PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656040}

Snajper

American Sniper
2014
7,6 254 tys. ocen
7,6 10 1 254227
5,8 60 krytyków
Snajper
powrót do forum filmu Snajper

Jeśli strzelcem jest Amerykański żołnierz działający na terenie obcego państwa, który zabija ponad 250 osób (160 trafień zostało oficjalnie potwierdzonych przez Pentagon) jest bohaterem, jeśli zaś strzelcem jest np . Irakijczyk działający na terenie swojej ojczyzny jest bandytą. W filmie mają miejsce takie rzeczy jak poniżanie ludności cywilnej (Iracka rodzina), czy np. przedstawienie dzieci jako małych terrorystów. Główny bohater w filmie to człowiek dla którego wojsko to całe życie, poza strzelaniem i zabijaniem nic się dla niego nie liczy, rodzina, żona, dzieci są mniej ważne niż bieganie z karabinem i mordowanie ludzi gdzieś tam na drugim końcu świata. Pomijając wątki propagandowe, film nie ma w sobie niczego, co mogłoby wbić widza w fotel. Sceny akcji raczej słabe jak na film z 2014 roku, to już w "Helikopter w Ogniu" z 2001 była lepsza akcja, ani praca kamery, ani muzyka, nic w tym filmie nie zachwyca, a scena z lalką na rękach naszego bohatera aż kole w oczy.

ocenił(a) film na 2
paradox_2

pełna zgoda.

ocenił(a) film na 4
assami

pełna zgoda - czysta propaganda, zresztą są przekłamania nawet z samej książki Kyle'a, gdzie on nie ukrywał swoich uczuć do Irakijczyków i nie okazywał żadnych wyrzutów sumienia (w filmie ukazuje), zakłamania historyczne, ucięcie kluczowych wątków z życia Kyle'a (jak zabicie dwóch szabrowników w Stanach), czy pobicie. Już nie wspominając, że szczytem wszystkiego jest uwalenie zakończenia, gdy zabija go inny weteran z Iraku. A poza tym film średni - dużo lepszy i bez cienia propagandy - Green Zone

Martinez

Bo go, młotku zabił inny weteran z Iraku..? Każdy film wojenny to dla was propaganda, jak sarkastycznie zauważył poniżej jeden użytkownik.
Widzę, że się lubujesz w przedstawianiu spiskowych teorii, jako faktów (zaraz mi wyślesz pewnie do nich linki).
Żyjesz w paranoi - i jak Putin wtargnie - USA z NATO cię może nawet uratuje, nim ten zaje*ie ci ukochanych.

Skupiasz się na określaniu "propagandą" patriotyzmu w filmie. Trudno, żebyś skupił się wtedy na czymś innym.
I zapominasz, że to nie jest film dokumentalny, tylko biograficzny dramat wojenny.............
Film jest lepszy, niż średni - tu się ocenia film, jako sztukę.
Efekty i ujęcia - bardzo dobre, Aktorzy i ich gra oraz naturalność - przynajmniej dobra - bardzo dobrzy grają.
Fabuła - JEST.
Z tego powodu i niezależnie od gustów - film na pewno zasługuje w sumie na ponad przeciętną ocenę.
Dowodem jest to ,że taką właśnie ma i będzie miał. Więc jesteś po prostu dowodem niezbyt rozumnego osobnika. :)

Wilkolak_Autograf

Jesteś Mistrzu rusofobem i jak widzę liżesz **** jankesom.Ten film to nadęta,żenująca propaganda,nawet za PRL-u nie było takiej beznadziejnej i durnej (bo tylko taka trafia do niedouczonych jankeskich łbów) propagandy.Pod przykrywką walki z "terroryzmem" wysyłają ćwoków do krajów ,które im w ogóle nie zagrażają,ale mają ropę nad która trzeba przejąć kontrolę he he a niedouczone barachło jedzie i walczy wierząc że chronią swój kraj i rodziny.JASNE ŻE CHRONIĄ,ale przed drogą ropą !!!! Ha ha

helicid88

Rusofobem...? Ale z ciebie kr**yn haha
Widzę, co się dzieje - i dzięki temu ja przeżyję a ty z rodziną zdechniecie ;)
Oj nie ja tu będę rusofobem. I to jeszcze spotka cię w ciągu prawdopodobnie roku.
Ja tam widzę, że ty ją liżesz terrorystom. Ciekawe, co palniesz, w związku z tym o dniu 9.11 - nic nie usprawiedliwia tego - to był atak czysto terrorystyczny.
Walisz o "niedouczonych jankeskich łbach" a filmów nie potrafisz oceniać - mimo, że w tym filmie nie ma, paranoiku propagandy - to nawet, jakby była - to nie jest podstawa do oceny całości filmu. Dlatego jesteś właśnie żałosną i paranoiczną padliną - wszędzie już widzisz propagandę i politykę - nie możesz już żyć bez wyżycia się po całym swoim nędznym dniu, choćby w tak żałosny sposób, jak politykowanie na filmwebie filmów biograficznych, jakby były dokumentalnymi. (widać, że większość z twych filmów jest oceniona na 1 a wszystkich ocenionych jest niewiele.)
To jest historia o życiu wojskowym patrioty - film wojenny - czy dlatego jest to od razu propaganda? Ponawiam - twoja id**tyczna paranoja i brak wiedzy filmowej. Idź do naszego woja i nie pie**ol to się przekonasz, jaki z ciebie heros.
I obyś wyzdrowiał, bo z pewnością masz zaburzoną psychikę.

Dalej - wyżyj się poniżej, 'Mistrzu'.

ocenił(a) film na 8
paradox_2

pi*******ie

użytkownik usunięty
paradox_2

To jest tzw. "szerzenie demokracji".

ocenił(a) film na 3
paradox_2

Aż się dziwie Eastwoodowi że nakręcił takiego gniota, często sięgałem po jego filmy, bo były po prostu dobre. No cóż...widocznie coś się popieprzyło dziadkowi na stare lata. Ważne jest to że przeciętnemu zjadaczowi hamburgerów z Stanach film się ma pewno spodoba i może dzięki temu będzie więcej chętnych do "szerzenia demokracji" na świecie.

ocenił(a) film na 8
paradox_2

Powiem Ci tak...chciałbym żyć w kraju z którego byłbym dumny, który gotów był bym bronić i oddać za niego życie...nie odróżniasz chyba terrorysty od żołnierza...jeżeli dla Ciebie ludzie, których zabił Kyle to zwykli Irakijczycy, którze bronią swojego kraju to chyba jesteś lekko cofnięty...nie uważam, że ta wojna ma jakikolwiek sens, ale dla żołnierzy, którzy zostali tam wysłani jako pierwsi miała duży sens ! Bo jak się okazuje, to jest zwykły biznes.

po drugie...nie w każdym filmie muszą być wybuchy i fajerwerki

z resztą...szkoda dyskutować z kimś dla kogo 50 Twarzy Greya to niezłe kino...

pozdro

ocenił(a) film na 3
dws_07

Terroryści? A może rebelianci brioniący swój kraj przed okupacja Amerykańską? Powstańców Warszawskich którzy w 1944r. bronili miasto przed okupacją niemiecką też nazwałbyś terrorystami? Niemcy nazywali powstańców bandytami, bowiem termin terrorysta nie był wtedy powszechny. Teraz wg. Amerykanów człowiek walczący z okupantem jest terrorystą. A jakby np. teraz Niemcy, albo Ruscy (nie mam nic do tych narodów, to tylko przykład) wkroczyli Polski w celu okupowania kraju, powstałyby zapewne rożne formacje zbrojne, bataliony broniący kraju przed okupacją to też nazwałbyś ich terrorystami? Wojna to biznes to fakt, a na wojnę jadą często różnego rodzaju psychopaci jak nasz "bohater" snajper, nie dość że można legalnie zabijać gdzieś tam na drugim końcu świata to jeszcze ci za to płacą.

ocenił(a) film na 5
paradox_2

Z tą propagandą w co drugim amerykańskim filmie to już śmiech na sali, każdy wojenny film to propaganda, każdy polityczny tytuł to zakłamanie i propaganda.
Zostawcie tą polityke,idź jeden z drugim do kina siądź na dupie i oglądaj nie doszukuj się w filmie rzeczy których nie ma są tylko w Twojej głowie, Filmu nie widziałem.

użytkownik usunięty
Maverick0069

może ci którzy mają taki bol dupy zwyczajnie powinni dorosnąć
ten paradox to pewnie gimbus lub co najwyżej licealista

Myślę, że nie jest tak młody - ale ma nasrane we łbie.
Popiera terrorystów, Saddama Hussein'a... Nienawidzi ani ludzi ani zwierząt, skoro popiera takie grupy, które rozwalają życie na planecie. Śmie nazywać wysadzanie 8-letnich dzieci w tłumach obroną ojczyzny.

ocenił(a) film na 3
Wilkolak_Autograf

i w ramach walki z terroryzmem twoi bohaterowie zrównali z ziemią suwerenny kraj zabijając przy tym około 650 tysiecy cywilów, a najlepsze jest to, że dowodów na współpracę między rządem Husajna, a organizacjami terrorystycznymi nie ma i nie było.

paradox_2

Szkoda słów - i tak będziesz wymyślał swoje. Możesz mieć częściowo rację, lecz desperacko ignorujesz znaczącą drugą stronę ówczesnego konfliktu. Przez co nie masz co się wypowiadać o tym co i jak było.
I wciąż to nie zmienia tego, że nie umiesz oceniać filmów. :)

ocenił(a) film na 3
Wilkolak_Autograf

Wymyślal? Takie są fakty. Zaciśnij mocno pięści i przetrzyj dokładnie oczy, może w końcu sie obudzisz z tego "american dream" Film oceniłem jak widzisz na 3, gdyż na wiecej nie zasługuje, jest po prostu przesiąknięty propagandą.

paradox_2

Zgadzam się w stu procentach z tym, co piszesz.

paradox_2

@paradox_2
Nie porównuj nawet Polskich Powstańców do al-kaidy, skur**elu!!
Pewnie koleżanka mamy coś powiedziała i ty już to propagujesz.

W al-kaidzie trenują dzieci jak mrówki, du*ku! DOSŁOWNIE piorą mózg i wysyłają w tłum 10-cio letnie dziewczynki z bombami! W World Trade Center zginęli niewinni ojcowie i matki! Nawet Polacy!
Z tym właśnie USA walczyło - coś to usprawiedliwi?! POSTAW SIĘ NA ICH MIEJSCU!
POMIJAJĄC, że USA obroniło politycznie wcześniej m.in. Irak, przed rosyjską inwazją.
To ci, muzułmańscy degeneraci wpierw postanowili mordować samych siebie (wojna domowa) i innych, przez to, że mieli inne poglądy. Dlatego USA wkroczyło do kraju.
Bez tego - Rosjanie z dżihadystami terroryzowali by z powodzeniem i potęgą cały glob, w tym twoich najdroższych!
Masz, jak to się zaczęło! Naucz się czegoś, zanim bezczelnie zaczniesz chrzanić takie wymyślone bzdury!

ocenił(a) film na 3
Wilkolak_Autograf

Widzę że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. W którym miejscu porównywałem Powstańców Warszawskich do al-kaidy? To Niemcy porównywali Powstańców do bandytów, podobne jak w dzisiejszych czasach Amerykanie rebeliantów Irackich do terrorystów.

Wojna w której brał udział nasz "bohater" snajper to II wojna w Zatoce Perskiej, czyli wojna w której amerykańscy żołnierze walczyli z armią Iracką nie al-kaidą! To była wojna w której Irakijczycy broniła kraju przed amerykańska inwazją i okupacją! Oni też mają swoje rodziny, dzieci, żony i ginęli za swoją ojczyznę! To była wojna w której zginęlo ponad 600 tys. ludności cywilnej głównie podczas potężnych Amerykańskich bombardowań Irackich miast.

Główne cele tej wojny to:
- znalezienie i zniszczenie broni masowego rażenia ( jak się potem okazało żadnej broni w Iraku nie było)
- domniemane sponsorowanie terroryzmu przez Irak (jak się okazało dowodów na współpracę między rządem Husajna i Al-Kaidą nie ma)
- przejęcie kontroli nad irackimi rezerwami ropy naftowej i gazu ziemnego - po to, aby utrzymać monopol dolara na rynku paliwowym (Irak jako jeden z nielicznych krajów rozliczał swoje kontrakty paliwowe w euro)
- likwidacja reżimu Saddama Husajna, czyli nieprzychylnego Izraelowi rządu (po zrównaniu Iraku z ziemią w regionie pozostali tylko Syria i Iran, to co się stało pożniej z Syrią możemy obserwować od 2011, próba obalenia al-Asad i wspieranie przez Amerykanów różnej maści Islamistów pogrążyły ten kraj w wojnie domowej)
- kontynuacja strategicznego okrążania Iranu.
i parę innych celów.

Szkoda z toba dyskutować, bo pojęcie o temacie masz jak mała dziewczynka z przedszkola, poczytaj o wojnach w Zatoce Perskiej, o okupacji Iraku, pooglądaj filmy o tej tematyce (np. Fahrenheit 9.11) wtedy możemy podyskutować, bo jak na razie wiedzę masz malutką na ten temat.

paradox_2

"Powstańców Warszawskich którzy w 1944r. bronili miasto przed okupacją niemiecką też nazwałbyś terrorystami?" to JEST porównanie, głąbie.
Irakijczycy pod cieniem terrorystów - nie zauważyłeś może, że oni wysadzali własne dzieci?? To byli terroryści i trzeba było ich unieszkodliwić.

Sami Irakijczycy walczyli z dyktaturą - żyli nieustannie pod nieznośnym naciskiem od własnych rodaków.

Wiadomo, czemu masz takie zje*ane informacje - uczysz się o wojnie z takich filmów (na boku każdy rząd jest związany z terrorystami, aby ich na swój sposób infiltrować - to właśnie polityka - wysyłanie swoich w środek organizacji i rozbijanie ich od środka - siłą lub polityką właśnie - a nawet wykorzystywanie ich na rzecz kraju)
Ja zaś się uczę od tych, którzy k*rwa w Iraku walczyli.

A w ogóle ten film jest o żołnierzu, a nie o rządzie USA

ocenił(a) film na 4
Wilkolak_Autograf

Akurat Irak nie byl zamieszany w zamachy 9/11. Mozna mowic o reżimie Husseina, ale Saddam nigdy nie zaatakował USA ani nie zagrazali jego obywatelom.
Jak wobec tych faktów ma się to całe pieprzenie o ochronie obywateli USA?

makumba_filmweb

Irak nie, ale rozsiana po świecie Al-Qaeda tam stacjonująca w dużej mierze, której członkami byli także Irakijczycy. A jak wiadomo, 11 września był jej sprawką. To była strategiczna profilaktyka bezpieczeństwa obywateli USA. Gadaj sobie co chcesz, ale to fakty, a nie jakieś p*eprzenie.

ocenił(a) film na 5
dws_07

I wypowiadacie się o wojnie a nawet a większość z Was nawet debila była w stanie udawać by uchronić się od zasadniczej służby wojskowej.
Nie wypowiadajcie się o ludziach, którzy wykonują rozkazy jak siedzie w domu przed kompem w kapciach i pijecie ciepłe kakałko.

ocenił(a) film na 5
Maverick0069

Sorry za błędy jedną ręką pisałem :D

ocenił(a) film na 8
Maverick0069

a co robiłeś drugą ? :P

ocenił(a) film na 5
dws_07

He,dobre

ocenił(a) film na 10
dws_07

100% za !

paradox_2

To jest film patriotyczny, przedstawiający historię amerykańskiego patrioty - TO CO SOBIE WYOBRAŻAŁEŚ?
Jak walczyłbyś lata temu z Hitlerem i Niemcami - także byś nienawidził Niemców, którzy torturowali i mordowaliby Twoich ukochanych i rodaków.

Ludzie, którzy walczą, w obronie za naród i życia, które w nim egzystują SĄ BOHATERAMI.
Zaś udzie, którzy walczą, aby wybić tych, którzy chcą mieć inną religię lub przez zazdrość - SĄ TERRORYSTAMI.

A Al qaeda - zaprzecza nawet własnej "rzekomej" religii - oni ją wykorzystują, aby zabijać tłumy 10-letnimi dziewczynkami - poczytaj Koran!!!

Za co ty oceniasz film? Zastanowiłeś się, że oceniasz tak na prawdę rząd USA, zamiast sztuki filmowej?
Nie masz pojęcia o filmowych stylach ani wojnach. Idź do kina na polski film "Disco Polo" - na pewno wymyślisz w nim sobie więcej wartości.

----- Jesteś poważnie nie-myślącym człowiekiem.
Idź, dołącz do swoich przyjaciół dżihadystów, którzy wypiorą ci mózg i każą wyrżnąć ukochanych na dowód oddania pretekstowemu i przemalowanemu bogu bezcelowego mordu (czemu Koran stawia stanowcze nie).

Jesteś żałosny. Dowiedz się czegoś o filmach (i o polityce) używaj mózgu, nim zaczniesz chrzanić!

v teraz pan mądry zacznie przewidywalnie chrzanić dalej to samo i mnie obrażać za to, że logicznie myślę. v :)

Wilkolak_Autograf

zgadzam się w stu procentach.
Chyba niektórzy nie obejrzeli filmu dokładnie;]

paradox_2

Sorry ale od razu widac,ze na ludzkiej psychice to Ty się nie znasz.
A poza tym chyba wiadomo,ze WSZYSTKIEGO nie przedstawili w filmie tylko wybrane aspekty?

Irakijczyk co broni swojego?
No cóż jak bronisz Al Kaidy, to podziwiam poglądy. Poczekajmy az ta Al Kaida wyciągnie całą Twoją rodzinę i zamorduje mówiąc lekko ,zburzy wszystko dookoła bez powodu,albo zeby zastraszyć rząd, zobaczymy czy będziesz tak lekko mówił.

ocenił(a) film na 3
radyjko_15

Kolejny znawca tematu. Jaka Al-kaida znowu? Powtarzam akcja filmu rozgrywa się podczas II wojny w Zatoce Perskiej, był to konflikt zbrojny między koalicją sił międzynarodowych (głównie USA i Wielkiej Brytanii) a armią Iraku! USA oskarżyła rezim Husajna o kontakty z Al-kaidą i o posiadanie broni masowego rażenia, ale nigdy, powtarzam nigdy nie znalezienia żadnych dowodów na współpracę między rządem Husajna i Al-Kaidą, jak i żadnej broni masowego rażenia!

paradox_2

A więc teraz popierasz też Husseina.

Wiesz, ty nie widziałeś nawet tego filmu. ;)
Ale z ciebie żałość.
Nadal politykujesz.

ocenił(a) film na 3
Wilkolak_Autograf

Niestety byłem na tym propagandowym gniocie w kinie. Ja wiem że w filmie pokazane jest jak marines walczą z członkami Al-kaidy, co już jest bardzo dużym uprostrzeniem całego konfliktu USA-Irak. No cóż... musiał to być film lekkostrawny dla przeciętnego amerykańskiego widzą, dlatego cały konflikt został przedstawiony bardzo jednostronnie.

paradox_2

uprostrzeniem?
You made my day mate :)

paradox_2

Nie byłeś. Więc dlaczego nazywasz gniotem?
Hm no cóż. Nazywanie czegoś bez zobaczenia, to jest dopiero brak klasy ;]

ocenił(a) film na 9
paradox_2

jestesmy kumplami i kochamy usa, dlatego

mirkko

W sumie prawda - poza resztą spraw również nie powinniśmy zachwiać tej współpracy Polsko-Amerykańskiej. Jak 'Put in' wkroczy po Ukrainie to do nas, to tylko USA cokolwiek zdziała, jak zobaczy, że nowy Hitler się narodził. Ja z chęcią walczyłbym u boku Amerykańskiego żołnierza, z resztą mam też tam rodzinę. Taki pierdek, jak @paradox_2 dostanie pierwszą kulkę wraz z jego rodziną od najeźdźcy ;)

ocenił(a) film na 3
mirkko

Jak wkroczy do Polski to ci Amerykanie nie pomogą. Trzeba będzie samemu się bronić i walczyć, podobnie jak Irackie wojska i jednostki rebelianckie walczące z Amerykańskim okupantem.

ocenił(a) film na 9
paradox_2

nawet pojemników radioaktywnych nie umiemy upilnować i znaleźć. o jakiej obronie tu mówić,

ocenił(a) film na 8
paradox_2

A wyobraźmy sobie, że jest to film o polskim snajperze. Co wtedy? Też będzie największym mordercą bo jest żołnierzem? Czy jednak będziecie bronić rodaka?
Nie bardzo rozumiem wasze ostre opinie. Dla nich on był żołnierzem, który uratował mnóstwo tyłków. Dla nas też Putin jest mordercą a dla Rusków jest bohaterem.
Plujecie na niego tak jakby was nigdy nie nauczono czym jest wojna i jaka jest rola żołnierza. Dawniej na wojnę szło się armiami setkami tysięcy ludzi, którzy wybijali się wzajemnie na polu.

Gdyby do waszego domu przyszło dzisiaj dziecko z bombą w dłoni, dostalibyście pistolet to ręki i wybierać czy go zabić i uratować rodzinę czy machnąć ręką i "niech sobie wybucha" to chyba oczywiste co byście zrobili, bo ja bym bez wahania mu strzelił w łeb. Być może odbiłoby się to na mojej psychice do końca życia ale to akurat jest mało istotne.

Zbyt pokolorowana jego historia? W porządku, niech będzie, że zabił sporo niewinnych ludzi, TAKA JEST WOJNA, myślicie, że on przed strzałem podchodził do każdego i się pytał "Przepraszam chłopczyku, czy masz zamiar coś tu roz... bo nie wiem czy Cię zabić?".
Wiem, że polski internet był zawsze pełen hejtu bo łatwo powiedzieć siedząc po drugiej stronie ale czasami czysta logika pomaga w zrozumieniu wielu spraw. Tu chodziło o życie, ale wiadomo, że siedząc przed monitorem to wszystko traci wam na wartości i na życie też można machnąć ręką.
Idąc waszym "hejterowskim" tokiem myślenia to nasi żołnierze są też mordercami bo walczą za kraj i bronią swoich. Każdy żołnierz to morderca, więc po co w ogóle istnieją? A właśnie przed takimi dzikusami bo gdyby nie było armii to już dawno wysadziliby wszystko w powietrze. I tak jak ktoś napisał, tam wszyscy rodzą się już z karabinem. Tak samo dzisiaj Rosja, oni to mają we krwi i tak musi być, dlatego trzeba z tym walczyć. Mniej CS'a czy innych śmiesznych gierek, a więcej logiki ludzie bo to nie jest gra, w której się odrodzicie, to nie jest gra gdzie ktoś pójdzie AFK i możecie zdecydować czy strzelić czy nie ;]

mejki

Wreszcie ktoś myślący racjonalnie. I mądrzejszy także ode mnie, bo sam lepiej bym tego nie opisał.

ocenił(a) film na 1
mejki

Okupant to okupant, najemnik to najemnik bez różnicy czy Polak czy Amerykanin czy Rusek, czarny, biały, Muzulmanin, Katolik, Judaista.

ocenił(a) film na 3
mejki

Jak to mówią "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Dla jednych był bohaterem, dla innych niekoniecznie. Widziałem kiedyś jakiś wywiad z amerykańskimi marines i padło pytanie co motywuje żołnierza wyjeżdżąjącego na misję?Jak się okazało głównym czynnikiem motywującym są...pięniądze! Tu nie chodzi o żadną obronę kraju, patriotyzm czy coś w tym styłu, chodzi po prostu o pieniądze. Jak wiadomo armia USA jest w pełni zawodowa, nie ma poborów, biorą tych co się zgłaszają sami, głównie ludzi z małych, biedniejszych miejscowści, ludzi bez wykształcenia. To jest swojego rodzaju praca, przechodzisz szkolenie, a potem mówią ci gdzie masz jechać żeby zabijać za pieniądze. Jeśli żołnierze walczą w obronie swojego kraju to jest OK, a jeśli za pieniądze od rządu jadą na drugi koniec świata aby zabijać ludzi i okupować suwerenne państwo to jest to zbrodnia i nie mają prawa nazywać sie bohaterami.

ocenił(a) film na 8
paradox_2

A czego dzisiaj nie robi się dla pieniędzy lub sławy? Dzisiaj bez pieniędzy nie zrobisz nic, możesz brać sznur i żegnać się z rodziną. Praca w Armii... jest również pracą i nieważne czy robią to za pieniądze czy nie, ale poniekąd BRONIĄ swojego. Pieniądze są motywacją ale robią co do nich należy. Nie będzie pieniędzy, nie będą "strzelać" lub będą przykładać do tego zerową wagę, a jak nie będą robić co do nich należy to zabiją nas inni. Ale nie oszukujmy się, że Amerykańskie jednostki specjalne są naprawdę dobrze wyszkolone, co jest trudnym wyzwaniem. Tak jak pisałem, to nie jest gra w której się odrodzicie. Ja sam przyznaję, że gdybym miał iść do wojska (a kiedyś myślałem) to poszedłbym z kilku prywatnych powodów, ale również ze względu na to, że dostawałbym pieniądze. To jest ryzyko i nikt nie wie czy ktoś wróci z danej wyprawy. Mimo dostawania pieniędzy, robię też coś dla kraju. W życiu od zawsze panuje śmierć, jeśli Ty nie zabijesz kogoś to ten ktoś zabije Ciebie.

ocenił(a) film na 3
mejki

Gdyby siedzieli u siebie w kraju i odpierali ataki to można byłoby powiedzieć że bronią swojego. Masowe bombardowania przy użyciu bomb wypełnionych żrącym fosforem, do tego pochodne napalmu (bomby Mark 77), bomby kasetowe i pociski próżniowe nie służą do obrony, tylko do ataku. Naprawdę nie widzisz różnicy?

ocenił(a) film na 8
paradox_2

a mnie się wydaje, że skoro tak odebrałeś postać głównego bohatera, to oznacza , że reżyser nie przedstawił go jednak pozytywnie.
Jestem pozytywnie zaskoczona tym filmem. Byłam w Iraku kilkakrotnie i obawiałam się kiepskich plenerów i Turków w roli Irakijczyków. Nic takiego się nie stało. Plenery i stenografia fantastyczne. Jedyne co zgrzytało, to poświęcanie dzieci. W Iraku, dzieci TO ŚWIĘTOŚĆ (jedyny kraj w którym byłam, gdzie nie ma domów samotnych dzieci). Burza piaskowa: byłam w takiej burzy!
Oczywiście kilkadziesiąt pierwszych minut budziło moje obawy, że zaraz wyjdę z kina, końcówka niby amerykańska, ale dla uważnego widza może jednak dwuznaczna...

ocenił(a) film na 1
paradox_2

100% zgoda, kiepska amerykańska propaganda. Szkoda pieniędzy i czasu na film.

Danwroclaw

Ocena 1/10? :p
= Nie ma sensu rozmawiać z kimś, kto nawet nie umie oceniać filmów, zgodnie z ich wartościami artystycznymi, lub nawet tylko je pomijając. ;)

ocenił(a) film na 1
Wilkolak_Autograf

Wartości artystyczne filmu propagandowego? Scena z misiem rozwala system. Najlepsza jest końcówka gdy prawo karmy dopada sk...czybyka.