PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103997}

Skarb narodów

National Treasure
2004
7,1 228 tys. ocen
7,1 10 1 227612
5,8 33 krytyków
Skarb narodów
powrót do forum filmu Skarb narodów

Czy socjalizm wyżarł mózgi wszystkim ludziom, że takie filmy oceniają na 8,1 AAA. Akcja na 7punktów, aktorzy też, ALE historia i w ogóle jakakolwiek sfera prawdopodobieństwa to -99punktów się należy.

To nawet nie jest film dla dzieci, bo bzdury podświadomie pociska ludziom jak filmy made in ZSRR.

Strata czasu, chyba, że ktoś lubi bzdury mniej więcej prawdziwe jak życie PARIS HILTON :P

PS. Złośliwie komentując do współczesnej sytuacji politycznej. Radio Rydzyka więcej prawdy o Żydach podaje niż ten film o historii USA :D. A poziom wiedzy zawartej w tym filmie jest na poziomie znajomości lektur przez Romana GJE. Albo znajomości ekonomi przez TUSKA i KACZKĘ.

Wyjmijcie gumę z majtek i strzelcie sobie w ŁEB.

ocenił(a) film na 7
KREATOR

to był żart,prawda? powiedz,czym ty się kierowałeś oceniając na 8 m.in."Kroniki Riddicka","Predatora", "Obcego",bo chyba raczej nie tym że są to historie w jakiejkolwiek strefie prawdopodobne? ;-)
pozdr*

ocenił(a) film na 2
fenix

Napiszę tylko jedną odpowiedź - sucha treść musi wystarczyć:
Kroniki Riddicka, Predatory czy Obcy to są filmy czysto abstrakcyjne - niema w nich nic o komuniźmie, masonach ani innych nawiązań do polityki. Kino przygodowe, które oglądają dzieci moim zdaniem powinno być albo nastawione na wkładanie do głów jakiś wartości naiwnych może ale pozytywnych(prawda, sprawiedliwość, wolność) niż jakiegoś przekłamanego obrazu świata nasiąkniętego doktrynami politycznymi.

Co pożytecznego zrobili masoni dla świata? Albo komuniści czy faszyści?
Wciskanie jakiś bubli młodym ludziom którzy obejrzą ten film to PRZEJASKRAWIAM jakby w komiksie zrobić głównym bohaterem stalina i pokazać go jaki takiego "KUL rozfakera" i twardziela, który posyła złych burżujów i obszarników do piachu swoim pogańskim masońskim socjalistycznym mieczem. TO JEST MANIPULACJA PRAWDA?

Manipulacja może być w kinie dla dorosłych, ale nie wciskać masonów czy jakieś Spiskowe Teorie Dziejów do kina w gruncie rzeczy dla dzieci. To jak ścigać Tynky Wynky czy jak się go pisze za czerwoną torebkę - ABSURD! ZWRACANIE uwagi dzieci na takie rzeczy jest głupotą, nie powinno się dawać broni w ręce dzieci i uświadamiać je na siłę w odgórnie ustalonym wieku np.10 lat bo tylko nabiorą jakiegoś niewyrobionego infantylnego podejścia.

Idea uświadamiania uogólnieniami/stereotypami dzieci jest chora w samym założeniu (dotyczy to trudnych do zrozumienia nawet dla dorosłego doktryn politycznych i ekonomicznych) bo stereotypy płciowe są jak najbardziej ważne dla prawidłowego rozwoju. W Szwecji usiłuje się wprowadzić zakaz sikania na stojąco - paranoja i czyste ZŁO.
Czystym idiotyzmem jest wpajanie dzieciom umiłowania abstrakcyjnej "równości, tolerancji" albo demokracji - co dla mnie osobiście jest tożsame z umiłowaniem socjalizmu i rasy w III rzeszy (tyle, że lustrzane skrajności). Dzieci mają mieć dzieciństwo a nie być tresowane na obrońców ułomnej demokracji, która jest rządami hołoty w dużych zbiurokratyzowanych społecznościach tak naprawdę - o czym pisał PLATON u zarania demokracji. Jedynie tyrania wg. Platona jest gorsza - daje do myślenia prawda?!
...Dlatego wciskanie "uproszczonego kitu" nad którym w normalnych okolicznościach dywagują profesorowie prawa czy socjologowie do filmu dla dzieci jest ZŁE poprostu i nie fair.

PS. Predator czy Alien jest z kosmosu i oni nie są komunistami ani masonami, trockistami czy faszystami włoskimi :P dlatego sobie ktoś obejrzy i nie będzie się zastanawiał nad polityczną sferą filmu bo w takim kinie ona nie powinna mieć znaczenia!
Spróbuj kiedyś dziecku wyjaśnić jak obejrzy ten film co to są masoni :P jak się ciebie spyta
...powodzenia :P

ocenił(a) film na 7
KREATOR

ten film również nie jest zapisem wydarzeń historycznych,to typowe kino przygodowe,jak np.Indiana Jones.Jesteś chyba jedyną osobą która dopatruje się tu spisku i fałszowania faktów historycznych.Co zrobili masoni nie będę tu pisać bo nie mam tyle czasu,poza tym widzę że różnimy się poglądami,ale proponuje wrócić do książek i to niekoniecznie do tych w typie Romana G. i księdza który na kazaniu mówi że wolnomularze są be i trzeba ich tępić
i cóż może pięciolatkowi rzeczywiście trudno będzie wytłumaczyć kim są masoni,ale jeśli da radę obejrzeć film to myślę że i z tą kwestią sobie poradzi,natomiast przeciętny czternastolatek jest już w stanie zrozumieć główne założenia tego tematu,a tym bardziej uczniowie liceum,bo chyba widzów w tym wieku miałeś na myśli.
chodzi mi głównie o to że wszyscy z którymi rozmawiałam na temat tego filmu,a z ciekawości popytałam trochę,ogląda to jako typową przygodówkę.Gdyby poprawnością polityczną weryfikować każdy film to chyba niewiele ich pozostanie do oglądania
co do Predatora czy Obcego,nie są to filmy o miłym duszku Kacpeku i wierz mi w psychice pozostawiają o wiele większy ślad niż jakikolwiek film przygodowy
pozdr*

ocenił(a) film na 2
fenix

Tyle, że Predatora czy Obcego nie powinny oglądać dzieci a i tak nie wnosi on żadnych chorych doktryn politycznych do umysłu człowieka. Predator to nawet przykład honorowego harakiri gdy przegra (jakby poszperać głębiej)...

Czytanie ze zrozumieniem - właśnie krytykuję znajomość lektur przez Romana Gy. A ty napisałeś "proponuje wrócić do książek i to niekoniecznie do tych w typie Romana G. i księdza który...".
Ja tylko uważam, że dziecko powinno mieć swój świat bajek, które uczą uczciwości, zasad, przyjaźni i odwagi... No Indiana Jones świat czarno-biały super się to ogląda i nie trzeba potem tłumaczyć małemu kuzynowi co to są k... masoni

sprawa kolejna: Indiana Jones walczył z nazistami, oszustami, złodziejami dzieł sztuki, kanibalami - czyli jest bez wątpienia awanturnikiem i dobrą postacią. Więc czemu Skarb Narodów musi razić tą poprawnością polityczną i wrzucać do filmu dla dzieci masonów a niedługo pewno i templatriuszy, Kod da Vinci i inne bzdury, o które kłócą się tysiące "mądrali" z uniwersytetów.

ocenił(a) film na 10
KREATOR

A kto powiedział, że ten skarb istnieje naprawdę???
Oglądając 'Facetów w czerni' tez się zastanawiałaś czy coś takiego zdarzyło
się naprawdę?
Nie wiem...może źle zrozumiałam to co napisałaś! Pozdro:*:*

ocenił(a) film na 10
KREATOR

do kreatora:
sorry...to co napisałeś*

KREATOR

To film który należy traktować na takiej samej zasadzie co Indiana Jones. Koleś szuka skarbu - a sam film jest wyj3bany w kosmos.
Do tego akcja umiejscowiona na tle powstania USA.
I tu jest dużo wspólnego z rzeczywistością.
Bo większość założycieli Stanów to byli Masoni i nikt nigdy z tego tajemnicy nie robił. A masoni uznawani są za kontynuatorów myśli średniowiecznych zakonów takich jak Templariusze. Oczywiście o żadnych wskazówkach na Deklaracji mowy być nie może - to już literacka fikcja. Ale w sumie zarys historii wymyślony wyjątkowo sprytnie.