PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=600590}

Sierpień w hrabstwie Osage

August: Osage County
2013
7,3 101 tys. ocen
7,3 10 1 101193
6,8 44 krytyków
Sierpień w hrabstwie Osage
powrót do forum filmu Sierpień w hrabstwie Osage

Momentów do śmiechu jest tam bardzo mało, ale za to wyszedł świetny film obyczajowy z dobrą obsadą. Taki trochę przytłaczający patol. Warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
cosanostra_2

"Przytłaczający patol" - nie dramat, nie komedia, nie film obyczajowy, tylko te dwa słowa idealnie obrazują, o czym i czym sam w sobie jest ten film na prawdę :)

ocenił(a) film na 8
elfosz

Zabawnie było ,momentami przed kłótnią przy stole w czasie stypy ,ale to za mało żeby nazwać to komedią .

ocenił(a) film na 9
marako

[SPOILER] Jak dla mnie to zdecydowanie nie jest komedia. Jak komedią samą w sobie można nazwać film opowiadający o smutnych losach rodziny, chorej na raka i uzależnionej matce, ojcu-samobójcy, związku "kuzynostwa" które potem okazuje się być rodzeństwem... dużo by wymieniać.

ocenił(a) film na 8
elfosz

Ależ nikt tego komedią nie nazywa. Czytamy: "Dramat, komedia" - przekaz jest dość jasny, to nie jest komedia przeznaczona na popcornowy wieczór, sześciopak piwa i rechoczące towarzystwo. Na FW nie zawsze gatunki są dobrze przypisane, ale w tym akurat wypadku jest ok. Elementy komediowe są tu subtelnie wplecione, ale są.

ocenił(a) film na 6
cosanostra_2

jak zwykle Filmweb źle oznacza gatunek,komedia?chyba oni nie wiedzą co te słowo znaczy

CelineMarie

Skoro nawet Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy Zagranicznej przyznało Streep nominację w kategorii - najlepsza aktorka w komedii lub musicalu to chyba nie ma mowy o pomyłce filmwebu...

ocenił(a) film na 6
madz20

a co to hamerykańce są nieomylni? "Komedie cechuje pogodny nastrój, komizm, najczęściej żywa akcja i szczęśliwe dla bohaterów zakończenie" na siłę to można każdy film do każdego gatunku podpiąć

CelineMarie

Zakładam po Twoim tonie, że Ty jesteś nieomylna, wybacz, że w ogóle śmiałam się odezwać. Szkoda, że już na wstępie Twej wypowiedzi taka wstydliwa wpadka - HSPZ nie składa się "hamerykańców", jak sama nazwa wskazuje... Cieszy mnie, że zadałaś sobie trud znalezienia definicji słowa "komedia" - szkoda, że tak wyrywkowo ją cytujesz, co wypacza charakter gatunku. Zwróć łaskawie uwagę, że komizmu w tym filmie nie brakuje - snuje się między kąśliwymi dialogami na wpół z ironią. Istotną cechą komedii jest ukazywanie wad bohaterów dzieła, co i w tym filmie występuje, także wytykanie błędnego przypisania gatunku filmwebowi uważam za nieuzasadnione...

Pozdrawiam i życzę więcej dystansu :).

ocenił(a) film na 8
madz20

"komizmu w tym filmie nie brakuje - snuje się między kąśliwymi dialogami na wpół z ironią" bardzo trafna uwaga :)

ocenił(a) film na 6
madz20

Ach to już druga dzisiaj lekcja dla mnie,hmm same profesory na Filmwebie,co ja głupia śmiem się wypowiadać.Przepraszam szanowną nieomylną Panią,iż w tym filmie nie zauważyłam niczego z komedii bo kilka marniutkich scen rzekomo komicznych czy też groteskowych do takowych nie zaliczam ale już cicho sza.Komedia jak się patrzy!

ocenił(a) film na 9
CelineMarie

E no spokojnie, nie mam temu filmowi za złe, że nie jest komedią - wręcz przeciwnie. Rzadko sięgam po filmy obyczajowe czy dramaty, więc tym bardziej mi się podobał.

ocenił(a) film na 7
cosanostra_2

Zgadzam się całkowicie: to NIE JEST KOMEDIA! To jest po prostu dramat. Elementy humorystyczne pomagają w ogóle znieść jego ciężką atmosferę - inaczej byłby nie do obejrzenia. I ewidentnie w tym przypadku trudno mówić o szczęśliwym zakończeniu filmu. Aktorstwo świetne - Streep i Cooper przede wszystkim (wzruszająca przemowa Charlesa w obronie syna), Julia Roberts jakoś mnie nie przekonała, za to Benedict Cumberbatch to ewidentna pomyłka obsadowa, niestety.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem