PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151854
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Po tytule i zwiastunie oczekiwałam czegoś lepszego, ale sie zawiodłam. Oglądając horror liczyłam
na strasznego sceny a tu ich prawie w ogóle nie było ... Film mi sie nie podobał, traciłam na niego
prawie 2 godz. Nie polecam :/

ocenił(a) film na 9
klaudiaipieski3

Błagam, jeśli dla Ciebie Martwe Zło (czyli horroro-komedia, na której cała sala razem ze mną w kinie się śmiała), to ja nie mam pytań. Rozumiem, że "straszne" są dla Ciebie tylko przewalające się falki i krew spływająca po ścianach? Przykro mi.

ocenił(a) film na 9
Jainapl

*Jeśli dla Ciebie Martwe Zło było straszne.

ocenił(a) film na 2
Jainapl

No wiesz, po tytule i zdj wyglądało to na straszny horror -.-

ocenił(a) film na 9
Jainapl

Co nie zmienia faktu, ze "Martwe Zło" (zarówno stare, jak i nowe) to bardzo fajne filmy.

ocenił(a) film na 9
Animefun666

Starego nie widziałam, więc się nie wypowiadam. A nowy jako komedia rzeczywiście spoko. ;)

ocenił(a) film na 9
Jainapl

Nowy to akurat bardzo dobre kino gore. Bardzo dobre, a w tym gatunku to dziś prawdziwa żadkosć.

ocenił(a) film na 9
klaudiaipieski3

Nie, nie wyglądało ani po tytule, ani po plakacie na straszny chorror. Zwiastyny też tego nie wskazywały. Mi wystarczył kraj pochodzenia i nazwisko producenta by wiedzieć na jakiego typu kino się nastawić.

Film przeraża, ale nie w ten sposób jaki by się oczekiwało. Jak już kilka razy zdąrzyłem powiedzieć - to mroczny, psychologiczny dramat z domieszką horroru. Kino bardzo ambitne i cięzkie.

ocenił(a) film na 9
Animefun666

horror* rany, cóż za błąd się wkradł.

Animefun666

Co tam, raz do roku może się zdarzyć. To nie takie znów żadkie.

czoper62

Haha i see what you did there! :D

ocenił(a) film na 9
klaudiaipieski3

To się nazywa tworzenie interesującej reklamy kosztem filmu - podobnie jak w przypadku "Domu w głębi lasu", "Wrota do Piekieł" czy też kilka innych produkcji.
Zacznijmy od tego, że ten film nie jest horrorem - jest on dramatem obyczajowym z elementami horroru podobnie jak np. Labirynt Fauna. Nie należy patrzeć na ten film jakby był filmem grozy, bo nim nie jest. Posiada tylko niektóre cechy charakterystyczne dla tego gatunku, aby (przynajmniej wg mnie) był dla odbiorcy bardziej interesujący, co wg mnie wyszło całkiem okej.

ocenił(a) film na 2
Mr_Greedy

no każdy ma swoje zdanie ;)

ocenił(a) film na 9
Mr_Greedy

Dramat obyczajowy? Jeśli już to dramat psychologiczny.

ocenił(a) film na 3
klaudiaipieski3

Popieram. Film słaby, w ogóle nie trzymający w napięciu jak inne horrory i słaba gra aktorska. Jak dla mnie 3/10

sztohas

Według mnie film może przerażać wyłącznie osoby z rozbudowaną empatią oraz z pewną dojrzałością emocjonalną. Jeżeli strach wywołuje u Ciebie drwal biegający po okolicy z piłą mechaniczną, czy wypływające z wnętrza człowieka wnętrzności, to nie powinieneś 'marnować' na takie kino swojego cennego czasu.

ocenił(a) film na 3
LillAnn

Nie o takie horrory mi chodzi. Lecz cos w stylu Zło

ocenił(a) film na 9
LillAnn

Dobrze powiedziane. Śmieszy mnie jak ktoś twierdzi, że straszne sceny zawiera np. Martwe Zło. To jest aż przykre. Oglądają takie bezmózgie siekanki, a potem narzekają, że kino, które wymaga emocjonalnego i psychologicznego podejścia jest nudne i słabe. A to po prostu nie na ich poziom rozwoju.

klaudiaipieski3

kolejna intelektualistka hahah..."miały być straszne sceny a nie było; 2 godziny straciłam":D niebywałe jaka tępa dzida hahah:DD

ocenił(a) film na 2
krzysius

Nie obrażając weź człeku wyjdź -,- Co ci sie niby nie podoba w moim komentarzu, hmm?

klaudiaipieski3

To zrozumiałe, jeśli jesteś miłośniczką Piły i innych arcydzieł tego typu.

klaudiaipieski3

zgadzam się. film słaby. gra aktorów beznadziejna. powiedziałbym że gatunkowo bardziej podchodzi pod obyczajówkę niż horror.