PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33288}

Spirited Away: W krainie Bogów

Sen to Chihiro no Kamikakushi
2001
8,1 152 tys. ocen
8,1 10 1 152424
8,1 71 krytyków
Spirited Away: W krainie Bogów
powrót do forum filmu Spirited Away: W krainie Bogów

Film bardzo ciekawy ale zdecydowanie nie dla dzieci , jak wszystkie animowane filmy produkcji japońskiej . hehe , pierwszy raz widziałem kiedy byłem w 4-5 klasie podstawówki , może wcześniej i poza tym że bardzo mi się podobał to pamiętam ,że przez dość długi czas bałem się iść z rodzicami do wszelakich restauracji z kuchnią azjatycka ... masakra , teraz dopiero wiem ile straciłem ;D

_SexMachine_

Moim zdaniem właśnie dla dzieci wspaniały ;) I nie tylko. Obejrzałem sceptycznie, ale mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Poza świetnym wykonaniem (może poza warstwą dźwiękową), niesamowita wyobraźnia autora, brak podziału na postaci jednoznacznie dobre/złe, brak odwołań do naszych Europejskich platonizmów i tomizmów chrześcijańskich, bohaterka to wzór dla rozpuszczonych dziewczynek/płaczliwych ciamajd, która bierze sprawy w swoje ręce i odpowiedzialność za swoje życie i bliskich. Przemyca trochę wartości kultury kolektywistycznej - skromność, brak chciwości, dbanie i szacunek do innych. Nie zapomina o indywidualizmie, ale przy tym trochę szczypie kapitalizm. Wszystko z humorem. Poza tym, główna postać jest dziewczynką, a postaci wokół których zawiązują się najważniejsze wątki to też kobiety, przy tym, jak wspomniałem brak podziału - jednoznacznie dobra/zła - i obie brzydkie :D No coś niespotykanego w naszych bajkach.

pagin

Widziałam to anime w jakiejś 3 klasie podstawówki i od razu dołączył do grona moich ulubionych filmów :) Chodź wiele rzeczy dostrzegłam dopiero oglądając w starszym wieku.

ocenił(a) film na 10
pagin

ej no, Chihiro wcale nie jest brzydka :D