PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151856
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

owszem, to jest i horror i dramat... ale trzeba go w pełni zrozumieć, żeby pojąć jak ten film jest piękny! Matka, poszukująca przez 9 miesięcy syna, wierzyła, że jej jedyne dziecko żyje. Żeby być z nim postanowiła umrzeć.... dramat...

a teraz "horror" tego filmu: wczujcie się trochę w atmosferę filmu. Laura budzi się w nocy, a tu coś stuku-puku w ścianę... Laura leży nocą na łóżku, wygłasza monolog jak bardzo kocha Simona, że mimo iż jest jej adoptowanym dzieckiem jest dla niej najważniejszy na świecie (wątek dramatyczny) i się okazuje, że obok niej nie ma mężusia tylko... no właśnie? Thomas? Nie wiem jak wy, ale po takim czymś to bym bała się zasnąć ;D wczuć się trochę w bohaterów;]

"Sierociniec" jak najbardziej jest horrorem, bo jest wątek tajemnicy, przerażenie...

jest też dramatem...

ja dałam 9/10, bo w pełni spełnił moje oczekiwania. Ciekawy, momentami przerażający i o to chodziło.

no.
to jest MOJE ZDANIE, więc nie piszcie: "debilu nie znasz się na horrorach!" itp. jak już, to czekam na kulturalne wypowiedzi;)

pozdro;)

ocenił(a) film na 10
immortal_17

Ja dalem jako jednemu z nielicznych filmow 10, ten film jest swietny, final zupelnie mnie zaskoczyl i sprawil ze jeszcze dlugo po jego obejrzeniu myslalem o nim.

Ten film to polaczenie horroru i dramatu, moze i nie jest bardzo przerazajacy ale nie o to chodzilo autorom, ten film trzyma w napieciu.

Niestety wiele jest osob dla ktorych zeby horror byl straszny potrzebuja dwoch rzeczy: duuzo krwi i nagle pojawiajaca sie przerazajaca postac(tanie zagrywki w horrorach).

ocenił(a) film na 9
royback

Masz racje. Gdybym miała oceniać horrory po wyskakujących stworkach. Lśnienie u mnie by miało 2. Film świetny i tyle.