PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151861
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Film jest ten porównywany do takich filmów jak "6 Zmysł" czy "Inni"... Chodzi mi o to, czy jest on, hm... równie... "straszny"? =P Bo na obu wyżej wymienionych przeze mnie filmach bardziej się śmiałam niż bałam. Filmy generalnie mi się podobały, ale horrorami bym ich w życiu nie nazwała, bo poza obecnością duchów, kojarzonych z tym gatunkiem filmu, nie było w nich nic a nic przerażającego. Więc... jak jest w tym wypadku? Bo mam ochotę zobaczyć ten film... ale nie wiem, czy opłaca się iść na ten film do kina, czy może lepiej w spokoju poczekać aż film nie wejdzie do dystrybucji i skorzystać z usług wypożyczalni? =P

ocenił(a) film na 8
Deewani

Jak się śmiałaś, na "Innych" to raczej ten film Cię nie przestraszy.
Jednak polecam go obejrzeć. Warto.

Deewani

Mówiąc szczerze, jeden z najlepszych horrorów jaki widziałam. Nie ma tu bezmyślnego chlustania krwią na ekran - występują tutaj raczej tzw. "jump scene". Mimo, że nie wydaje się straszny, coś powodowało że moje serce biło szybciej przez 3/4 filmu (i nie jestem jedyna, sugerując się przekleństwami wyrażającymi przerażenie, padającymi z sali oraz czyimś krzykiem "niech to się wreszcie skończy!").
Z czystym sumieniem mogę polecić udanie się do kina. Film straszy i wzrusza, ma swój klimat.

ocenił(a) film na 8
Huskee

"Mówiąc szczerze, jeden z najlepszych horrorów jaki widziałam."

Mało widziałaś ;]

_wojti_

Sugerujesz, że jest kiepski sam w sobie film, czy po prostu mało straszny jako horror? =P

ocenił(a) film na 8
Deewani

Film jest bardzo dobry ale jesli ktoś twierdzi ze jeden z najlepszych horrorów jakie widzial,to ja śmiem twierdzic ze mało widział ;]

_wojti_

Wiem. ;] Zazwyczaj rzucam się na tandetne hollywoodzkie produkcje ;P

Huskee

Ja wiele horrorów widziałam i również uważam, że jest to jeden z moich ulubionych.

x_y_z

a jeśli chodzi o tandetne hollywoodzkie produkcje, to większość się rzuca :P

Deewani

Moim zdaniem lepszy niż "6 zmysł" i zdecydowanie lepszy niż "Inni". Nie wiem czego to sprawka - czy ciekawszego pomysłu, czy hiszpańskiego klimatu czy też starych sztuczek horrorów - skrzypiących podłóg i trzaskających drzwi, które sprawiają, że przez cały film serce bije naprawdę szybko. Tak czy siak polecam!

Deewani

Film lepszy od "Szóstego zmysłu", ale ciut słabszy od "Innych". Mnie trzymał w napięciu i przerażał przez cały seans. Ale podobnie, jak "Inni" i "Szósty zmysł". Więc Tobie się pewnie nie spodoba. Bo ja tak mam, że na takich filmach boję się, jak cholera, a na horrorach typu "Piła" ziewam przez cały seans. :P

Davus

Hmmm Inni wg mnie lepej straszy no i lepiej nakręcony co by nie było, dalej to nie wiem choć z nie wiem czemu mi się kojarzy z osadą :)

Lap

Ludzie... Najlepszy film w tym klimacie, mimo że bez duchów to oczywiście nieśmiertelne... LŚNIENIE Kubricka...

Nigdy nie czułam takiego bicia serca jak podczas tego filmu...

ocenił(a) film na 4
Deewani

Nie oglądałem "6 zmysł", ale "Inni" tak. I uważam, że w porównaniu właśnie z filmem "Inni" "Sierociniec" wypada bardzo słabo.

ocenił(a) film na 7
saruman22

ja natomiast uważam, że na filmach takich jak "Inni", czy "6 zmysł" nie można nastawiać się na to, czy nas wystraszy, czy nie, nie chodzi tutaj o brutalność, ucinanie rąk itd. tu bardziej chodzi o to, żebyśmy byli niepewni przez cały film, bo produkcje takie straszą bardziej tym, co MOŻE się stać, a co niekoniecznie się stanie, chodzi o tą tajemniczość i niepewność i jako taki film "Sierociniec" wypada ciekawie, aczkolwiek do "6 zmysłu" i "Innych" jeszcze mu daleko, Pozdrawiam ;)