Skrzypek na dachu

Fiddler on the Roof
1971
8,0 68 tys. ocen
8,0 10 1 68229
8,5 22 krytyków
Skrzypek na dachu
powrót do forum filmu Skrzypek na dachu

Fenomenalny!

ocenił(a) film na 10

Właśnie skończyłam oglądać "Skrzypka". Ciężko jest mi wykrztusić jakiekolwiek słowa, wszystkie wydają mi się niewystarczające. Nie potrafię ogarnąć wszystkich uczuć jakich doświadczyłam podczas oglądania tego niesamowitego filmu. Radość, śmiech, złość, niesprawiedliwość, smutek, łzy, nadzieja... i wiele, wiele innych. Wszystkie przeplatają się w filmie jak...., jak w życiu po prostu. Podczas tych trzech godzin nauczyłam się od Tevyego pokory i optymizmu. Stał mi się tak bliski... Nigdy go nie zapomnę.

ocenił(a) film na 9
e_jastrzab

Nic dodać, nić ująć, pięknie powiedziane. Podpisuję się pod tym, co tak pięknie opisałaś.

e_jastrzab

Ja też się podpiszę. Piękny film.

ocenił(a) film na 10
e_jastrzab

Jeden z tych filmów, które mogę oglądać wielokrotnie i nigdy mi się nie znudzą :) I za każdym razem łezka mi się w oku kręci w scenie z piosenką "Do you love me?" i na samym końcu, gdy Chava przychodzi się pożegnać, a Teve się do niej nie odzywa, ale jak odchodzi, to mówi cicho "niech was Bóg prowadzi". Niezwykle wzruszające. No i jak sparaliżowany krawiec prosi o rękę najstarszej córki i w przypływie desperacji, na stwierdzenie, że jest tylko biednym krawcem, wypala: "To prawda, ale czy biedny krawiec nie ma prawa do odrobiny szczęścia?!?". Genialne :)

użytkownik usunięty
e_jastrzab

A gdy ja zaczęłam go oglądać to po pół godzinie zaczęłam przewijać... nudził mnie,

ocenił(a) film na 10

Genialny pod każdym względem!!! Trzeba go zobaczyć i pokochać, to po prostu kwintesencja dobrego kina. Jak dla mnie 10/10.

użytkownik usunięty
lina13

Piękny musical , wspaniała muzyka , niesamowity klimat... arcydzieło!! :)

użytkownik usunięty
e_jastrzab

ja również zafundowałem sobie wczoraj domowy seans z tym pięknym filmem, dla mnie magicznym, do którego zapewne za jakiś czas powrócę, i do którego obejrzenia namawiam wszystkich :-)

użytkownik usunięty
e_jastrzab

Uwielbiam "Skrzypka...", zawsze oglądam gdy tylko mam okazję. A potem tygodniami chodza mi po głowie melodie i dialogi...
Film, który nigdy mi się nie znudzi !

ocenił(a) film na 10
e_jastrzab

ech... dziś już nie robi sie takich filmów.... kto by chciał je oglądać. dziś tylko panienki, samochody, dragi, prawdziwe wartości zaginęły. piękny film. popieram Cie w 100%.