PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395846}

Silent Hill: Apokalipsa

Silent Hill: Revelation 3D
2012
5,1 34 tys. ocen
5,1 10 1 34159
3,4 11 krytyków
Silent Hill: Apokalipsa
powrót do forum filmu Silent Hill: Apokalipsa

Zacznę od tego, że film ma coś w sobie i daję mu duży plus, mimo iż nie przepadam za tego
typu kinem. Jednak pomimo, iż obejrzałem go dwukrotnie, pozostają w mojej głowie nadal
pewne niewyjaśnione sprawy.

1. Zacznę od tego, że w czasie rozmowy Heather z Vincentem, bohaterowie wspominają, że
postacie zamieszkałe w Silent Hill nie mogą się stamtąd wydostać (chyba że na chwilę jak
uczynił to Vincent, ale wiązało się to z poświęceniem, oraz cierpieniem). Zatem w jaki sposób
postacie z SL zabiły detektywa, skoro ten znajdował się poza ich miasteczkiem?

2. Pytanie nawiązujące do punktu pierwszego. W jaki sposób ojciec głównej bohaterki został
porwany, skoro - jak wcześniej pisałem - z Silent Hill nie ma wyjścia dla zamieszkałych tam
istot. Po co w ogóle to porwanie, skoro mogli od razy bezpośrednio zabrać ze sobą Heather.

3. Dlaczego "ciemność" pojawiała się również w okół Heather (np. w szkole, w parku) skoro
była mowa o tym, że jest ona wyłącznie dobrą częścią Alessy?

4. Na koniec najbardziej niezrozumiała rzecz - dlaczego "Piramidogłowa" postać stanęła w
obronie dziewczyny, skoro jest wytworem ciemności?

Zapraszam do dyskusji.

BRYLANT_2

Na 1 i 2 pytanie nie znam odp, ale jeśli chodzi o 3 to jest to tak, że Heather jest częścią Alessy i dlatego sprowadza ciemność bo są one jakby połączone. A co do 4 to chodzi o to, że Piramidogłowy stanął w obronie Heather bo jak już pisałam wyżej jest jej częścią jest częścią Alessy a on jest jej obrońcą. W grze jest to wszystko o wiele lepiej wytłumaczone niż w filmie.

naka1234

O ile z trzecią kwestią w miarę się zgadzam, tak z czwartym niezbyt. Bo gdyby tak było, to wówczas ŻADNA siła ciemności nie powinna zagrażać Heather, a jak było widać w filmie uciekała przed wieloma stworami (np. przed pająkiem-potworem)

BRYLANT_2

Chodziło mi o to, że gdy dopiero pokonała Alessę stała się tą jedną i potwory się jej jakby pokłoniły:)

ocenił(a) film na 10
BRYLANT_2

Wydaję mi się, że znam odpowiedź na 1 pytanie ;) Postać, która zabiła detektywa to była ta jakby matka Vincenta i możliwe, że już wcześniej się poświęciła by móc wtedy wyjść do świata prawdziwego. Widać też, że była potężną osobą bo wszystkim zarządzała i to ona przecież walczyła z Piramidogłowym ;) Oczywiście to są moje domysły ;)

ocenił(a) film na 3
BRYLANT_2

Ja z kolei znam chyba odpowiedź na pytanie "Po co w ogóle to porwanie, skoro mogli od razy bezpośrednio zabrać ze sobą Heather. " Chyba Vincent jej to tłumaczył, że Sharon musi wrocic do SH z własnej woli, inaczej całe przedsięwzięcie szlag trafi ;d

BRYLANT_2

nie wiem czy to jest odp na Twoje pytanie
pkt 3 piszesz że mogli wziąść Heather.
W filmie było wspomniane że ona sama z własnej woli musi tam się dostać, oglądałam film dwa dni temu i kurde nie pamiętam kto to powiedział:p ale chyba ten chłopak:)