Niedawno obejrzałam SA i Howl's Moving Castle, bardzo oba mi sie spodobały. Jakie japońskie produkcje są podobne do tych w/w?
Interesuje mnie podobna fabuła i rysunek, futurystyczne w stylu GITS raczej odpadają
Dzięki za pomoc!
:*
Obejrzyj koniecznie inne filmy Miyazakiego. Szczególnie polecam Księżniczkę Mononoke. Ma trochę inny klimat, ale jest to film niezapomniany. Widziałem też Totoro i Laputę. Oba są godne uwagi, ale Mononoke to pozycja obowiązkowa.
o tak, MononokeHime,jest super też :)
i z nieco innej beczki,ale również wspaniały - Steamboy :)
Bardzo polecam jeszcze takie tytuły jak
"opowieści z ziemiomorza"
"Nausicaa z doliny wiatru" - zajebisty film animowany, nawet wzruszający, oczarował mnie
"Dziewczyna która umie skakać w czasie" - tytuł nie wiem czy tak dokładnie brzmiał, ale coś mniej więcej
"Grobowiec świetlików" - najpiękniejszy film pełnometrażowy jaki widziałem w życiu, w sumie różni się od tych podanych wcześniej a tym bardziej spirited away, bo nie ma w nim magii a brutalna rzeczywistość czasów wojennych...
"Mój przyjaciel totoro" - bardzo przyjemny film, dośc lekki, pełen magii
Jest jeszcze dużo przepięknych filmów animowanych , jak chociażby "5 cm na sekunde" piękna opowieść prawie pozbawiona dialogów, ale poruszająca, czy nawet "perfect blue" tutaj to już jest raczej przeznaczone dla widzów powyżej conajmniej 16 roku życia, bardzo brutalny film o psychopacie.
Jest wiele interesujących tytułów pełnometrażowych japońskich filmów animowanych niestety mało popularnych w Polsce (chociaz te co podałem, fanom anime są a nawet powinny być znane). W zeszłym roku chyba odbywał się w pałacu kultury festiwal filmów "ANIMEwanych" gdzie właśnie przez kilka dni były puszczane filmy głównie studia GHILBI, więc kto tam był, to pewnie większość tutyłów zna :)