Smażone zielone pomidory

Fried Green Tomatoes
1991
7,7 44 tys. ocen
7,7 10 1 43893
7,4 18 krytyków
Smażone zielone pomidory
powrót do forum filmu Smażone zielone pomidory

...

ocenił(a) film na 7

Ta staruszka to była Idgie ?

idAmaru

Tak by wynikalo z filmu... Chociaz tutaj ludzie pisza, ze byla ona zona brata Idge... Nie czytalam ksiazki, wiec nie wiem. Ale rzeczywiscie, z koncowki filmu mozna wywnioskowac, ze ta staruszka to Idge. Pozdrawiam i wesolych swiat!!!

ocenił(a) film na 9
kasiak1983

mi tez sie tak zdaje, chociaz film pozostawia male niedopowiedzenie w tej kwestii, mysle ze zabieg celowy

ocenił(a) film na 7
Wujo_2

Jak najbardziej celowy dzięki temu jest o czym pisać :D
WeSIOOOŁych Świąt filmowicze :)

ocenił(a) film na 8
idAmaru

jestem praktycznie pewna że to była Idgie:) bardzo dobry film. jak zwykle świetna Bates. również życzę wesołych świąt w gronie rodzieny i przyjaciół, którzy często są ważniejsi od rodziny;> 8/10

ocenił(a) film na 5
aga8975

nie, film całkowicie pomija rolę Ninny w historii baru. W książce Ninny umiera, a Evelyn jadąc po jej rzeczy mija stojącą przy drodze staruszkę sprzedającą miód.

Kona

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na pewien szczegół? Jak staruszka opowiada
historię Idgi,to na początku filmu było zbliżenie na jej stopy ubrane w
trampki, a później jak się już kończy retrospekcja, to postać staruszki
jest pokazana własnie od tych trampek do góry a potem znowu zbliżenie na
twarz:) Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam..:) Dla mnie to ta sama osoba:)

marran

A zauważył ktoś że w tym pokoju gdzie przebywała Ninny wśród papierowych róż były także zdjęcia Idgie i Ruth razem. Przypadek? ;) No i pod koniec filmu to karteczka z podpisem 'Idgie' - skąd ona by się tam wzięła?

Ja w sumie do końca filmu czekałem aż się wyjaśni, czy Idgie i Ninny to ta sama osoba ;) No i sie nie doczekałem, ale jak ktoś tu wspomniał - to był zamierzony efekt.

ocenił(a) film na 9
rpd0

Wczoraj skończyłam ksiązkę dziś obejrzałam na świeżo film.
Zarówno w książce jak i filmie Ninny nie jest Idgie.
Np w filmie Ninny opowiada o swoim synku ALbercie (był niepełnosprawny) i o synku Ruth i Idgie - Buddym juniorze.
W filmie Ninny opowiada o związku Ruth i Idgie oraz o własnym małżeństwie z Cleo (z 40-letnim stażem). A także o tym że kochała sie w Buddym (drugi brat Idgie). Oprócz zdjęć Ruth i Idgie razem było wiele innych zdjęć - to jej doszywana rodzina, bardzo bliscy jej ludzie.
I nie ma co szukać drugiego dna, film jest bardzo wiernie odtworzony jak na tak wielowątkową książkę i wszystko jest jasne.
Mimo wszystko są skróty (z ta karteczką na grobie - zostawiła ją Idgie która żyła niedalemko sprzedając miód) no i inne zakończenie, bardziej optymistyczne.

ajka_k

Moim zdaniem to jedna i ta sama osoba. Nie trudno się domyślić.

ocenił(a) film na 9
Ordos

nie no jasne, poza tym że mają zupełnie inne życiorysy innych "partnerów" życiowych i inne dzieci i jest wyraźnie powiedziane że Ninny jest siostrą Idgie i żoną jej brata to faktycznie "wiele" je łączy.

ajka_k

Tak masz rację.Mój błąd. Doszedłem do tego ,że jednak to są zupełnie dwie różne osoby. (Obejrzałem jeszcze raz film ^^)

ajka_k

W filmie to jest powiedziane??? Czy w filmie "jest wyraźnie powiedziane że Ninny jest siostrą Idgie i żoną jej brata" ???

kasiak1983

Nie, ale w spisie aktorów występujących w filmie są przydzielone inne postacie dla każdej z aktorek^^

ocenił(a) film na 9
idAmaru

Staruszka to Ninny ---> mieszkała z tą rodziną ale nie była z nimi spokrewniona. Wyszła za Cleo, który był bratem Idge. Jak ktoś przeczyta książkę to będzie wiedział, a jest naprawdę godna uwagi :) polecam

Polilla

doszłam do podobnego wniosku,czytając obsade filmu ;)

choć za ksiażke widac wato sie zabrac ^^