 po latach. Świetna fabuła, klimat, znakomicie zagrany przez 2 ch głównych.... powrócę za rok. Dla mnie klasyk.

ocenił(a) film na 10
galladorn

nic dziwnego, że nie wywarł na Ciebie takiego wrażenia za drugim razem. myślę, że głównie to pierwsze wrażenie się liczy.

ocenił(a) film na 10
galladorn

A u mnie dokładnie odwrotnie :)

Większość mojego filmwebowego czasu film miał 9/10 (i oczywiście serduszko), ale gdy po latach odświeżyłem go sobie, ocena podskoczyła na 10. Po prostu chyba nie ma lepszego thrillera kryminalnego od Se7en. Mimo, że dokładnie wiedziałem jak się skończy, przez cały seans miałem ciary na plecach, a podczas finału mało nie eksplodowałem. No i jeszcze ten piekielnie piorunujący klimat, gdzie bije takim czymś obskurnym, obrzydliwym, przerażającym, brudnym i mrocznym. Fincher stworzył po prostu niesamowite arcydzieło.

Freeman47

Milczenie jest lepsze.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Ano jest

ocenił(a) film na 10
napruto

Siedem lepsze. Nieznacznie, bo nieznacznie, ale lepsze. W Milczeniu zdarzają się przestoje fabularne, Se7en trzyma za jaja od początku do końca.

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Ale "Milczenie..." nie jest tak naiwnie i nie ma tylu błędów fabularnych

ocenił(a) film na 10
napruto

1. W którym miejscu Siedem jest naiwne?
2. Gdzie ma tak znaczące błędy fabularne?
3. Ale też i nieco mniej trzyma w napięciu.

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Se7en przecież bardziej w napięciu trzyma i ma lepszy klimat

ocenił(a) film na 10
napruto

Tak, właśnie o to mi chodziło w pkt 3 :) Sorry, trochę to źle zapisałem. Pkt 3 miał być dalszą częścią twojego zdania

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Masz grzybicę brwi

ocenił(a) film na 10
napruto

A ty martwicę mózgu xD

ocenił(a) film na 8
Freeman47

A Ty wrzody pod paznokciem

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Zgasiłem Cię, a "Martwicę.." owszem mam. Na DVD

ocenił(a) film na 10
napruto

No a teraz zgaś światło, wyłącz komputer i idź spać :P

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Dobsze

ocenił(a) film na 8
Freeman47

HRAPZI

użytkownik usunięty
napruto

No Country for Old Men też jest lepsze

ocenił(a) film na 8

obiektywnie- jest

użytkownik usunięty
napruto

i to pod każdym względem

ocenił(a) film na 8

7 ma trochę lepszy klimat.
Nawet nie to co lepszy, a inny

użytkownik usunięty
napruto

oba filmy są mega klimatyczne, Siedem ma bardziej mroczny natomiast w No Country jest bardziej westernowy

ocenił(a) film na 9

Subiektywnie - nie jest.
Od "To nie jest kraj dla starych ludzi" zdecydowanie lepsze jest "Milczenie owiec".
Potem są Se7en, Szósty zmysł, Wyspa tajemnic, Inni.

ocenił(a) film na 9
Freeman47

Widać wiele zależy od okoliczności, w których ogląda się film. Po raz pierwszy oglądałem go sam, po raz drugi z żoną, której w zachwyt nie wprawił. Nie żeby ocena żony wpływała na moją, chyba bardziej brakowało mi tego elementu zaskoczenia. Chyba nie pozostaje mi nic innego tylko obejrzeć kiedyś po raz trzeci. Poczekam jednak z kilka lat.