PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245424}

Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 151859
6,1 35 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

wokl tego filmu narobiono wilekigo szumu, wiec spodziewalem sie naprawde czegos dobrego, ale spotkalo mnieniestety rozczarowanie. faktem jest ze fil trzyma w napieciu i kilka scen mrozi krew w zylach, wiec jesli ktos tylko na to liczy w tego typu filmach to nie zwiedzie sie. natomiast mi potrzebna jest jeszcze dobra fabula. owszem pomysl fajny, duzy potencjal ale niewykorzystany. nie ma lepszego miesjca na tego typu film niz mroczny sierociniec, niestety pomysl zmarnowano. liczylem najakies sensowne rozwiazanie, zaskakujace zwroty akcji, nic takiego nie bylo. rozwiazanie historii z malym simonem faktycznie jest zaskakujace, ale to za malo. cala reszta nie ma poprostu sensu. czasem mialem wrazenie ze ktos poprostu najpierw nacpal sie a potem zaczal pisac scenariusz. watki nie trzymaja sie kupy, nie sa podokanczane.
z wielka nadziej czekam na film ktory chocby dosiegnie do piet filmowi The Ring (Krąg), ktory jest dla mnie absolutnym klasykiem, absolutnym filmem wzorcowym w tym gatunku. wspaniale prowadzona fabula, tajemnicze watki, zagadka odslaniana w miare uplywu czasu i sprytnie aplikowany strach, we wspaniale nakreconych scenach. n taki film czekam. sierociniec nie ma z tym nic wspolnego.

ocenił(a) film na 4
reklamyspam

Zgadzam się z tobą co do filmu "Sierociniec". Jednak czy dla ciebie on był straszny bo dla mnie coś nie bardzo. Może ty się boisz dzieci z workami na głowie :)

saruman22

nie napisalem w zadnym miejscu ze byl straszny ;] napisalem, ze trzymal w napieciu :p poza tym ciezko dzis zdefiniowac horror. w dobie pilopodobnych filmow, horrorem nzywa sie film w stylu teksnskiej masakry, ktory to film byl na nizszym poziomie, niz najglebsza depresja tego swiata.

reklamyspam

Tak dokładnie, film jest przereklamowany. Ogólnie to nie jest on ani straszny ani smieszny... nie polecam. Strata czasu.

katrina_14

Co racja to racja film jest beznadziejny kiczowaty i ogólnie lepiej przejdźcie się na spacer lub na grzyby bo szkoda czasu na takie pierdoły.

reklamyspam

Zgadzam się, wielkie przereklamowanie, nuda. Dla mnie to bardziej dramat niż horror.

reklamyspam

koles przeciez to klapa omg to niehorror tylko paranoja jak mowilem taki bubel to dla 7 latkow ktorzy sie boja jakiegos dzieciaka z workiem hehe haha!! nie moglem wytrzymac ten film to komediowo-animowany

ocenił(a) film na 7
reklamyspam

i dlatego fajnie jest nieoglądać reklam, ja nie widziałem chyba żadnej przed obejrzeniem tego filmu, wiec na nic sie nie nastawiałem, ot tak zacząłem ogladac i mi sie spodobał. ma ciekawy klimat, choć fakt, jak na "horror" to mało było takich uderzających po zwojach momentów. no ale kto powiedział że każdy horror musi ryć beret. ten był łagodniejszy ale ok.
dog soldiers też reklamują jako horror, a tak naprawde to straszna kpina bez scenariusza z potokami krwi. ja juz wole sierociniec.
pozdrawiam

profix

Ja również nie widziałam żadnej zapowiedzi tego filmu, zaczęłam oglądać nie mając pojęcia o czym on jest. Szczerze mówiąc bardzo się zdziwiłam, że jest zakwalifikowany jako horror, bo dla mnie to raczej dramat z elementami parapsychologii. Generalnie bardzo mi się podobał i dlatego oceniam go na 8/10.

ocenił(a) film na 10
reklamyspam

Tak naprawdę żyjemy w czasach w których różne gatunki filmowe mocno przeplatają się ze sobą. Jak dla mnie Sierociniec jest jednym z tych których nie można zaliczyć do żadnej grupy. Nie jest to na pewno film dla osób szukających mocnych wrażeń ale ja bym go polecił osobą wrażliwym, uczuciowym ponieważ te osoby odnajdą w tym filmie głębię. Efekty psychologiczne są na naprawdę wysokim poziomie i uważam, że osoby dojrzałem powinny być w nim skłaniane do głębokiej refleksji.
Ogólnie film oceniam na 8/10, choć wahałem się nad 9 ale zaważyła zła kampania reklamowa która ewidentnie zapowiadała coś innego.

ocenił(a) film na 8
reklamyspam

Jeżeli uważasz ,że film jest bez sensu i się nie trzyma kupy do daj przykłady ,moim zdaniem wszystko jest wyjaśnione i jakiś ćpun napewno nie pisał scenariusza .Jedynie śmierć laury nie jest pokazana trzeba się domyślać co sobie zrobiła.

ocenił(a) film na 6
wojce

zgadzam sie film bardzo przereklamowany tak naprawde jest przeciętny