PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151861
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Spodziewałem się znacznie więcej, szczególnie, że po doniesieniach jakoby na filmie było czuć rękę Guillermo del Toro, zorganizowałem sobie nocny seans. Miałem nadzieję, że w końcu od dobrych paru lat ( czyli od Innych ) coś na ekranie mnie faktycznie przestraszy. Wynudziłem się.

Denerwowało mnie użycie masy oklepanych i, de facto, słabo wykorzystanych w Sierocińcu motywów z innych horrorów ( jak choćby malowanie wyimaginowanych przyjaciół przez dzieci - pomysł ogólnie świetny ale tutaj użyty tragicznie ). Napięcie jest tu ogólnie bardzo słabe. Winiłbym za to przede wszystkim kiepskie ujęcia - naprawdę można wykrzesać z "dawnego sierocińca" znacznie więcej. Podczas seansu wcale nie odczuwałem, że w tym domu wydarzyło się coś paskudnego.

Szczerze mówiąc, sam jestem ciekaw, w którym miejscu przyłożył do tego rękę del Toro, jeśli przyłożył, a nie tylko promował film nieznanego reżysera swoim nazwiskiem. Bo jeśli nadzorował całość takiego czegoś to nie wróżę zbyt dobrze Hobbitowi.

PS. Po jaką cholerę te ujęcia na zmasakrowaną starszą kobietę po starciu z ambulansem? Ani piękne to, ani potrzebne, ani nie pasuje do reszty filmu. Sztuka obrzydzania dla sztuki obrzydzania?

Oczywiście w porównaniu z Piłami, Hostelami i innymi Mgłami Sierociniec to niebo a ziemia ale spodziewałem się więcej.

brandy_2

No w końcu coś strasznego musiało być, więc dali zmasakrowaną kobietę ... swoją drogą scena w ktorej lekarz ja ratuje robiąc sztuczne oddychanie ... dziwna. Nie, nie i jeszcze raz nie! Zgadzam sie z przedmówcą, scena kompletnie nie pasowała.

Mnie zastanawia tylko dlaczego ten dzieciak nie wrzeszczał z tej piwnicy. Ok, można gdybać, że i tak by go nie usłyszeli, ale wydaje mi się ze powinni.

Swoją drogą dzieciaczek prześliczny.

Wescik

A i jeszcze jedno, 5-cioro dzieci zabiła jakas wariatka i nikt sie nie zorientował? :O

Wescik

A i sorry za SPOILERY!

brandy_2

Zgadzam się z Tobą, a jeśli dorzucić jeszcze, że scenariusz pada w gruzy w zderzeniu z logiką, to dostajemy 3/10, bo tyle daję ;]