ale jak to rozłożyć na te 100 minut filmu to było to zdecydowanie za mało. Daję 4 i raczej nie polecam. Jeśli ktoś chce obejrzeć porządny hiszpański horror to polecam "Rec".
jak widac zdania sa podzielone, jest wiele osob mowiacych odwrotnie :) ja dalam 10. Dlaczego? bo nie szlam na sierociniec z mysla ze ide na horror.Podobala mi sie fabula i chwile napiecia, Jak dla mnie bardzo oryginalny film :).
No ja zauważyłem ze film się podoba ludziom (dość wysoka średnia) ale ja go nie kupuję. Przyznaję ze było parę dobrych momentów ale od horroru oczekuję ze mnie złapie za gardło i nie puści aż do napisów końcowych a tutaj tego nie było.... Wkurzyło mnie głównie to w tym filmie że zmarnowano niezły potencjał. Może tak: to mógł być dobry film :) Dzisiaj leci "Strefa Mroku" (horror) w tvn7 która ma jeszcze wyższą średnią niż "Sierociniec"... obym się tym razem nie zawiódł.
"Przyznaję ze było parę dobrych momentów ale od horroru oczekuję ze mnie złapie za gardło i nie puści aż do napisów końcowych a tutaj tego nie było...."
Mój drogi ;) Teraz <wg mnie przynajmniej> nie ma takich filmów.. a może są ale ja ich jeszcze w życiu nie widziałam..
Niektórzy mówią, że własnie do takich filmów, które " łapią cię za gardło i nie puszczają aż do napisów końcowych" należy choćby "The Grudge2" co wg mnie jest absurdem totalnym!
Ale każdy ma swój gust, każdy oczekuje tego "strachu" na swój sposób ;) Każdy boi się przecież czego innego ;P
No ja akurat jestem fanem "Klątwy" jednej i drugiej. Racja. Każdy boi się czegoś innego ale są takie 'uniwersalne' horrory które przerażają chyba wszystkich i tutaj należałoby wymienić "Egzorcystę", którego będąc sam w domu w nocy nigdy bym nie obejrzał :) Ostatnio też w połowie wyłączyłem "Martwe Zło" :) Jakoś te zaklęcia które uwalniają 'złe moce' wypowiadane w filmach sprawiają że mam wrażenie że jakieś 'zło' w moim domu się obudzi pod wpływem tych hnmmmmm...... obrzędów.... :)
Tak, Rec jest niezły i w dodatku del toro tam nie mieszał :P
Wiesz, generalnie horror większości ludzi kojarzy się kolo biegający z siekierą i wycinających wszystkich po kolei ;) Ten film ma klimat grozy i tworzy go muzyka, niepewność, otoczenie i dźwięki, a zakończenie jest tak genialne, że nie wiemy już co jest prawdą, a co fikcją, jest to naprawdę kawał porządnego kina według mnie ;)