PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151859
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Jak dla mnie zdecydowanie Sierociniec. Film bardzo mroczny i straszny w odróżnieniu od bardzo smutnego i ponurego Labiryntu Fauna. Piękna muzyka, świetna ścieszka dźwiękowa,oraz doskonała reżyseria! Jestem wielkim fanem horrorów i zdecydowanie bardziej podobał mi się Sierociniec! Co więcej powiem ... Hiszpanie robią zdecydowanie najlepsze horrory ! "Ciemność",
"Sierociniec" a teraz "Rec" na stałe piszę swą historie w światowej kinematografii!
Sierociniec to film rewelacyjny pod każdym względem! Potrafi wzruszyć, przestraszyć i przedewszystkim zaszokować! Absolutne 10/10!

Adash

Labirynt Fauna: 9/10
Sierociniec: 8/10

Oba filmy bardzo cenię, ale wolę Labirynt Fauna- wg mnie jest genialne połączenie klimatu baśni z atmosferą grozy. Sierociniec pozostaje dla mnie bardzo dobrym horrorem z dobrą reżyserią.

sosna777

Jeżeli już mowa o hiszpańskich produkcjach to chyba warto wspomnieć o filmie "Inni". Jak dla mnie to na pewno jest lepszy od Sierocińca i "inny" od Labiryntu Fauna.

marekesh

Jeżeli się nie mylę to w tym temacie poruszane są już podobieństwa Sierocinca do Innych lecz chyba nieuważnie czytasz albo to ja się mylę bo pisałem w dwóch tematach :) Szczególnie wątek końcowy wydaje się niemalże identyczny!

ocenił(a) film na 8
sosna777

jak dla mnie sierociniec zdecydowanie wygrywa dałem 8/10 ( wyższe noty daję juz naprawde genialnym produkcją) labirynt fauna wydaje mi się bardziej kobiecy, nie w moim klimacie, za bardzo baśniowy i metaforyczny

ocenił(a) film na 8
sosna777

Dla mnie lepszy jest Sierociniec (więcej dreszczyka) choć zgadzam się że Labirynt świetnie łączy baśń z realem! Choć Sierociniec zaskoczył mnie happy endem (na którym się popłakała-a nigdy mi się to nie zdarza)

ocenił(a) film na 8
Adash

Moim zdaniem to dwa różne światy...Możliwe, że obie historie były specyficzne. Sierociniec był bardziej kameralny (obejrzałam go wcześniej od Labiryntu),była to walka kobiety z własnymi słabościami i walka, aby odzyskać syna. Tymczasem w Labiryncie małe dziewczynka musiała odnaleźć przeciwstawić się światowi widzianemu przez drosłowych. Zdecydowanie pierwszy film miał więcej scen, który przyprawiły mnie o dreszcze, a w drugim jedynie scena z potworem, który zjadał dzieci(sprawiła, że zamknęłam nawet oczy...), częściej jednak przerażała mnie brutalność...
Doszłam po tych i innych argumentach, że raczej nie warto porównywać tych dwóch filmów, bo oba są bardzo dobre...

roksakaczor

tak ale jeden reżyserował Del Toro a w drugim wyraźnie widać jego ręke :) Stąd to porównanie. Do tego wyszly w tym samym czasie prawie i o obu było głośno !

Adash

Nie oglądałęm Sierocińca ale widziałem Labirynt Fauna, który bez zastanowienia oceniam na 10, jeżeli Sierocniec choć troche dorównuje Labiryntowi to muszę go obejrzeć. :) {rec] również widziałem

ocenił(a) film na 8
Adash

Powiem szczerze, że oglądam filmy wybiórczo i raczej chce dopiero zacząć przygodę na dobre z kinematografią Europejską ...I raczej z kinematografią Hiszpańską udało mi się zapoznać tylko dzięki obejrzeniu tych dwóch filmów, ale powiem szczerze, że nie zobaczyłam( w sensie realizacji) jakiś szczególnych podobieństw. Może dlatego też, że Sierociniec był moim pierwszym, poważnym spotkaniem z filmem grozy...

roksakaczor

Powinni zakazać pisać dziecom do lat 13 rejestrować się na filmweb :D

ocenił(a) film na 8
Adash

Faktycznie jestem młodą osobą, ale na Sierociniec mnie wpuścili(może dlatego, że nie sprawdzali legitymacji, bo oglądałam go w jednym z ,molochów-kin bez duszy')...Z drugiej strony (teraz bardziej poważnie) nie wolno ludzi dyskryminować z powodu wieku, bo każde pokolenie ma inne spojrzenie na świat.

Chciałam się jednak dowiedzieć jakie inne filmy hiszpańskie warto obejrzeć?

roksakaczor

Oj tutaj chętnie się Tobą podziele. Dobrym filmem jest również Labirynt lecz spodziewaj się czegoś zupełnie innego. REC horror jak dla mnie genialny. Może nie pod względem treści , bo tutaj to banał lecz diabolicznie strasznego wykonania! Jakiś czas temu nakręcono hiszpański film Ciemność (Darkness) bardzo fajny i klimatem odrobine zbliżony do Sierocińca lecz pod paroma względami mu ustępuje. Jeżeli jednak masz na myśli inne filmy hiszpańskie typu Almodovar ... to pytaj również troche ich widziałem.

Adash

Sierociniec i Labirynt jak dla mnie oba są bardzo dobre, jednak Sierociniec troche lepszy. Labirynt troche przypominał mi Opowieści z Narnii ale to chyba tylko przez to że był równie baśniowy. Rec jest jak narazie najlepszym hiszpańskim filmem jaki obejżałam.

Karolinka_Ka

Według mnie Sierociniec i Labirynt Fauna zasługują na Dychę. Obydwa są arcydziełami w swoim gatunku, chociaż ten pierwszy powinien być przypisany do thrillera. Wrażliwym na pewno się spodobają.
Ci którzy dali ocenę poniżej 4, nie znają się na filmach i mówię to z przekonaniem, wiedząc, że każdy ma inny gust. Te produkcje mają tak wspaniałą fabułę, że twórcy większości dzisiejszych filmów powinni tylko pozazdrościć i dojść do jakiegoś rozsądnego wniosku.
Zachwycają estetycznie wykonane zdjęcia, przekonująca gra aktorów, czego chcieć więcej?

ocenił(a) film na 5
Adash

Napisałeś że "zdecydowanie Sierociniec". Nie widziałem jeszcze filmu Labirynt, ale muszę stwierdzić że jestem zawiedziony po obejrzeniu Sierocińca. Jeśli miałbym porównywać Klątwe lub The Ring (Krąg) z Sierocińcem to zdecydowanie polecam dwa pierwsze filmy.
Jeszcze co do Ciemności to jestem zgodny z Tobą:) świetny film.

ocenił(a) film na 6
Adash

Ja wolę 'Labirynt fauna', 'Sierociniec' momentami nudny. A LABIRYNT FAUNA taki bardziej fantastyczny i ogólnie lepszy moim zdaniem

EffyStonem

Labirynt jest moim zdaniem baśniowy i przeznaczony bardziej dla kobiet a Sierociniec to typowy mroczny horror ... widzę że opinie podzielone są :)

ocenił(a) film na 10
Adash

"Rec" mnie bardzo wystraszył, zwłaszcza na końcu. "Labirynt" mi się podobał, bo czuło się w nim tą baśniową atmosferę. Jest to bajka dla dorosłych. "Sierociniec" jest świetny. Ma wspaniały scenariusz. Straszy tylko trochę. Bardzo mi się w nim podobała zabawa w szukanie skarbu. Sama też się w to pobawiłam z kolegą...życzenie, o dziwo, się spełniło.

Adash

Ciężko powiedzieć, oba filmy choć poruszają mnóstwo wspólnych wątków i można doszukać się wielu podobnych scen, w gruncie rzeczy opowiadają dwie odrębne historie, dlatego tak trudne je porównać. Poprzez rewelacyjnie budowane napięcie dodałam obie produkcje do ulubionych, no i muszę teraz uważniej obserwować dalsze poczynania reżysera.

ocenił(a) film na 4
masterofdistaster

"Labirynt Fauna" 3/10
"Sierociniec" 5/10
i tyle o tym

ocenił(a) film na 9
Adash

Oba filmy tak naprawdę subtelnie opowiadają o śmierci, przyzwyczajają widza do niej. Oba są piękne, mimo że atmosfera jest pełna niepokoju i mroku. Sierociniec to już typowy, nie chciałbym tu używać słowa horror, bo mi się ono kojarzy z kiepskim filmem rodem z USA, gdzie ktoś gania za ludźmi z siekierką i zabija po kolei, ale muszę to jednak zrobić:)
Labirynt to z kolei piękne połączenie filmu grozy i baśni

ocenił(a) film na 4
mino87

A powiedz mi, gdzie ty widziałeś grozę w "Labiryncie Fauna"

ocenił(a) film na 10
saruman22

no tak, myślę że to wynika z dzisiejszej interpretacji przez ludzi słowa horror. Produkcje takie jak piła wykształciła tutaj u niektórych mylą definicję horrorów i uważam że powinien powstać oddzielny gatunek rozdzielający filmy takie jak sierociniec od piły i innych tego typu

ocenił(a) film na 6
asasynrzeznik

"Sierociniec", powiem szczerze bardzo mnie zaskoczył. Myślałem że to całe Hiszpańskie kino grozy to jedna wielka ściema - myliłem się.
Ciekawa, dobrze opowiedziana historia z bardzo dobrym zakończeniem(baa, ja się nawet trochę wzruszyłem);narastające napięcie grozy, tajemniczości - tak pokrótce przedstawia się ten film.

Jako że film mnie bardzo pozytywnie zaskoczył daje 8/10 :)

A co do "Labiryntu Fauna" - także wyśmienity film. Oryginalna fabuła, dobry pomysł i ogólnie wykonanie. Także 8/10. :)

Widzę że powyżej parę osób nazywa "Piłę" horrorem.
Ogłaszam wszem i wobec - "Piła" to bardzo brutalny triller ale nazywanie tego horrorem to niedopuszczalny błąd.

ocenił(a) film na 9
saruman22

no jak ktoś ma w ulubionych "Teksańską masakrę" to nie dziwie sie że nie zauważa niektórych rzeczy Sarumanie. W Labiryncie nastrój grozy i tajemniczości jest obecny od początku filmu, ale oczywiście groza dla każdego znaczy coś innego. Dla Ciebie kiedy za grupą nastolatków biega przymuł z piłą, pewnie jesteś wtedy nieźle podniecony i poddenerwowany, mnie akurat takie filmy śmieszą i bardziej odpowiada to co proponuje Del Toro.

ocenił(a) film na 7
Adash

Mnie bardziej się podobał Labirynt Fauna-8/10,z Sierocińcem było już gorzej-7/10!Sierociniec to dobry film,aczkolwiek Labirynt ma więcej do zaoferowania!Był to przełom,wątek bardzo oryginalny i w moim mniemaniu bardziej klimatyczny.Moje oko radowało się mocniej,mogąc podziwiać śliczne zdjęcia czy scenografie!Sierocińcowi daleko do Labiryntu, choć to ciekawie skrojony materiał.Natomiast to tylko jednowymiarowa konstrukcja,w Labiryncie,poza nie przeciętną fabułą,otrzymujemy również prawdziwą ucztę dla oka!

ocenił(a) film na 6
Adash

Przecież Labirynt Fauna, to nie horror, dlatego ciężko porównywać te produkcje pod tym kontem. A poza tym w przeciwieństwie do Labiryntu, Sierociniec jest niezłym, jednakże dość przeciętnym filmem ... moim zdaniem mocne 6/10

ocenił(a) film na 7
Wad3r

mi sie dużo bardziej podobał sierociniec !! był bardzo bardzo dobry ! ;)

ocenił(a) film na 8
Adash

Osobiście oba mi się podobały. Ciut wolę jednak Labirynt.