6,5 3,0 tys. ocen
6,5 10 1 3023
6,1 20 krytyków
Skrzyżowanie
powrót do forum filmu Skrzyżowanie

Jak wyżej. Brutalne zderzenie z rzeczywistością zafundował mi ten film. Ciężko opowiedzieć się jednoznacznie po którejkolwiek ze stron. Tu nie ma jednej racji, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia i ta produkcja nam to uzmysławia jak mało który film. Z reguły mamy tę linię, która prowadzi nam za rękę z głównym bohaterem i podpowiada, że on ma racje. Tu tak nie jest, racje się ścierają i przykrym doświadczeniem może być dla nas odkrycie, że ten, na którego w pewnych momentach mówimy 'a to **** ma argumenty nie mniej ważne od naszych. W każdym razie jest to film w którym absolutnie nic się nie dzieje, jest tak stoicki, że można by odnieść wrażenie, że ktoś z kamerą towarzyszył Janowi Englertowi i że wcale nie jest to rola, tylko codzienne perypetie Pana Jana. W dużej mierze dlatego, że Englert funduje nam tu taki aktorski popis, że nie możemy wyjść z podziwu, a wszystko w taki stoicki, naturalny sposób. Zero szarży, zero podnoszenia głosu, zero tricków aktorskich. One Man Show.

ocenił(a) film na 3
Tracker

przecież krzyczy w łazience :D

Przemox777

Chodziło mi o styl gry Englerta w tym filmie ogółem, a nie że krzyknął raz na żonę jak piąty raz powtórzyła to samo. Jest bardzo stoicki, wyciszony, więcej milczy niż mówi, nie unosi się raczej. Wielu aktorów mogłoby tu uskutecznić przesadną szarżę w wielu scenach :)