PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33288}

Spirited Away: W krainie Bogów

Sen to Chihiro no Kamikakushi
2001
8,1 152 tys. ocen
8,1 10 1 152424
8,1 71 krytyków
Spirited Away: W krainie Bogów
powrót do forum filmu Spirited Away: W krainie Bogów

..jakie oglądałem. Od chwili, gdy Chihiro wraz z rodzicami, znaleźli się w 'Krainie Bogów' wiedziałem, że film do samego końca będzie ciekawy. I myliłem się... .... i to bardzo... ...bo ten film nie był tylko ciekawy. Był Mega-Wciągający, Mega-Magiczny i Mega-Genialny.

A już na pewno nie zgodzę się z tymi, co mówią, że nadaje się tylko dla dzieci. 4-ro, 5-cio, lub 7-dmio letnie dziecko, gdyby zobaczyło, że taka bajka leci w telewizji, na pewno przełączyło by ją, gdyż była by dla niego mało zrozumiała i ciekawa. (Racja, Smerfy są ciekawsze..xD) A jeśli by nawet z braku laku obejrzało do końca, to jego recenzja brzmiała by tak
"Nudna bajka, o śmiesznych Chińczykach". Więc klimat tego filmu czują ci, którzy rozumieją o co w tym wszystkim chodzi, albo przynajmniej próbują zrozumieć. Poza tym świat jest w tym filmie tak ciekawie i intrygująco ukazany, że nawet bez słuchania można oglądać z pełną satysfakcją ;)

Co do tematu: Napiszcie, czy zgadzacie się z moją opinią, a najlepiej jakbyście podali swoje rankingi z najlepszymi filmami tego gatunku ;)

użytkownik usunięty
BartekXY

Zgadzam się w stu procentach. Ja przed chwilą skończyłem oglądać po raz 10-ty i nadal jestem w transie. Trzeba być geniuszem, żeby stworzyć tak w pewnym sensie realny ale jednak fantastyczny świat. Na prawdę, film jest tak świetny, że ile razy bym do niego nie wracał, odkrywam w nim nowe smaczki. Miodzio!

A co do tego rankingu:

1.Spirited Away
2.Paprika
3.Ruchomy Zamek Hauru

Taka moja "wielka" trójka ;)

Heh. Mój ranking jest bardzo podobny do twojego. Skończyłem właśnie oglądać Paprikę, i film jest świetny.
Oto mój ranking:

1. Spirited Away
2. Vampire Hunter D: Żądza Krwi
3. Paprika i Ruchomy Zamek Hauru