PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103997}

Skarb narodów

National Treasure
2004
7,1 228 tys. ocen
7,1 10 1 227740
6,0 40 krytyków
Skarb narodów
powrót do forum filmu Skarb narodów

POMOCY !

ocenił(a) film na 10

Hej mam do was sprawe Filmożercy :) Piszę prace maturalna nt. : Adaptacje Filmowe - porównaj adaptacje z pierwowzorem... Pomóżcie mi w wyborze czterech książek i ich adaptacji. To bardzo ważne. Z góry dziękuje pozdrawiam serdecznie :)))

oleska_croft

A dlaczego piszesz akurat w tym temacie? Adaptacji filmowych są setki więc wyobrażam sobie że możesz mieć kłopot. Napisz o Władcy Pierścieni, a jako przykład nieudanej adaptacji polecam - Kod Leonarda da Vinci. Książka była świetna, ale film niestety już nie. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
vilandra_4

taaaa.... książka była cudowna...dziewczyno czytałaś coś więcej prócz komiksów i książki kucharskiej?

ocenił(a) film na 10
kalafior_2

jaaa?? akurat ja czytam bardzo duzio książek ...

kalafior_2

Masz jakiś problem koleś?? Jak tak to idź do psychologa.

ocenił(a) film na 10
vilandra_4

dokładnie książke połknełam na raz - a film niestety nie oddawał treści książki w 100 % :/

ocenił(a) film na 4
oleska_croft

Hmm, nie tak dawno, bo 3 lata temu sam pisałem taką pracę maturalną, tyle, że na zupełnie inny temat;). Moim zdaniem powinnaś podzielić pracę na dwie części, czyli przedstawić adaptacje udane i te, który były kompletną klapą, a w ramach każdego podziału dobrać po dwie pozycje literackie. Na pewno musisz zastanowić się nad takim wyborem, ale od razu odradzam pozycje typu "Kod da Vinci", uwierz mi, poloniści nie byliby taką książką zachwyceni.

ocenił(a) film na 10
DamienC

mhmh... to jakie dwie adaptacje zaliczył bys do udanych a które dwie do kompletnych klap? z góry dzia :)

użytkownik usunięty
oleska_croft

Jako udane adaptacje możesz przedstawić Władcę pierścieni, Listę Shindlera, Ogniem i mieczem, a jako porażki Wiedźmina, Quo vadis.
Lepiej dla ciebie, jeśli założysz taki temat na głównym forum wtedy więcej osób ci odpowie i będziesz miała, w czym przebierać.