PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151859
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

z początku podchodziłem nieco sceptycznie. podcas seansu kilka scen nakazało mi mysleć ze może coś jednak z tego będzie. końcówka jednak rozwiała moje wątpliwości. to bardziej uładzona, wyestetyzowana pseudo-mroczna baśń, a nie rasowy horror. są tu ciekawe elementy, ale koniec końców wszystko okazuje się tylko sentymentalnym, łzawym do tego skokiem na kasę. może wynika to z mojego uprzedzenia, jako że zwyczajnie nie przepadam za filmami o dzieciach, ale wydaje mi się że można było z tej historii wykrzesać coś ciekawego. tymczasem użyte tu motywy są w gruncie rzeczy strasznie ograne. na mnie sprawiło to wrażenie takiej sztampowej mieszanki "Ringu", "Innych" i "Labiryntu Fauna". wszystko jest obliczone na odpowiedni efekt: makabra - tak, ale byle w niezbyt dużych ilościach, tak żeby lekko postraszyć popcornową widownię która zeszczać może się już na sam widok dziewczynki z długimi czarnymi włosami. modne, głosne i własciwie kompletnie niewarte całego szumu. a końcowe sceny to jak dla mnie już czysta porażka, poczułem się mocno tym zażenowany.

ocenił(a) film na 10
Caligula

bo horrory to nie tylko hektolitry krwi.
od razu po tytule można się było domyślić,że będzie to film o dzieciakach bądź co najmniej akcja będzie się toczyła wokół jakiegoś sierocińca.film to horror,ale nie ten typu "Piła" czy "Halloween" (który też jest słabym,pozbawionym jakiegokolwiek sensu filmem) tylko ten z półki horrorów psychologicznych.

jednak każdy ma odmienne zdanie na różne tematu także nie krytykuję ani nie wielbię za twoją wypowiedź.po prostu jestem neutralna :)