PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151861
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

ale jak to rozłożyć na te 100 minut filmu to było to zdecydowanie za mało. Daję 4 i raczej nie polecam. Jeśli ktoś chce obejrzeć porządny hiszpański horror to polecam "Rec".

ocenił(a) film na 9
michal_mm1

jak widac zdania sa podzielone, jest wiele osob mowiacych odwrotnie :) ja dalam 10. Dlaczego? bo nie szlam na sierociniec z mysla ze ide na horror.Podobala mi sie fabula i chwile napiecia, Jak dla mnie bardzo oryginalny film :).

ocenił(a) film na 4
aPosing

No ja zauważyłem ze film się podoba ludziom (dość wysoka średnia) ale ja go nie kupuję. Przyznaję ze było parę dobrych momentów ale od horroru oczekuję ze mnie złapie za gardło i nie puści aż do napisów końcowych a tutaj tego nie było.... Wkurzyło mnie głównie to w tym filmie że zmarnowano niezły potencjał. Może tak: to mógł być dobry film :) Dzisiaj leci "Strefa Mroku" (horror) w tvn7 która ma jeszcze wyższą średnią niż "Sierociniec"... obym się tym razem nie zawiódł.

ocenił(a) film na 10
michal_mm1

"Przyznaję ze było parę dobrych momentów ale od horroru oczekuję ze mnie złapie za gardło i nie puści aż do napisów końcowych a tutaj tego nie było...."
Mój drogi ;) Teraz <wg mnie przynajmniej> nie ma takich filmów.. a może są ale ja ich jeszcze w życiu nie widziałam..
Niektórzy mówią, że własnie do takich filmów, które " łapią cię za gardło i nie puszczają aż do napisów końcowych" należy choćby "The Grudge2" co wg mnie jest absurdem totalnym!
Ale każdy ma swój gust, każdy oczekuje tego "strachu" na swój sposób ;) Każdy boi się przecież czego innego ;P

ocenił(a) film na 4
Jewel_5

No ja akurat jestem fanem "Klątwy" jednej i drugiej. Racja. Każdy boi się czegoś innego ale są takie 'uniwersalne' horrory które przerażają chyba wszystkich i tutaj należałoby wymienić "Egzorcystę", którego będąc sam w domu w nocy nigdy bym nie obejrzał :) Ostatnio też w połowie wyłączyłem "Martwe Zło" :) Jakoś te zaklęcia które uwalniają 'złe moce' wypowiadane w filmach sprawiają że mam wrażenie że jakieś 'zło' w moim domu się obudzi pod wpływem tych hnmmmmm...... obrzędów.... :)

ocenił(a) film na 10
aPosing

Ja też dałam 10 moim zdaniem film cudowny !

użytkownik usunięty
michal_mm1

Tak, Rec jest niezły i w dodatku del toro tam nie mieszał :P

Wiesz, generalnie horror większości ludzi kojarzy się kolo biegający z siekierą i wycinających wszystkich po kolei ;) Ten film ma klimat grozy i tworzy go muzyka, niepewność, otoczenie i dźwięki, a zakończenie jest tak genialne, że nie wiemy już co jest prawdą, a co fikcją, jest to naprawdę kawał porządnego kina według mnie ;)

ocenił(a) film na 7
michal_mm1

to jest horror? wątpię... I jakoś hiszpański język mnie rozwesela, nie pasuje do filmów grozy ;)