PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151854
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Sierociniec w mojej opinii zdecydowanie nie jest horrorem ale oglądałem go z dużym zaciekawieniem. Sama fabuła czerpie z innych filmów w podobnym gatunku, ale są to dla mnie wzorce bardzo dobre. Całość do końca trzyma w napięciu i na szczęście różni się od pustych zakończeń znanych z amerykańskich gniotów. Niezła gra aktorów ale bez rewelacji. Ogólnie film jak najbardziej wart polecenia.

carbohyd

Nie rozmiem skąd tyle negatywnch opini,użytkownicy psioczą że film nudny...a tym czasem to bardzo interesujące kino.Trudno powiedzieć czy to horror, obraz na pewno w jakimś stopniu przerażający, ale jeżeli brać go już za film grozy to z pewnością jest to jeden z niewielu lepszych w ostatnich latach.Ogólnie rzecz biorąc polecam, 8/10

ocenił(a) film na 9
Edward_Nozycoreki

film równiez mi się podobał, a co do tych którym się nie podobał pewnie oczekiwali jakies slshera czy coś w tym stylu, chociarz horrorem równiez go nazwac nie potrafię - nie było nic strasznego - moze ludzie by tak nie kręcili nosami gdyby film był w innym gatunku

ocenił(a) film na 4
manio136

Sredniak i nic wiecej , niby cos sie dzieje niby nic ...

ocenił(a) film na 8
buubu

Jeżeli ktoś z ręką na sercu powie że oglądał film w kinie i jest średni uznam to za wiarygodną wypowiedź. Bo w tym filmie bardzo dużą , jak nie najważniejszą rolę odgrywa dźwięk !! Wczoraj miałem przyjemność obejrzeć i powiem że dźwięk jest bardzo ważny i głównie on robi wrażenie pewnej grozy, bardzo dobrze dobrany, sama realizacja filmu jak i odtwórcy ról również bardzo dobrze się spisali. Dla mnie jeden z lepszych filmów ostatnich czasów powiedzmy grozy.
W zwiastunie jest takie zdanie " W filmie napięcie jest tak duże że musimy mówić że to tylko film " (może nie dokładnie) i przyznam że to całkowita prawda, podkreślając jeszcze raz dźwięk, dźwięk !! (odgłosy, muzyka) po prostu powala i wstrzymuje oddech.

manio136

mi się średnio podobał ale nie oczekiwałam, broń Boże, slashera ani 'niczego w tym stylu'.
większe wrażenie, ba, nieporównywalne, zrobił na mnie Labirynt Fauna choć nie wiem czy słusznie jest te dwa filmy porównywać bądź "Inni"

manio136

To niewątpliwie jest horror (choćby dlatego, że są duchy :P ). Nie horror gore, jasne, ale gore to tylko PODgatunek, nie GATUNEK.

Edward_Nozycoreki

skoro polecasz i dos rzeczowo wyjasniasz co i jak i o co chodzi to teraz juz jestem pewieni ze warto zobaczyc ten film

ocenił(a) film na 7
hubert_hunter

Film jest dla mnie świetny. Na pewno nie jest to typowy horror ale muszę powiedzieć, że parę razy przestraszyłem się ;) Kino Europejskie jest co raz lepsze w porównaniu z Hollywood które zdecydowanie schodzi na psy. Szkoda, że Polacy nie kręcą takich filmów :) Może kiedyś ... :D

Kamil00_2

jeszcze troche czasu minie zanim powstanie polski horror na takim poziomie

Kamil00_2

Ja nie oglądałam jeszcze tego filmu, ale mam zamiar... LUBIĘ HORRORY!:D:D:D
Pozdrowionka

carbohyd

Zgadzam się - nie jest to typowy horror, ale jednak trzyma w napięciu do samego końca. Polecam

resistere

trzyma w napięciu od samego poczatu po sam koniec.

carbohyd

a polski w mroku zła czy coś tam, słyszałem opinie twórców i ludzi z branży że świetny... nie wierze im wy chyba też nie