PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151859
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Dobra fabuła, stopniowo narastające napięcie i dreszczyk grozy na plecach.
Na szczęście brak tandeciarskich efektów i kubłów krwi, a w zamian dom żyjący własnym życiem i wspomnieniami tego co było. By zobaczyć tajemnicze, to życie trzeba uwierzyć i przejść na drugą stronę do świata alternatywnego. Ale to tylko kochająca matka może to zrobić dla swojego ukochanego dziecka,i poruszy ziemię i niebo by go odnaleźć.

Film swoim klimatem przypomina "Innych" zmieszany trosze filmem "The Dark" ("Życie za śmierć", 2005) dlatego gorąco polecam, kawał dobrej roboty filmowców.

Moja propozycja:
Polecam oglądanie filmu na dobrych słuchawkach stereofonicznych kino domowe, by usłyszeć jak dom w tym filmie żyje. Odgłosy a w szczególności skrzypiące drewno w domu (brr..), przywodzi na myśl stary, statek żaglowy, który gnany przez sztorm ku zatraceniu trzeszczy pod naporem fal i wiatru nim targających.
Moje wielkie uznanie dla ludzi, którzy pracowali nad dźwiękiem w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
boundless

I tu się z tobą zgadzam... jest narastający dreszczy i ciekawość co się zdarzy dalej. Super film polecam

ocenił(a) film na 5
dark_6

Jak mozna sie tym zachwycac. Ten film to dno , ktos kto napisal przy nim ze jest gatunku horrorow popelnil wielki blad. Nie jest wogule straszny, powiem wiecej film jest nudny. Nic sie w nim ciekawego nie dzieje.

ocenił(a) film na 8
korzen_k

Bo chyba nie wiesz o co chodzi w tym filmie?

ocenił(a) film na 8
korzen_k

Oglądając ten film, choć chwilami przechodziły mnie ciarki po ciele, również jakoś trochę się wynudziłem.
Tylko, że jak już doszedłem do oceniania tego filmu, miałem dylemat. Doszedłem do wniosku, że ocena 7/10 jest ocena najbardziej sprawiedliwą, w końcu jest to dobrze zrealizowany pomysł na film, właściwie jakby nie można się do niczego przyczepić, ale jednak tego czegoś mu brakowało.
Na pewno osoby które szukają jakiejś szybszej akcji i horroru jako rzeźni, nie mają czego tu szukać, oj wynudza się chyba na śmierć :P
Dałem 8/10 ale moja końcowa ocena to 7,5/10.

użytkownik usunięty
Ktysiu

Podobny myk w tym filmie zrobili jak w Labiryncie Fauna, mozna interpretowa przeżycia bohaterki oprócz realu - jako majaki, zaburzenia psychiczne - fajnie że nie pokazali co Carlos widzi pod koniec - może ducha żony, a może ktoś się do niego usmiecha i on odwzajemnia?

Fajny film, fakt, myślałem o "innych" jak go ogladałem:) Nie dla niekumatych.

boundless

Szczerze spodziewałem się większego napięcia..troszke się zawiodłem. W dwóch słowach to "poniżej oczekiwań". Ale każdy ma swój gust..w mój nie trafiło ;)

ocenił(a) film na 6
Giggs

zmaścili końcówkę, ie ma co, z genialnego filmu zrobić psychologiczny wyciskacz łez w stylu filmów 'na faktach' z tvp2. żal. tak zjechać genialne dzieło na końcu, tot trzeba mieć talent, nie ma co :)

ocenił(a) film na 7
protectore

sądzę podobnie , końcówka zupeeeeeeełnie nieudana .. ale mimo wszystko
7/10