PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=600590}

Sierpień w hrabstwie Osage

August: Osage County
2013
7,3 101 tys. ocen
7,3 10 1 101193
6,8 44 krytyków
Sierpień w hrabstwie Osage
powrót do forum filmu Sierpień w hrabstwie Osage

Bardzo cieszy mnie informacja o filmie na podstawie sztuki Tracy'ego Lettsa. Nie wiem, jak
przerobią sztukę na film, ale ufam że to się uda. Z Meryl Streep jako Violet na pewno się
uda.

Kto z Was widział spektakl w warszawskim teatrze STUDIO w reż Grzegorza Brala? Jakie są
Wasze wrażenia?

chatiflatt

Wrażenia są takie, że to bardzo dobra sztuka i bardzo filmowa.

Dawno nie widziałem czegoś tak... hmmmm, charakterystycznie spójnego. Wiele o tym napisano, np., że autor był aktorem i wiedział, jak dać każdej z licznych postaci własne pięć minut. Itd. To wszystko prawda. Zwrócę uwagę na co innego, kiedy jest przerwa w przedstawieniu, prawie idealnie w połowie, ale taż w takim momencie, że sztuka fajnie rozpada się na dwie różne części. Pierwsza to podbudowa akcji i tak naprawdę telenowela. Jest sobie bardzo toksyczna rodzina, obserwujemy ją. Druga - to akcja właściwa, na tamtej podbudowie i... i na widza zwala się tyle kamieni, tyle "gruzu mentalnego", że to naprawdę jest szok. Mimo, iże przecież obu złych, tych naprawdę złych rzeczy z ich historii mogliśmy się domyślac. Właście... mogliśmy... ? Ciekawe, jak to rozwiążą w filmie.

Warto iść, grają we wrześniu i w październiku. Ja będę.

PS: Jak wiadomo w Sierpniu aktorzy chodzą po widowni, choć nie ma w sztuce burzenia czwartej ściany. Wygląda na to, że weszło do do tradycji tej sceny ("Sąd ostateczny", "Anna Karenina").