PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464212}

Skazaniec

Felon
2008
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 81404
5,9 13 krytyków
Skazaniec
powrót do forum filmu Skazaniec

To i ja może dorzucę swoje trzy grosze - szczerze powiedziawszy czytając wszystkie pozytywne komentarze nastawiłem się na solidne kino:] Ale do rzeczy...
Cała fabuła jakoś w miarę znośliwa, ale przekazanie jej... no nie bardzo, nie bardzo. Czegoś mi brakowało, szczerze powiem, że spodziewałem się kompletnie odmiennego filmu. Większość wątków została jakoś spłycona do minimum. Niby są "wielkie emocje" poparte frazesami zasłyszanymi w co drugim niszowym kinie ("you just have to trust me" rozwala mnie najbardziej:P), ale na pustych łzach i emocjach się kończy, bo fatalnie zagrane wyglądają na popisy naszych polskich aktorów w 'M jak miłość'. Ogólnie aktorsko też film kiepsko wypada - jedynie Kilmer jakoś się wybronił, chociaż nie do końca pasował mi do tej roli (taki pucołowaty bobasek :D ). Wątków niby masa - znienawidzony przez klawiszów kilmer, bezlitosny przywódca skinheadów, masa meksykańców, murzinów, klawisz który ma wątpliwości... dużo wątków, które na moje oko zostały wepchane na siłe, żeby czymś zająć widza przez połowę filmu - w końcu niewiele wnoszą do filmu.
Hehe, jak z początku była ta scena z czarnuchem, co się pobili, to myślałem, że może to mieć jakiś dłuższy wydźwięk w filmie - skończyło się na tym, że pod koniec jak się zobaczyli to chwilę się po pyskach naprali. I nic.

Ogólnie film moim zdaniem niewarty obejrzenia. Ewentualnie RAZ podczas nudnego popołudnia ;)

4/10

ocenił(a) film na 4
p4welo

Otóż to. Mnie raziła jeszcze jedna rzecz... rodzina, rodzina, rodzina i rodzina.... wszystko inne nie ma znaczenie, bohater zabija dwie rodziny, kobiety,dzieci a film daje temu wydźwięk pozytywny, ba gloryfikuje. Rozumiem, zemsta, sam nie wiem jakbym się zachował ale nie wiem czy w porządku jest chwalenie takiego zachowania co miało miejsce tutaj ;)

ocenił(a) film na 8
wodzbromden

@wodzbromden

ty ogladales ten film czy tylko gadasz jak papuga?, bohaterem tego filmu nie byl Val Kilmer i nikt nie chwalil tego postepku

@p4welo

a ty dzieciaku nie ogladaj filmow do ktorych nie dorosles

p.s
dzieci na tym portalu to istna plaga a niedzielnym krytykom to ja dziekuje

ocenił(a) film na 4
grzes1962

grześ oglądałem ten film niestety i dokładnie było tam to co napisałem - zemsta ponad wszystko, nie był bohaterem? tylko kim?
zemsta przynosi ulgę ale można również inaczej, ja zostaje przy swoim, może kiedyś dam się przekonać, ale nie dzisiaj...

ocenił(a) film na 8
p4welo

ty masz w swoich ulubionych naprawde mocne pozycje takie jak American Pie lub Bekarty Diabla "splycony krytyku"

p.s.
dobra rada na przyszlosc dzieciaku za Markiem Twainem: "Lepiej siedzieć cicho i sprawiać wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości."

ocenił(a) film na 4
grzes1962

Przykro mi, ze tak to odebrales. Na szczescie wyrazic swojej opinii nikt mi nie zabroni:)

ocenił(a) film na 4
grzes1962

PS. Hmm... chyba na myśli masz 'Bękartów wojny' Tarantino. 'Bękartów diabła' nie miałem jeszcze przyjemności obejrzeć:]

ocenił(a) film na 7
p4welo

zal mi was film zarabisty 10/10 wy sie nie znacie albo jestescie niedorozwinieci

ocenił(a) film na 10
p4welo

"dużo wątków, które na moje oko zostały wepchane na siłe, żeby czymś zająć widza przez połowę filmu - w końcu niewiele wnoszą do filmu. "

W końcu film ma za zadanie zająć czymś widza :) Dla mnie ten film jest bezbłędny. Może dlatego że lubię filmy o więzieniu a dawno nie oglądałem tak dobrego. Moim zdaniem albo próbujesz być krytykiem na siłę albo masz słaby gust co do filmów (delikatnie mówiąc). Powiedz jaki jest twój ulubiony film ? Może Harry potter ? :) Powiedz a odpowiednio ci go skomentuje :)

ocenił(a) film na 4
priske8

Heh, zajrzyj do ulubionych jak tak bardzo Cię to interesuje:)
Co do kina więziennego - owszem, bardzo takie lubię. Ale szczerze powiedziawszy dużo ciekawszym kinem więziennym jest przykładowo:
- Skazani na Shawshank
- Skazany na śmierć (sezon 1)
- Zielona Mila
- Ostatni bastion

Moim zdaniem te filmy dużo więcej wnoszą do gatunku i je prędzej można uznać za dobre. A ten, niestety, mi się nie podobał.

Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 4
p4welo

Jeszcze 'Więzień nienawiści' mi do głowy wpadł ;)

ocenił(a) film na 10
p4welo

Te filmy które podałeś to juz jak dla mnie arcydzieła jeśli chodzi o kino więzienne, a Felon jak na nasze czasy to dobry film :) moim zdaniem z biegiem czasy robią coraz gorsze produkcje :/