Od niedawna zaczalem ogladac ten rodzaj filmu, chcialbym abyscie polecili mi najlepsze z najlepszych jakie uwarzacie. Mam juz za soba Grobowiec swietlikow i Spirited Away. NIe chodzi mi o cos w stylu pokemonow i innych dragon ballow.
WSZYSTKIE filmy Hayao Miyazakiego - to podstawa ;-) Do tego dorzucić trza "Słuchaj uważnie" (Mimi wo sumaseba) - Miyazaki do niego scenariusz napisał. Oprócz tego od siebie polecam dwa cyberpunkowe dzieła: "Akira" i "Ghost in the shell" i jeszcze może "Millenium actress" (Sennen joyu). Tyle ode mnie. Pzdr.
Ja polece jeszcze oprocz tego co wyzej napisane Vampire Hunter D: Bloodlust, Ninja Scroll, Aplleseed.
Pozdrawiam :)
Mozesz obejrzec 'Księzniczke Monnonoke' wszyscy mi to polecają ale jak na razie nie mialam okazji zeby to obejrzec
Nie tyle możesz co MUSISZ! :D
Mononoke hime jest największym dziełem w życiu Hayao Miyazakiego.
I tak jak napisał kolega Sqrchybyk, polecam wszystkie filmy tego Pana.
Zwłaszcza (pomijając księżniczke i W krainie bogów):
Laputa
Totoro
Ruchomy Zamek Hauru
Nausicaa
Szkarłatny pilot.
Jeśli chodzi o inne produkcje to:
Ghost in the shell
Akira
Tekkonkinkreet
Beyond the cloud
Hellsing OVA :D (na podstawie mangi, w przeciwieństwie do poprzedniej wersji)
Także, pozdrawiem i życze miłego seansu.
P.S.
Szczęśliwego Nowego Roku (moze troche późno, ale zawsze jest ten gest :D)
Ja jeszcze polecam wszystkie trzy części Rurôni Kenshin wprost świetne ;d Oraz anime odcinkowe, które możesz spotkać z komentarzami typu " rozwala mózg" czyli "Wirtualna Lain"
Miłego oglądania :)
O tak, Serial Experiments Lain to nie jest rzecz dla półgłówków. :)
Tak naprawdę zależy, w czym gustujesz. Jeśli chcesz coś niezbyt zobowiązującego, to polecam na początek Cowboy Bebop. Według mnie jest to przełomowe dzieło. Ma jedyny w swoim rodzaju klimat, który trudno mi jest jakoś jednoznacznie opisać - coś jakby połączenie science fiction i westernu, a do tego świetna muzyka jazzowa i bluesowa. Mógłbym to oglądać całymi dniami. Scenariusze części odcinków są dalekie od banalnych, ale nie oczekuj też wieliej głębi. Ogólnie bardzo przyjemne. Z tego typu anime bardzo dobre są też Fullmetal Alchemist oraz Samurai Champloo. No i oczywiście Animatrix.
Jeśli chcesz coś ambitnego, to mogę polecić Neon Genesis Evangelion, wspomniane Serial Experiments Lain lub Texhnolyze. Są to filmy bardzo skomplikowane i wielowarstwowe, a do tego miejscami niejasne lub dziwne, co niektórych odstrasza. Obejrzenie ich jest jednak bardzo wzbogacające.
"Gantz" bym ci polecał, ale raczej mangę, no i koniecznie "Berserka", i jako jego kontynuację też mangę. Są fajne angielskie skany na necie, które dosłownie są 1 google away ;)
heh...ja szczerze z całego serca zachęcam cię do obejrzenia Naruto wersji telewizyjnej,odcinkowej- to 9 sezonów i pojawiają się odcinki 10...super anime..nie polecam wersji emitowanej na Jetix Max...żeby lepiej to wszystko ogarnąć pasowało by przeczytać także mangę Naruto!..polecam się na przyszłość!
hej a dlaczego sporo osób odradza ogladanie naruto na jetix?? pewnie jest okrojone,albo coś takiego hmmm.... ja sama ogladam w tv, bo
do tej wersji mam najłatwiejszy dostęp,wiec może jednak powinnam poczekać aż mi sie ściągnie z neta? pozdr
Jeśli chodzi o animowane serie to przede wszystkim One Piece ^^ (najlepiej z napisami z Kaizoku Fansubs). Cudowna seria.
(A, Dragon Ball to klasyk, oczywiście nie w wersji z dawnego RTL7... jak to Francuzi potrafią zniszczyć dobre anime... ;)
Nie będę pisać co polecam, bo to wszystko mam w "Ulubionych" w moim profilu, tam też zapraszam :-)
Jednak na początek koniecznie filmy Miyazakiego, wkręcisz się w klimat.
Naruto to klasyka, polecam także Bleach,Zero nu Tsukaima, Hellsing (o wampirach), Chobits. Jeżeli interesuje ciebie tez manga to Psyren jest całkiem fajne.
Wszystko od Miyzakiego jest świetne.
Z bardziej poważnych i ciężkich anime to polecam Serial Experimental
Lain,Paranoia Agent,Ghost in the Shell.
A z lekkich i przyjemnych acz wzbudzadzjących do refleksji to polecam
np.Mushishi.
Z anime pełnych akcji to polecam Blame,Death Note itd.
Ghost in the shell jest mega, a co do Neon Genesis Evangelion... to powiem tak, trzeba obejrzec bo anime jest mocne, ale osobiscie nadal uwazam, ze to anime do ciachania, dolujace i depresujace xD polecami ci tez bardzo Millenium actress... a jako odskocznie od tematow glebokich to shonenowate Bleach,Soul Eater, przezabawna Gintame i mangi Belzeebub, Fairy Tail i Psyrena :)
Wg mnie Spirited Away jest nudnawe i proste fabularnie - przynajmniej dla
obeznanego w anime widza, chociażby w porównaniu z Mononoke hime. Jeśli
chodzi o magię i klimat fantasy to polecam:
12 kingdooms - fabuła i świat wciągające bez reszty
Berserk - wbrew tytułowi to poważne i brutalne anime, najlepsze jaki
widziałem :)
death note - świetna rozrywka i rewelacyjni bohaterowie
Filmy studia Ghibli to podstawa plus jeszcze polecam
1.Jin-Roh(coś poważnego, nie w konwencji baśniowej, ciekawa interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku raczej dla dojrzałego widza)
2.Rurouni Kenshin(ale OVA a nie serial TV - mocne kino)
3.Seria Haibane Renmei
4.Ghost in the Shell
5.Filmy na podstawie mang Katsuhiro Otomo jak Akira, Memories
6.Przepiękne animacje Makoto Shinkai jak Ona i jej kot czy 5 centymerów na sekundę
7. Filmy w reżyserii Satoshiego Kon'a jak wydane w Polsce na DVD Tokyo Godfathers, Perfect Blue i Paprica
Można by dużo wymieniać ale te myślę są odpowiednie na "dobry początek":).
osobiście polecam róznego rodzaju anime np.
- naruto
- sailor moon
- chobits
- black cat
- ayashi no ceres
- vampire knight
- vampire knight guitly
- vampire princess miyu
- karin
- zero no tsukima
- itazura na kiss
- death note
- sekirei
- elfen lied
- yamato nadeshiko shichi henge
- jonjou romantica
- clannad
- ultra maniac
- amatsuki
- rental magica
Od razu widać, że polecasz jak leci anime, które oglądałeś, a nie najlepsze wg Ciebie.
A jak nie to jest bardzo źle z Twoim gustem.
bo tylko niektóre tytuły, które wymieniłeś są warte głębszego wciągnięcia się w nie (Clannad, a szczególnie 2 seria, której nie wymieniłeś, Death Note, ew Elfen Lied i Chobits). Nie wiem zupełnie po co wracać do takiego starocia jak Sailor Moon, tym bardziej, że to anime shoujo (głównie dla dziewczyn). Zero no Tsukima jest nic nie warta przy Toradorze! tego samego studia i w tym samym stylu, tym bardziej, że to 1000x bardziej komediowa bajka niż romans. Vampire Knight i Black Cat to niezłe anime, ale jako adaptacje mang o tych samych tytułach są beznadziejne. Naruto to dno dla dzieci, o czym nie muszę chyba wspominać, wstydził bym się je wymieniać. Itp itd.
Trochę przesadzasz z tym, że Naruto to dno dla dzieci. To anime chyba jest bardziej skierowane w stronę młodzieży. Do tego wcale nie jest dnem (poza zapychaczami). Dobra rozrywka na odmóżdżenie. Przyznaję, że do najambitniejszych nie należy, ale bez przesady. Dodam, że mam do tej mangi pewien sentyment.
A wracając do tematu to polecam : Bokurano, Noein, N.H.K i Monster. O Ergo proxy chyba już ktoś wcześniej wspominał.
Zauwazyłem ze wielu uzytkowników polecało Tobie seriale. Sam bardzo lubie anime. Ostatni serial jaki ogladałem to Naruto, jednak przerwałem go z powodu zapychaczy które zaczęły mnie wyjątkowo drażnić. Od tej pory oglądam tylko pełnometrażówki i serie liczące do ok 30 odcinków.
Niedawno skończyłem rewelacyjnego Cowboy'a Bebop'a, gwarantuje ze pokochasz tą serie :)
Ma zaledwie 26 odcinków i ciekawą fabułe oraz zróżnicowane postacie.
Podobnie moge śmiało polecić Triguna. Do posmiania sie ;)
Pozdrawiam i prosiłbym abyś napisał co ostatnio oglądałeś. Może tym razem Ty nam coś polecisz :P
Ja moge polecić:
Ga-Rei:zero
Blood+
Seirei no Moribito
Elfen Lied
Basilisk
ChaosHead
Claymore
Death Note
Ergo Proxy
Code Geas
Darker Than Black
Jigoku Shoujo. Sama sztuka.
Ergo Proxy. Piękne.
Elfen Lied.
Death Note.
Wolf's Rain
Hellsing
Spice and Wolf
Higurashi no naku koro ni (animacja i kolory może nie teges, ale tematyka... miodzio.)
no i najlepsze w mym mniemaniu- Baccano!
jakos nie wiem ale za higurashi bralem sie z 100x i nigdy nie potrafie tego skonczyc :P taki niby horrror..ale jakis nie za bardzo :P
Nieco cukierkowe, nieco niby-horroropodobne...
Osobiście też nie skończyłam... ;) Ale mi się podoba.
niestety nic nowego nie dołożę, ale moim zdaniem warte obejrzenia są:
-filmy Miyazakiego z Mononoke, Spirited na czele oraz Laputę za najlepszą oprawę audio z jego filmów
-Jin-Roh
-Rurouni Kenshin (Ova: Reminiscence i Reflection, w wymienionej kolejności)
-serial i Ova Cowboy Bebop
-Neon Genesis
-Grobowiec Świetlików
-Akira
-Millennium Actress
-Perfect Blue
-Animatrix
-Ghost in the Shell 1 i 2
-serial Vision of Escaflowne
hmm, no może jeszcze serial X
Najpewniej jest kilka tytułów, które jeszcze zapomniałem dodać, w każdym bądź razie najlepsze moim zdaniem już wymieniłem.
"Saint Seiya" . Ale tylko w angielskiej wersji z napisami! Wersji francuskiej i polskiej (w istocie to wer. francuska+ lektor) unikać jak ognia- obcięta i ugrzeczniona ma robić za bajkę. Jeśli komuś uda się znaleźć wer. angielską proszę o kontakt przez GG: 31974425
Osobiście:
- Air
- Seirei no moribito
- Ergo proxy
- Death note
- 12 królestw
- Kaichou wa maid-sama
- Soul Hunter
-Kuroshitsuchi (ale tylko pierwsza seria)
- Ruchomy zamek Hauru
- Księżniczka Mononoke
- Air the movie
Wątek z przed paru lat a wciąż na topie:) Tak naprawdę to trzeba było zadać jedno podstawowe pytanie: co autor miał na myśli pisząc "ten rodzaj filmu"? Anime jako takie czy filmy podobne do Spirited Away? W anime jako takim każdy znajdzie coś dla siebie (przynajmniej ja tak uważam). "NIe chodzi mi o cos w stylu pokemonow i innych dragon ballow". Dragon ball to też dobre anime. Przynajmniej pierwsza seria. Wszystko zależy od tego czego oczekujemy od produkcji: rozrywki czy refleksji.