PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110793}

Snajper w Waszyngtonie: 23 dni grozy

D.C. Sniper: 23 Days of Fear
2003
6,6 1,5 tys. ocen
6,6 10 1 1487
Snajper w Waszyngtonie: 23 dni grozy
powrót do forum filmu Snajper w Waszyngtonie: 23 dni grozy

Niestety, bardzo sie zawiodłem tym filmem. Nie jest niczym nadzwyczajnym.... wręcz przeciwnie, jest jedną z wielu prób ukazania ameryki jako kraju prawa i sprawiedliwości. Na siłe próbowano naciągnąć fakty icharaktery tak by widz kochał -- ubustwiał -- USA. To nie dla mnie!

Barcis_2

to jest film telwizyjny wiec nie ma sie czego spodzewac

ocenił(a) film na 7
Barcis_2

Tak jak na samym początku i na końcu jest powiedziane: "Ten film przedstawia autentyczne wydarzenia chociaż niektóre postacie zostałe zmienione". Nie rozumiem w takim razie podejścia typu "nie podobał mi się ten film". Skoro film przedstawia autentyczną historię którą i mi się zdarzyło poznawać na bierząco z polskiej prasy to nie powinno się oceniać tego filmu jako dobry czy zły, tylko czy dobrze została przedstawiona historia tego zdarzenia. Według mnie dość mocno został pokazany strach miejscowej społeczności, lęk przed wychodzeniem z domu, obawa o życie swoje i swoich najbliższych. Po obejrzeniu tego filmu mogę śmiało stwierdzić że lepiej rozumiem tych ludzi i to co wtedy przeżywali. Jakoś nie patrzę na ten film z punktu "ubóstwiania" USA bo nie ma w tym filmie czego ubóstwiać, chyba tylko to że każdy może mieć broń i każdy może być takim debilem jak przedstawieni w tym filmie snajperzy i jaką można mieć pojechaną psychikę z dość bardzo prostej przyczyny.
Ja się na tym filmie nie zawiodłem, podszedłem do niego jako filmu przedstawiającego faktyczne wydarzenia w lekki sposób naciągającej dialogi i charaktery.
Film na mnie zrozbił duże pozywtyne wrażenie w wykonaniu.
I dlatego daję mu 9/10.

ocenił(a) film na 4
Cooler1978

Nie obrażając Cię Cooler piszesz totalne bzdury.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że jeśli film jest na faktach to musi on się podobać. Nie rozumiesz jak film na faktach może się nie podobać? Może, może bo oprócz scenariusza wynikłego z zaistniałych faktów dochodzi gra aktorska, muzyka, montaż, cała otoczka czyli fikcja wymyślona przez scenarzyste i wiele innych aspektów. Poza tym film przesycony jest tandetnym, typowo amerykańskim patriotyzmem i troską o ojczyznę. Ja też dostaje mdłości gdy w co drugim amerykańskim filmie widzę powiewające amerykańskie flagi i mobilizację społeczeństwa w celu ochrony ukochanej ojczyzny.
Ot kolejna, płytka amerykańska produkcja mająca ukazać widzom nadprzeciętność władz i narodu amerykańskiego.
Słabo, poniżej oczekiwań.

Barcis_2

mi tez sie nie podobał.moze jest na faktach ale ogolnie słaby.

ocenił(a) film na 4
Barcis_2

Podzielam większośc waszych zdań. Film według mnie zdecydowanie poniżej oczekiwań. Żadnej rewelacji zaskoczenia NIC> Pozdrawiam!!!

ocenił(a) film na 8
megaslkp2410

Ja akurat z tymi oskarżeniami się nie zgodzę...
Że typowo amerykański, pełno flag itp, itd, to akurat dla mnie jest niesamowity plus - oddaje charakter Stanów Zjednoczonych i całej tamtej rzeczywistości.
Film całkiem ok, chociaż brakowało mi większej ilości kadrów z ukazaniem panującej wówczas paniki. I ta nieszczęsna dziura w samochodzie, o której ktoś wspomniał... :/

Ogólnie: 7,5/10.