Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 152137
6,2 32 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Dobry przerażający i trzymający w dość dużym napięciu horror na znakomitym poziomie, tak można opisać Sierociniec. Gdzieś nawet cyztałem że podczas seansu faceci zakrywali oczy co mogę potwierdzić bo efekty dzwiękowe dopracowane idealnie i czasami przechodzi myśl aby zerknąć na sekundkę gdzieś w bok.

Porównywanie do Labiryntu to raczej pomyłka. Labirynty to bardziej baśń przeniesiona w czasy II W.Ś. a Sierociniec to mroczny i przerażający wizerunek czegoś co wzbudza strach i grozę podczas oglądania seansu. (nie będę cham i nie opisze, mnie to raczej wk.... jak ktoś opisuje co lepsze akcje)

Hiszpanie prześcignęli sami siebie wypuszczając Sierociniec.

adm_2

Ps: dodam jeszcze tylko że punktowo spokojnie można dać 9/10

adm_2

Przyłączam się. Film na poziomie. Znakomita fabuła i jak piszesz dzwięk który odgrywa w Sierocińcu znaczącą rolę podbija wrażenia. :* ;)

LaLeCzKaA

Dokładnie! Mam wrażenie, że filmowcy zapomnieli już jak ważną rolę w filmie odgrywa muzyka i dźwięk. Doskonale wykorzystali to producenci Sierocińca i niewątpliwie jest to ogromny atut tego filmu. To właśnie skrzypiąca karuzela i trzaskające drzwi wprawiają w drżenie. Do tego wszystkiego Sierociniec owiany jest nutką tajemnicy. Na koniec sami nie jesteśmy pewni, co było prawdą a co nie. To także duża zaleta tego filmu. Ode mnie ma 10/10.

adm_2

Przyłączam się do tej opini. Nic dodać nic ując.

Zwariowany_panicz

opinia idealnie odzwierciedla klimat filmu.

magdallena36

No pewnie ... O! zgrozo! :P

adm_2

"Sierociniec to mroczny i przerażający wizerunek czegoś co wzbudza strach i grozę podczas oglądania seansu" - pod tymi słowami podpisuje sie obiema rękami.

ocenił(a) film na 8
adm_2

Dość oklepany pomysł, w świeżym wydaniu, w porządnej formie. Świetny film!!

adm_2

Świetny horror! Jest się czego bać i jest nad czym pomyśleć. Straszny i wzruszający zarazem. Ode mnie dostaje 10/10.

adm_2

Mialam zaczac nowy temat ale ten idealnie odzwierciedla moje myslenie na temat SIerocinca.
Dodam tylko ze hiszpański nadał filmowi klimacik.
polecam

adm_2

Hiszpanie zrobili cos wielkiego, cos na co czekałem od długiego czasu i stało sie , wypuscili genialny film podbiajacy swiat, polecam

adm_2

U mnie w kinie wszyscy skakali jak cholera (łącznie ze mną oczywiście). Bardzo dobry horror, polecam.
A co do porównania do Labiryntu Fauna to nie wiem, gdzie tu się doszukiwać podobieństw. Chyba tylko w hiszpańskim języku. To są dwa zupełnie różne filmy, opowiadające różne historie. No i Sierociniec jest horrorem z prawdziwego zdarzenia.

ocenił(a) film na 7
uccellino

Miło, że tyle osób docenia dzwięk w "Sierocińcu". Rewelacyjnie buduje klimat. Szkoda mi tylko ludzi oglądający ten film na divixach z linią dźwiękową w stereo.

Denis

No nareszcie ktoś z klasą ;) ale tak na lajciku popieram całkowicie za co :*

LaLeCzKaA

Denis a tak z ciekawości jaki masz sprzęcik w domu ? (nagłośnienie i wyświetlacz)

Denis

Elo kolego żyjesz? czy tak jednorazowo wpadłeś :>

adm_2

ooo taaaak !!!!!!!!!!
hiszpańskie mistrzostwo

medalion

Lol bo świra dostaniecie od tego hiszpańskiego :P

adm_2

Tytuł wpisu mówi jaki jest film a kilka słów wpisanych ponizej uwydatnia wszytkie plusy jakie pojawiaja sie w produkcji, ja nic nie bede dodawała bo nie ma to sensu, po prostu POLECAM

adm_2

o tak, ten film jest dobry i przerazający no a Hiszpanie swietnie sie spisali, dobrze im wyszło. film polecam

adm_2

Przyłączam się do pozytywnych opinii. Świetny horror, trzyma w napięciu, straszy klimatem, a nie krwią i bebechami.

adm_2

trzyma w napieciu jest przerazajacy wciagajacy i momentami smutny.polecam

adm_2

Potwierdzam! Kto jeszcze nie widział, to gorąco zachęcam. Dawno nie było tak dobrego horroru w kinach.

lacria

Ale jak by niebyło zawsze jacuś ulubieńcy teletubisi się znajdą :) i napisza że dno. Papatki.

LaLeCzKaA

DupCIA a piszesz sie na lody :) zimne oczywiści i ja stawiam hehe :P

LaLeCzKaA

No cóż. Jeśli ktoś nie ma zbyt wielkich wymagań względem horroru, lubi sztuczną krew i plastikowe kukły to nic dziwnego, że mógł mu się Sierociniec nie podobać.
Ja lubię horrory, które poruszą nie tylko moje oczy, ale i duszę. Taki właśnie jest Sierociniec.