Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 152137
6,2 32 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Nie przepadam za horrorami (zwykle mnie raczej śmieszą niż straszą), jednak "Sierociniec" zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie.

Film zrealizowany jest perfekcyjnie. Właściwie przez cały czas trwania buduje odczucie niepokoju, nie dając wiele chwil na rozluźnienie. Jest to horror inny niż większość ostatnio tworzonych - nie epatuje mackami, nagle wyskakującymi maszkarami itp. I to jest jego siłą. Klimat.

Muzyka według mnie jest świetna. Nie jest może zanadto charakterystyczna, ale nie o to w niej chodzi - według mnie doskonale buduje atmosferę.

Naprawdę gorąco zachęcam do obejrzenia - ale koniecznie w kinie, bo to jego atmosfera i dźwięk są główną siłą filmu. Mimo, że nie jestem targetem horrorów, jak dla mnie 5,5/6. Na pewno się nie zawiedziecie.

romuald99

Super opinia. Zgadzam sie w 100 %! Polecam

paniwladca1

Super opinia. Jak dla mnie muzyka bila tresc filmu. Polecam

romuald99

Zgadzam się w 100%. Sama bym tego lepiej nie napisała. Dla mnie wspaniale wyważa emocje od wzruszenia po prawdziwy dreszcz strachu. Polecam!

ocenił(a) film na 9
romuald99

i ja muszę się zgodzić. film naprawdę mnie zaskoczył.wciąga i nie pozwala oderwac oczu od ekranu.

Beata_30

ja tez musze sie zgodzic bo ten film jest jednym z lepszych jakie ostowidzialam

romuald99

opinia o filmie iealnie napisana, wszytko co i stotne jest w niej ujete.

polecam goraco film, koniecznie w kinie

użytkownik usunięty
czeskitygrys

polecam film.stanowczo!
niestety nie miałam możliwości obejrzenia go w kinie...

jednak nie jest to klasyczny przedstawiciel gatunku horrorów.

romuald99

Opinia jakbym sam ją pisał. Też nie jestem fanem horrorów, ale Sierociniec faktycznie mnie przekonał. Nie było kiczowatych, śmiesznych scen, za to pełne napięcia wyczekiwanie, co się stanie za chwilę. Bardzo polecam.

romuald99

Moim zdaniem tez 5,5/6. Super kino godne polecenia bez dwoch zdan!

romuald99

Rewelacyjny. Nic dodać nic ująć. Zachęcam tych, którzy jeszcze nie widzieli, aby koniecznie obejrzeli, bo warto.

romuald99

Właściwie nic nie pozostaje do dodania po twojej wypowiedzi.
Sierociniec to film pełen grozy, choć potwory nie atakują cię z każdej strony. Nie wiesz, co się stanie dalej, ani jak się film skończy. Do tego ta muzyka i wszystkie dźwięki...to dzięki nim atmosfera jest napięta do granic możliwości.
U mnie ma 9,5/10.

romuald99

Zgadzam sie w pelni, klimat jest siłą tego filmu plus niebanalna fabula, która jest naprawde na bardzo wysokim poziomie.

elemelek4

Dodam że klimat który jest w dużym stopniu podwkęcony przez dzwięk o ile ogląda się w kinie.

romuald99

Dla mnie tez 5,5/6! I tez zapewniam, ze nie zawiedziecie sie ogladajac ten film.

romuald99

Doskonały wręcz horror hiszpański, który nie tylko wciąga i przeraża, ale i wzrusza i zmusza do myślenia. Dla mnie idealne połączenie i idealnie wyważone emocje. 10/10.